Ksamil beyaz kumu, turkuaz renkli denizi, küçük yemyeşil adalarıyla deniz tatilini sevenler için tam bir cennet. Buraya Arnavutluk’un Maldivler’i demeleri hiç de boşuna değil.
Arnavutluk gezimizde başkent Tiran’dan sonraki durağımız ülkenin sahil kasabası Ksmail oldu.
Tiran’daki kültür turizmi odaklı gezimizden sonra sıra artık deniz-güneş keyfine geçmeye gelmişti.
Bunun için Tiran’dan yerel otobüslerle önce Saranda şehrine gitmek gerekiyor. Yaklaşık 5 saat süren otobüs yolculuğu sonrasında Ksmail’e otobüsler de çalışıyor gerçi ama biz ilk gidişimizde bavullarımız olduğundan taksi tutmayı tercih ettik. Saranda-Ksamil yolu otobüsle duraklarda indi bindilerle yarım saata kadar uzayabiliyor, araç ile tabi ki çok daha çabuk gitmek mümkün.
Zaten Ksmail yönetim olarak Saranda’ya bağlı… Saranda çok daha gelişmiş yapısı, bol seçenekli restoranları, kafeleri, barları ile gece hayatını sevenlerin tercihi olabilir.
Tiran’dan Saranda’ya geldiğimiz otobüste karşılaştığımız genç Türk gruplar Saranda’da kalıp, gündüz plaja Ksmail’e gideceklerini anlattılar.
Ksmail için çok önceden ev tutmuştuk. Her türlü konforun olduğu şipşirin evimize hemen ısındık. Ev sahibi hanımın bize ikram olarak Türk kahvesi getirmesi için bize özel bir hoşluk, ya da Osmanlı’nın çok uzun yıllar hüküm sürdüğü Balkanlar’da yaygın olan Türk kahvesi yapımının bir yansıması gibi düşünsek de gerçeği sonradan öğrenecektik…
Bu arada uygulama üzerinden İngilizce olarak haberleştiğim kişi bizimle anne-babasının ilgileneceğini her türlü soru, yardım için kendisiyle irtibata geçmemi rica etmişti. Çünkü ailesi İngilizce bilmiyordu.
Buna rağmen gayet de güzel anlaştık… Sistem şöyle işliyordu… Biz oğullarına ne istediğimizi söylüyorduk, o da ailesine iletiyor ve cevaplarını aktarıyordu. Arada da anne-babayla konuşmamız gerekirse çeviri programını kullanıyorlardı. İşte o sırada çeviri için Yunanca kullandıklarını fark ettim.
Sonrasında da çok yakında olan Yunanistan’ın Korfu adasına gidip-döndükten sonra Korfu’yu ne kadar da beğendiğimizi zaten ülkemizin de komşusu olan Yunanistan’a çok sık gittiğimizi filan anlattığımızda onlar da Yunanlı olduklarını, kiralama sistemiyle turizm yaptıkları bir evlerinin de Atina’da bulunduğunu aktardılar… Yani ‘hoşgeldiniz’ ikramları olan kahve bize göre ‘Türk kahvesi’ onlara göre ‘Yunan kahvesi’ idi…
Zaten Ksmail Yunanlı nüfusunun epeyce fazla olduğu bir yer.
Bu arada Arnavutluk’un her yerinde olduğu gibi Ksmail ve Saranda’da da biz Türkleri çok seviyorlar. Türk olduğumuzu anladıkları anda sevinç çığlıkları atıyorlar. Hayranı oldukları Türk dizilerinin de etkisiyle özellikle gençler Türkçe’yi anlıyor ve az da olsa konuşabiliyor. Ve de laf aramızda sohbetlerinde hep ‘Yunanistan’la sorunları olduğundan pek de geçinemediklerinden’ bahsediliyor…
Ksamil beyaz kumu, turkuaz renkli denizi, küçük yemyeşil adalarıyla deniz tatilini sevenler için tam bir cennet. Buraya Arnavutluk’un Maldivler’i demeleri hiç de boşuna değil.
Bir süreliğine Ksmail’deki evimiz olan yuvamız deniz manzaralıydı ve birbirinden güzel koylara yürüme mesafesindeydi. Bizim gittiğimiz plajlarda sadece şezlong ve şemsiye için para isteniyordu. Yeme-içme zorunluluğu ise yoktu. Biz genelde evimizden getirdiğimiz yiyecek ve içeceklerle plaj keyfimizi yaptık. Valla Çeşme’deki bir plajda çantalarımızı girişte didik didik edip elmamı bile almışlardı.
