- Seçim hilelerinden biri de -neredeyse her seçim öncesinde- YSK tarafından açıklanan seçmen listeleriydi. AKP, güçsüzleşmeye başladığı her dönemde, seçmen listeleriyle oynayıp güçsüzleştiği alanlardaki seçmen sayısını azaltmaya başladı. CHP’nin buna ilişkin 2014’te yayınladığı bir raporda, her seçim öncesi açıklanan listelerdeki oynamalar rakamlarla veriliyordu. Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin getirilmesi ve seçmen listelerinin YSK’nın elinden alınıp Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne verilmesi ile birlikte, çok sayıda seçmen listeden düşürülürken, AKP’nin kaybetmeye yakın olduğu ya da kaybettiği yerlerde sahte seçmenler listelere eklendi.
- 2014 yılında Ankara seçimlerinde Melih Gökçek geriye düşmek üzereyken yaşanan elektrik kesintileri, oy çuvallarına yapılan müdahaleler, okullarda yaşanan kavgalar ve usulsüzlükler hala akıllarda… Özellikle yaşanan elektrik kesintileri ve dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız‘ın “Trafoya kedi girdi. Bu ilk kez yaşanmadı. Bunu seçime bağlamak yanlış” açıklamasıyla sembolleşen seçimleri Melih Gökçek az bir farkla kazanmıştı.
- 16 Nisan 2017’de yapılan referandumda Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye gönderdiği gözlemci heyetinden Avusturyalı milletvekili Alev Korun, “2,5 milyon oyun manipüle edilmiş olabileceğine dair şüphe var” demişti.
- 2018-2021 yılları arasında 19 bin 630 yabancıya gayrimenkul alımı karşılığında vatandaşlık verildi ve bu sayının içinde Suriye, Afgan, Uygur, Ahıska Türkleri ile Rusların olduğu bilinmektedir. Bu da 14 Mayıs 2023 seçimlerine iktidarın yatırımı olmuştu.
- 14 Mayıs 2023 tarihli “Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri” için yurt dışında oy verme işlemleri sürerken 5 Mayıs’ta Avustralya’da seçim güvenliği konusunda endişe verici bir olay yaşanmış, Sidney kentinde 720’lik açılmamış oy pusulalarında AKP’nin mührü vurulmuş pusulalar çıkmıştı.
- 2024’te Hatay’da 3 bin 389 ölü seçmene oy kullandırılmış, CHP H İl Seçim Kurulu’nun mazbatayı Cumhur İttifakı’nın adayı AKP’li Mehmet Öntürk’e verme kararını YSK’ye taşımış, seçimlerin yenilenmesini istemişti.
Yüksek Seçim Kurulu ise CHP’nin Hatay’daki seçimlerin iptal edilmesi için yaptığı başvuruyu reddetmişti.
Bu kadar seçmen listeden düşürülürken, fazlasıyla sahte seçmen listelere YSK tarafından eklendi.
İlk olarak 2011 seçimlerinde ortaya çıkan sahte seçmenler, aslında YSK’nın açıklamalarıyla ortaya çıkmış oluyordu.
2007’de seçmen listelerinde olmayan 11 milyon 38 bin 432 kişi, 2011 seçmen listelerinde yer alıyordu.
YSK’nın açıklamaları üzerine ortaya çıkan bu artışla ilgili de iktidar bütün itirazlara set çekip, hiçbir şekilde geri adım atmadı.
Sadece 2014 seçimlerinde 19 milyon, 2023 seçimlerinde ise 30 milyon fazla oy pusulası basıldığı ortaya çıktı.
Bu oy pusulaları, kolluk güçlerinin koruması altında oy kullanmaya giden AKP’liler tarafından blok oy olarak sandıklara atıldı.
CHP’nin, AKP’nin seçimlerde tek başına iktidar olamadığı ve iptal ettirdiği 7 Haziran 2015 seçimleri sonrası hazırladığı bir raporda AKP’nin seçim hileleri madde madde anlatıldı.
Raporda yüzlercesi verilen “sahte seçmen iddialarına” ilişkin somut örneklerden birkaçı şöyle sıralanabilir:
- 40 binin üzerinde seçmeni olan Beylikdüzü Kavaklı Sahil Mahallesi ve Merkez Mahallesi’nde inşaat halindeki binalarda ve hiç olmayan adreslerde yaklaşık 5 bin sahte seçmenin kayıtlı olduğu tespit edilmiştir.
- Darüşşafaka Mahallesi’ne AKP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından bir gecede tek tuşla 504 hayali daire kondurulduğu ve ilçeye 10 bin “taşıma seçmen” yerleştirilmeye çalışıldığı saptanmıştır.
- Bakırköy Zeytinlik Semti Milliyetçi Sokak 13 numaralı apartmanda ikamet eden Kuvvetli Göymen, apartmanlarında bulunan 3 numaralı boş dairede 40’tan fazla kişinin seçmen olarak yazılı olduğunu tespit etmiştir.
Raporda olası hilelerin seçim sonuçlarını yüzde 10-15 civarında etkilediğine dikkat çekilirken, “2007 yılından itibaren yapılan seçimlere ilişkin analizler, seçimlerin temiz, adil ve güven içinde yapılmadığını göstermektedir” deniliyor.
Rapordaki “sandık hileleri” şu önemli evrelerde gerçekleşiyor:
“Gerekenin çok üzerinde düşürülen/eklenen milyonlarca seçmen var.”
- 2011 seçiminde yasanın öngördüğünden 19 milyon fazla oy pusulası bastırılmış.
- 2011 seçiminde Afgan mülteciler gibi vatandaş olmayanlara oy kullandırılmış.
- Seçmen kütükleri düzenlenme yetkisi 5749 sayılı yasa ile Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) alınıp hükümetin kurumu olan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne (NVİGM) verilmiştir.
- SEÇSİS olarak bilinen bilgisayarlı oy sayma sisteminin müdahaleye açık zaafları kamuoyunda sürekli tartışılmaktadır. Devam edecek