Cumhuriyetimizin 100.yılını Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde kutlamak nasip oldu, ne mutlu bana!
İlk durağım Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlattığı şehir olan Samsun idi.
Bandırma Vapuru
Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştıran ve Türk Millî Mücadelesinin Anadolu üzerinden başlatılmasında çok önemli bir görevi yerine getiren Bandırma Vapuru’nda gezerken tüylerim diken diken idi.
Yani tam da Milli Mücadelenin başladığı, bir ulusun yeniden doğuşunu müjdeleyen yerdeydim!
Şu anda müze olan Bandırma Gemisi, Gemi Müze alanı ve Açık Hava Müze alanı olarak iki bölümden oluşuyor. Orijinal Bandırma Gemisinin birebir ölçülerinde olan gemiye çıktığımızda yönlendirme oklarını takip ederek tüm bölümleri rahatça gezebiliyoruz. Gemiye giriş arka güverteden yapılıyor.
Ve bu gemide Kurtuluş Savaşımızın ilk tohumlarının atıldığı, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının memleketimizi düşman işgalinden kurtarmak üzere toplantı yaptıkları bir an da canlandırılıyor.
Mustafa Kemal Paşa heykelinin karşısında bulunan pirinçten üretilmiş saatin 8’e sabitlenerek sergilendiğini görüyoruz. Nedeni ise Ulu Önderimizin Samsun İskelesi’ne 19 Mayıs sabahı saat 08:00’da çıkmış olması… Oda içerisinde duvarda ayrıca 19. yüzyılın sonlarına ait orijinal çift ahizeli telefon bulunmaktadır. Mustafa Kemal Paşa üç günlük Samsun yolculuğunu bu kamarada geçirmiş…
Güvertenin diğer bölümü ise; Gemi Kaptanı İsmail Hakkı (Durusu) Bey, Yardımcı Kaptan Üsküdarlı Tahsin Bey ve Şifre Kâtibi İsmail Bey’in heykellerinin yer aldığı geminin orta bölümünde bulunan Kaptan Köşkü… Köşk’te ayrıca gemi pusulası, hız kontrol paneli, denge pusulası, saat v.b. gibi eserler bulunuyor ve bizi adeta tarihte bir yolculuğa çıkartıyor.
ONUR ANITI Samsun
Daha sonra Samsun’un simgesi sayılan bronz Atatürk heykeli, Onur Anıtı’na geçtim.
Bu anıt Samsun halkının şehirlerine armağanı… Dönemin ünlü heykeltraşlarından Avusturyalı Kriphel’e yaptırılmış… Heykel 1931 tarihinde Samsun’a getirilmiş ve açılma töreni 15 Ocak 1932 Cuma günü büyük bir kalabalığın katılımıyla gerçekleşmiş…
Büyük bir kaide üzerinde şahlanan bir at üstünde Atatürk, bütün heybeti ile görülüyor. Gururlu bir anlatımla batıya ve çok uzaklara dikilen bakışları azim dolu… Şahlanan atın üzerinde dimdik bir vücut oturuyor ve bu oturuşta bir korkusuzluk ifade edilmekte… Sert çelik bir kol kılıca uzanmış… Kaidenin yanlarında iki kabartma ve öteki yanlarında da yazılar var… Kabartmanın birinde, iskelede sandalın yanında mermi ve cephane taşıyan vatanseverler görülmekte… Arkalarında bir de top arabasının bulunması, savaş anını canlandırdığını gösterir. Diğer kabartmanın ortasında Atatürk, tüm özellikleri ile dimdik, büyük bir zafer simgesi olarak durmakta. Başı halka dönük ve halk ile el eledir. Çevresi Türk Ulusu’nun yaşlısı, köylüsü, kentlisi ile doludur.
Heykelin kaidesindeki ise şunlar yazıyor: Vatanda Milli Mücadeleye başlamak için Gazi, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıktı. Bu heykel, Samsun Vilayeti halkı tarafından 29 Ekim 1931 tarihinde dikildi.
GAZİ MÜZESİ
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığında kaldığı otel şu anda Gazi Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Tarihi ismiyle Mıntıka Palas Oteli, 1902 yılında Jean İonnis Mantika tarafından bir otel olarak inşa edilmiş… İki katlı olan yapı
12 Haziran 1926 tarihinde Samsun halkı adına Mustafa Kemal Paşa’ya armağan edilmiş… 1939 yılında ise 19 Mayıs Halk Müzesi yapılmak üzere Samsun Belediyesi’nin sorumluluğuna teslim edilmiş.., Üst katı müzeye dönüştürülen binanın alt katı 1985-1995 yılları arasında Oda Tiyatrosu olarak hizmet vermiş… 1997 yılına kadar Samsun Belediyesi sorumluluğunda kalan bina bu tarihten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilerek gerekli düzenlemeler ve onarımlar yapıldıktan sonra 8 Kasım 1998 tarihinden itibaren Samsun Gazi Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış.
Başkent Ankara
Kurtuluş Savaşı Müzesi
Türkiye Cumhuriyetimizin başkenti Ankara’da ilk durağım zamanın Büyük Millet Meclisi oldu.
Tarihimizin mihenk taşlarından olan şimdiki adıyla Kurtuluş Savaşı Müzesi veya ilk Meclisi ziyaret ettim.
Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın başarılı yönetimi ve Birinci Büyük Millet Meclisinde alınan hayati kararlar sonucunda Kurtuluş Savaşımız zaferle sonuçlanarak bağımsızlığımızı elde ettik. Bu mecliste 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması, 13 Ekim 1923’te Ankara’nın Başkent Oluşu ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in İlanı kararları da alındı. Ayrıca Gazi Mustafa Kemal Paşa, yine bu Mecliste Cumhurbaşkanı seçildi.
Akın akın Atamızın huzuruna
Ve Cumhuriyetimizin 100.yılında Atamızın huzuruna çıkmak için Anıtkabir’deyim. Akın akın, Türkiye’nin dört bir yanından herkes gelmiş… Upuzun bir kuyruk var. Göz alabildiğine uzanan… Ellerde bayraklar, Atatürk şapkaları, rozetleri, bandanaları… Genci, yaşlısı, çocuğu hepimiz Atam izindeyiz demek için buradayız.
Bir ara televizyon mikrofonu bana uzanıyor ve şunları söylüyorum: “Türkiye Cumhuriyetimizin 100.yılı kutlu olsun! Ülkemizin kurucusu, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izindeyiz şimdi ve sonsuza kadar! “
İçeri girdikten sonra heyecanım artıyor. Her adımda O’na daha çok yaklaşıyorum. Herkeste duygular sel olmuş taşıyor. Mozolesine çiçek de koyduktan sonra sıramı başka bekleyenlere bırakıyorum.
Sen rahat uyu Atam! Yılmaz bekçileriniz!
Tıpkı O’nun dediği gibi:
“Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.”