Orta çağ; M.S 395 de imparator Theodosius’un ölümü ile Roma ikiye ayrılmıştır. Doğu ve Batı Roma olmak üzere. Doğu Roma 476 da yıkılmış, Batı Roma 1453 yılında Osmanlıların İstanbul ‘u fethine kadar devam etmiştir. 1453 İstanbul’un fethi orta çağı bitirmiştir.
Orta çağ 1000 yıl süren uzun bir dönemdir. Merkezi krallıklar yerine feodal beylikler vardır. Derebeylik de denilir. Derebeylerine Senyör denir. Senyörlerin topraklarında çalışanlara serf adı verilirmiş.
Haçlı Seferleri en önemli askeri olaylardır. Hristiyanlarla Kudüs’ün Müslümanlardan alınması için yapılan seferlerdir. Almanya, Fransa, İngiltere, Bizans bu seferlere beraber katılan taraflardır. Haçlı seferlerinin sonunda Avrupa da siyasi yapı değişmiş, derebeylikler yıkılıp merkezi krallıklar kurulmuştur. Haçlı seferlerinin amacına ulaşmaması papalığın ve kilisenin gücünü zayıflattı. Kral ve imparatorların gücü arttı. Aynı zamanda kavimler göçü vardır.
Bunun dışında 100 yıl savaşları vardır. Fransa ve İngiltere arasında sürmüştür.
Bu dönemde en güçlü kurum kilisedir. Kilisenin toprakları çoktur, ekonomik anlamda çok zengindir. Yani Kilise için ekonomik, siyasi, ve dini gücü elinde tutuyordu diyebiliriz. Kilisenin cenneti vadetme (endüljans) ve kiliseye yani skolastik düşünceye karşı olanları aforoz etme hakkı vardı.
Orta çağ boyunca Hristiyanlık öğretilerinin temellendirilmesi için çalışılmıştır. Din ve felsefe çatışma halindeydi. Bazı din bilginleri felsefenin dinden uzak tutulmasını isterler. Orta çağ düşünürleri ise felsefenin din içinde kaybolduğunu ya da saklandığını ileri sürmüştür. Ortaçağ Avrupa felsefesinde, Arap ve İslam felsefelerinin etkisi görülür.
Orta çağ insanı için kiliseler sadece ibadet yeri değil, sosyalleşme yeridir aynı zamanda.
Kilise merkezdir şehirler köyler onun etrafında gelişir. En önemli sanat eserleri kilise içinde yer alır, yani kilise için yapılır. Fresklerin nasıl yapılacağı, konuları, nasıl işleneceği sanatçının inisiyatifinde değildir, kilise tarafından belirlenir, sanatçı ona uyar. Halk kilise resimlerinden her zaman çok etkilenmiştir. Orta çağ resimlerinde önemli olan İncili okuyamayanların resimlerle İncil ‘de geçen olayları ve hikayeyi anlamasıdır.
Orta çağ yaşantısını çok iyi anlatan filmlerden biri Gülün Adı’ dır. Orta çağ uzmanı Umberto Eco’nun aynı adlı romanından filme uyarlanmıştır.
Kara Ölüm, ilk yarısı, Orta çağ ve salgın hastalıklar adına ilgi çekici bir filmdir.
Cesur Yürek, hemen hepimizin bildiği ama dönemi anlatan bir film.