Ankaralıların en önemli ayrıcalıkları, kopmayan bağları ve müdavimi oldukları mekanlarıdır.
…ve anlatılması gereken, aktarılması gereken, yaşayıp yaşatılması gereken bir de klasiklerinden biri vardır Ankara’nın…
Bahsini ettiğim bu “klasik”, 15 Kasım 1953 tarihine dayanır.
Reşat Önat ve Vahit Önat kardeşler, “Piknik” adını verdikleri bir lokanta-şarküteri açarken, bu girişimleri ile isimlerini geleceğe taşıyacaklarını bilmişler midir dersiniz?
Bugünkü pek çok müdavimin bilmediği anekdotlardan biri, kocaman bir kokteyl bardağının kesilmiş halini Paşabahçe’ye götürerek taze Atatürk Orman Çiftliği birasını buz gibi “Arjantin” olarak servis etmek amacı ile bu dev bardaktan üç bin adet yaptırdıklarıdır.
Koç’tan sonra Ankara’da en yüksek ikinci vergiyi ödeyen de, her 10 Kasım’da kalpaklı yağlı boya Atatürk tablosunu kırmızı beyaz karanfillerle süsleyip, üzerini siyah tülle örtüp vitrine koyup, akşam da ışıkla aydınlatanlar da onlardı.
“Beşinci ayın beşinde saat beşte Kızılay’da buluşalım”.
Bu Ankara’daki Kara Harp Okulunun eylem şifresi idi.
1960’da, “555 K” günlerinde Kızılay kaynarken, olaylardan kaçanlar, sanatsevenler – gazeteciler – hukukçular cemiyetleri arasında yer alan Piknik’e sığınmışlardı.
Piknik, sabahın 06:30’undan gecenin 22:30’una kadar hizmet vermekte idi.
Çetin Altan, Nuri Altınok, Arman Talay ve birçok tiyatrocuya limonlu, portakallı pelte seven Bülent Ecevit gibi siyasilere, üst düzey bürokratlara, Celal Atik gibi şampiyonlara, Tanju Okan gibi müzisyen müdavimlerine hizmet vermekte idi.
Sarhoş olacağı belli olanlara kesinlikle içki verilmez ama sarhoş olanlar da yanlarına bir komi verilerek evlerine bıraktırılırdı.
Amerika’da yayınlanan “Bir Dolara Dünya Turu” (One Dollar Travelling Around The World) isimli kitapta da Piknik’ten de söz edilmekte idi.
Peki Ankara’nın ilk “Espresso“sunun Piknik’te olduğunu biliyor muydunuz?
Sevgi Soysal, Piknik’in Tuna Caddesi’ne bakan camekanlı bölümünde Espressosu’nu yudumlarken “Yenişehir’de Bir Öğle Vakti“ni yazarak Türk Edebiyatı’na armağan etmiştir.
Televizyonun emekleme devrinde ise Cenk Koray’ın, Üstün Savcı’nın yarışmalarında Piknik soru olarak çıkıyordu.
Ayrıca, Alparslan Türkeş’in cenazesinin kalktığı gün Sakarya Caddesi’ndeki bütün mekanlar ülkücülerin tehdidi ile kapatılırken, açık kalabilen tek içkili mekan olmuştur Piknik.
Daha neler neler…
Reşat Önat ve Vahit Önat kardeşler, siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı Piknik’i kapatma kararı almışlardı.
Piknik’in kapanmasından sonra da Önat kardeşlerin kuzenleri ve aynı zamanda işletmenin müdürü olan Eren Önat, bu geleneği sürdürme kararı alarak, çocukluk arkadaşları Tamer Arpacı ve Nuri Bey ile birlikte, 1987 yılında İnkılap Caddesi’nde, isimlerinin baş harflerini ekledikleri “N.E.T. Piknik’i kurarlar.
N.E.T. Piknik böylelikle eski Piknik müdavimleri ile birlikte yeni kuşağın da uğrak yeri oldu.
N.E.T. Piknik, 30 Aralık 2019 tarihinde;
“Tüm umutlar son bulduğunda, ani olur ayrılışlar. Anılarınızı gelecek nesillere aktaramayacak olmanın kederiyle artık kapanıyoruz. Tüm emektarlarımızla hellaleştik ve bize yakışır şekilde veda ediyoruz.
Acısıyla tatlısıyla geçen onlarca sene sonra, dün gece son müşterilerimizi ağırladık.
Sakarya Caddesi’nin ve Kızılay’ın, politik nedenlerle yıllar boyunca kasten yok edilmesi, bir kamu bankası üst yönetiminin kontrolündeki emeklilik vakfının acımasız kira artışları, alkol zamları, sigara yasakları ve mevcut konjonktür göz önünde bulundurulduğunda iyi bile dayandık!
Canları sağ olsun, bir şehrin hafızası göz göre göre yok edilirken kanal İstanbul projemiz ve yerli otomobilimiz var artık!
Sağlıcakla kalın, gönül isterdi ki sizlerle beraber olmaya devam edelim ama maalesef buraya kadarmış. Umarız bir gün bu gidişata dur denince sizlerle tekrar kucaklaşabiliriz. Umarız bizi anılarda yaşatmaya devam edersiniz.” şeklindeki üzücü açıklaması ile kepenklerini indirerek müdavimlerini derin bir üzüntüye boğdu.
Özellikle müdavimleri için olmazsa olmaz olan N.E.T. Piknik, 20 Eylül 2020 itibari ile kapılarını yeniden sevenlerine açtı.
Ankara’da pek çok kişinin ilk içkisinin mekanı, babasının meyhanesi, her güzel günün, her kederin ve yasın yegane mekanı olmuştur, olacaktır.
Kısacası, N.E.T. Piknik bir Ankara klasiğidir.