RAMAYANA _ MAHABBARATA
Hint kültürüne ait Yazılı iki destan Ramayana ve Mahabbaratadır. Mahabbarata da kozmik güçler tanrılar ve dünyevi varlıklar arasında ki büyük Bharata savaşı anlatılır.
Ramayana destanı ise 7 bölüm 24000 beyit olarak Hint ozanı Valmiki tarafından yazılmıştır. Konusu; kralın oğlu Rama başka bir kralın kızı Sita ile velenebilmek için damat seçim yarışına katılır ve kazanır. Sita ile evlenirler.
Rama kral olması gerekirken üvey annesinin kendi oğlunu kral yapmayı istemesi ile ormana gönderilir. Rama ve Sita ormanda mutlu yaşarlar. Ormanın kötü prensesi Rakhasas, Ramayı baştan çıkarmayı aklına koyar. Başarılı olabilmek için kendi abisi Kral Ravana dan yardım ister. Ravana Sitayı, Sri lankaya kaçırır. Rama karısını kurtarmak için Maymunlardan yardım alır, karısını kurtarır, Rava yı öldürür.
TÜRK DESTANLARI
Türk destanlarını İslamiyet ten önceki destanlar, İslamiyet ten sonraki destanlar olarak ikiye ayırabiliriz.
İslamiyet ten öncekiler.
Altay Türklerinin Destanı: Yaradılış destanı
Hun – Oğuz Destanı: Oğuz Kağan Destanı
Gök Türk Destanı – Bozkurt Destanı, Ergenekon Destanı
Uygur Destanları: Türeyiş destanı, Göç Destanı
İslamiyet ten sonrakiler.
Kazak – Kırgız Destanları : Manas Destanı
Türk Mogol destanı: Cengiz Han destanı
Selçuklu Devleti ve Osmanlı Dönemi destanı : Battal Gazi Destanı, Köroğlu Destanı
Tabi ki destanlar daha fazla burada birkaçından bahsediyoruz.
ERGENEKON DESTANI
Oğuz Kaan soyundan İL Han Tatar Türklerine savaşta yeniliyorlar. İl Hanın sadece küçük oğlu Kıyan ve yeğeni Nüküz ile eşleri kurtulurlar. Bu dört kişi kimsenin kendilerini bulamayacağı bir yer ararlar. Dağların arasında ki dar geçitlerden geçerek günlerce yol alırlar. Sonunda kimsenin onları bulamayacağı verimli toprakların olduğu bir vadiye gelirler ve burayı yurt edinirler. Maden yeri anlamına gelen Ergenekon adını verdikleri bu vadide 400 yıl yaşarlar. Bu 400 yıl boyunca çoğalırlar ve sonunda Ergenekon’a sığmaz hale gelirler. Ergenekon dan çıkmanın yolunu ararlar bulamazlar. Sonunda bir demirci önlerindeki dağı eritirlerse bir yol bulacaklarını söyler. Hep beraber körüklerin yardımı ile dağı eritir ve Ergenekon dan çıkarlar.
Ergenekon dan çıkan Türkler eski yurtlarına döner atalarının intikamını alırlar. Erkenekon dan çıkış tarihi olan 21 martıda her yıl bayram olarak kutladılar.