Tongo Adası tekne turu
Ksmail’deki küçük adaların etrafını gezdiren ve Tongo Adası’nda mola veren tekne turuna da katıldık. Ksmail’i bir de denizden görüp, açık denizinde yüzmek çok keyifliydi. Yemek molası ise Tongo Adası’nda verildi. Balık menüsü de çok lezzetliydi. Tongo Adası’nda her şey yolundaydı, birkaç arı bize musallat olana kadar… Sonrasında acele tarafından tekneye döndük.
Yunanistan sınırına çok yakın bir mesafede yer alan tam karşısında da ünlü Yunan adalarından Korfu’nun bulunduğu Ksamil, İtalya’nın Puglia kıyılarının da yakınlarında…. Tekne turunda tanıştığımız İtalyan baba-kız da Puglia’dan gelmişlerdi.
Genç kız sürekli olarak babasından fotoğraflarını çekmesini istiyor, birbirinden şuh pozlar veriyordu. Çekilen fotoğrafları kontrol ediyor, çoğunlukla da tekrar tekrar çekilmesini istiyordu. Adamcağızın tüm tekne turu bununla geçti.
Sonrasında Nuray ile kaç Türk babasının bu kadar sabırlı, anlayışlı olabileceğini konuştuk. Çevremizdeki erkekleri şöyle bir düşündüğümüzde pek de fazla değil gibiydi.
Lezzetli yemekler
Ksmail’de yemekler gayet güzel ve fiyatları da uygun. Lokantaların menüleri genellikle deniz ürünleri ya da Akdeniz yemekleri ağırlıklı. Döner, şiş ve et çeşitleri, musakka, mezeler, pizzalar… da bol bulunan seçenekler arasında.
Sabah kahvaltısında birbirinden lezzetli börek yenilmesi çok yaygın. Ben özellikle ıspanaklı kocaman böreklerine bayıldım. Sürekli olarak sağlık yazılarını okuyup, sağlık programlarını izleyerek adeta doktora dönüşen Nuray durdurmasa Ksmail tatilimi börek şölenine döndürmek de vardı.
Arnavut biraları da hem ucuz, hem de çok lezzetli bizim favorimiz kolay içimiyle Korça oldu.
Butrint Ulusal Parkı
Ksmail’deki Butrint Ulusal Parkı Arnavutluk’un en çok ziyaret edilen, en değerli tarihi yerlerinden biri olarak gösteriliyor.
Helenistik ve Roma döneminde önemli bir yerleşim yeri olan Butrint, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
Tarihi öneminin yanısıra burası çok çeşitli doğal yaşam alanları, yarı doğal ve yapay bataklıkları, tatlı su, sazlık yatakları, ormanları, Akdeniz çalılıkları, ekilebilir arazileri, nadir bulunan bitki çeşitleri… ile de Arnavutluk’taki biyoçeşitlilik için en önemli yerlerden biri olarak aktarılıyor.
Gölün karşı kıyısındaki Ali Paşa Kalesi’ne ise sallarla geçilebiliyor. Kale, 1807 yılında Korfu taraflarından gelen Fransız saldırılarına karşı koymak için kaleyi yaptıran Ali Paşa’nın adını taşıyor.
Paşanın ölümünden sonra Butrint tamamen Osmanlı egemenliğine geçmiş…
Önerilerim…
Evimiz MyKsamil Guest House olarak geçiyordu. Çok yakınlarda birçok market ve plaj bulunuyordu. Merkeze biraz mesafesi olsa da sessizliği kafa dinlemek için idealdi. Ev sahiplerimiz çok yardımsever ve tatlıydılar.
Plaj olarak Bora Bora Beach favorim oldu. Nuray’ın plajda unuttuğu eşyasını özenle saklayıp ertesi gün gittiğimizde hemen teslim etmeleriyle kalplerimizde taht kurdular. Plajın hemen yakınındaki Bora Bora Market çok zevkli plaj kıyafetleri ve aksesuarları satıyor.
Börekçilerde sıcacık servis ettikleri börekleri pek bir lezzetli ve doyurucu.
Dönerlerine bayıldım…
Etrafınız Türkçe’yi gayet iyi anlayan Arnavutluk’lar ve Türk turistler ile çevreli olacak. Konuşmalara dikkat… Burada sefer yapan otobüslerde biletçi gezip tek tek paraları topluyor. Arnavutluk para birimi olan Lek cinsinden bozuk paranızı hazır bulundurmakta fayda var.