Cumhuriyetin 100. Yılında, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) ev sahipliğinde “100. Yıl G3 Girişimcilik Zirvesi” düzenlendi. Zirvenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, her yönüyle girişimcileri ve girişimci adaylarını destekleyen ve ulaşılabilir bir girişimcilik merkezi açacaklarının müjdesini verdi.
Cumhuriyetin 100. Yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ANSİAD ev sahipliğinde GEN Türkiye, Habitat Derneği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş birliğiyle “100. Yıl G3 Girişimcilik Zirvesi” düzenlendi. Zirveye Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gen Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın, ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez ve KAGİDER Başkanı Emine Erdem ve girişimcilik alanında çok sayıda önemli isim katıldı. Zirveyi 60 ilden yaklaşık 1600 girişimci adayı takip etti.
GİRİŞİMCİLİĞİN BAŞKENTİ OLMAYA HAZIRIZ
Girişimcilik zirvesinin açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Büyükşehir Belediyesi olarak inovasyonun, yeni teknolojilerin, girişim eko sisteminin ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını söyledi. Başkan Muhittin Böcek, “Antalya’mız, girişimciliğin de başkenti olmaya hazırdır. Biz de Antalya’dan çıkacak Türk girişimlerine her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Göreve geldiğim günden bu yana Antalya için, tarımsal alandaki girişimlerden, şehrin geleceğine ışık tutacak dijital girişimlere kadar birçok alanda hem destekçi hem de öncü olmak için arkadaşlarımızla yoğun çaba harcadık. Bundan sonra da Antalya’mızın dünya girişim ekosisteminde pay sahibi olan bir şehir olabilmesi için aynı anlayışla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
BAŞKAN BÖCEK’DEN GİRİŞMCİLERE MÜJDE
Konuşmasında girişimcilere ve girişimci adaylarına bir de müjde veren Başkan Böcek, şunları söyledi: “Çok yakında Antalya’da; bu alanda çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapan, her yönüyle girişimcileri ve girişimci adaylarını destekleyen ve ulaşılabilir bir girişimcilik merkezi açıyoruz. HUB-Antalya girişimcilik merkezi şimdiden Antalya’mıza ve ülkemize hayırlı olsun. Günümüzde belediyeler sadece bilinen belediyecilik hizmetleriyle yetinmemelidir. Tüm dünyada kentler arasındaki rekabet artık teknoloji ve inovasyonla belirleniyor. Bu alana yatırım yapan kentler her zaman daha çok öne çıkıyor. Bildiğiniz gibi tüm dünyada yükselen bir değer olan dijital göçebeler için Cumhuriyet’in yüzü Antalya’mızı cazibe merkezi haline getirmeliyiz.”
ÇÖZÜM OLMAYA HAZIRIZ
Başkan Muhittin Böcek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman birlikte çalışmaya, çözüm ortağı olmaya hazırız. Buradan tüm kurumlara, girişimcilere ve girişimci adaylarına sesleniyorum. Gelin akıllı şehir vizyonuna hep birlikte katkıda bulunalım. Bu şehri girişimlerinizle sürdürülebilir kılalım. Gelin dünyamız için iklim değişikliğin etkilerini en aza indirelim. Cumhuriyet’in yüzü Antalya’mız için, ülkemiz için bir olalım.”
E-TİCARETTE YER ALALIM
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dijital bir devrim ile karşı karşıya olduklarını belirterek, “İnternet ile her ülkeye mal satmak mümkün. E–ticaret ile dünyanın her köşesine ulaşabiliriz. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor. Milyonlarca potansiyel müşteri eliminiz altındadır. Bu yılın ilk 6 ayında e-ticaret hacmi yüzde 110 artarak, 653 milyar TL’lik e-ticaret hacmi gerçekleşti. Girişimcilik yolunda müthiş bir fırsat var. Girişimcilik sadece yurt içi ile de sınırlı değil. Bu alanda kat edecek çok büyük bir yol var. KOBİ’lerin yüzde 25’i e-ticarete dahil oluyor ve yüzde 4’ü ihracat yapabiliyor” dedi.
DEVİR İCAT DEVRİ
Dünyanın en değerli arazisi olarak cep telefonunu gösteren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Ne iş yaparsanız yapın internet dünyasında yer almaya çalışın. Burada yer almazsanız girişimcilikte yer yok. Devir icat çıkarma devridir. Bunu yapanlar kazanacaklar. Yeni fikir ve teknolojiyi bulanlar öne çıkıyor. Zengin olmanın yolu girişimcilikten geçer. Dünyanın en büyük şirketleri teknolojiden çıkmaktadır. Bir bilgisayar, iyi fikirle, kendi işimizi kurmakla mümkün” diye konuştu.
GİRİŞİMCİ OLMANIN 5 YOLU
Girişimci gençlere “cesur olun korkmayın” diye seslenen Rifat Hisarcıklıoğlu, şu tavsiyelerde bulundu: “Başarılı girişimciliğin 5 ana unsuru vardır. Hayal kurun, hayal kurmaktan korkmayın. Hayallerden bir kısmını hedef haline getirin. Çok çalışmasınız, fedakarlık edeceksiniz. İyi bir takım kurun ve ortaklık kültürünü benimseyin. Cesur olun ve başarısızlıktan korkmayın.”
İŞ DÜNYASI İLE GİRİŞİMCİLERİ BİR ARAYA GETİRİYORUZ
ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, girişimcilik zirvesinin Antalya’da olmasının önemine değinerek, “Ülke ekonomisine katma değeri katacak ana unsurlardan biri katma değerdir. Antalya, Burdur ve Isparta bölgesinde girişimcilik alanında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversite öğrencilerimize 2015 yılından itibaren girişimciliği desteklemek anlamında yarışmalar düzenliyoruz. İş dünyası ile öğrencileri bir araya getiriyoruz” dedi.
GİRİŞİMCİ YILMADAN YOLUNA DEVAM EDER
G3 Girişimcilik Platform Başkanı Gülden Yılmaz ise 100 yıl önce Cumhuriyet’in kurulmasında noktasında emek veren iradenin en büyük girişimci olduğunu vurgulayarak, “Girişimci yılmadan yoluna devam eder. Başarıya odaklanır, geleceğe inanır ve umudunu canlı tutar. Kendi markasını bir girişimci olarak ‘Atam izindeyiz. Değerleriniz rehberimizdir’ diye konuştu.
DEĞİŞİMİN HIZINI YAKALAMALIYIZ
GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın, girişimcilerin her zaman yanında olduklarını dile getirerek, yatırımların artması, globalleşme ve girişimciliğin artması noktasında aktif olarak çalıştıklarını kaydetti.
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez de gençlerin değişimin hızını yakalaması ve dünya ile entegre olmaları gerektiğini vurgulayarak, bu yüzyılda birçok iş alanının kaybolduğunu ve yeni iş alanları ile hayatın şekillendiğine şahitlik ettiklerine dikkat çekti.
GENÇ VE YENİLİKÇİ FİKİRLERE ÖNEM VERİYORUZ
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise girişimci gençlere şöyle seslendi: “Ülke ekonomisinin büyümesi noktasında girişimcilik faaliyetleri çok önemlidir. Değeri bilinen birçok girişimcinin yurt dışından yatırım aldığını takip ediyoruz. Rekabet gücünün artması noktasında TÜSİAD olarak girişimcilik eko sisteminin gelişmesi noktasında girişimcilik faaliyetlerini destekliyoruz. Genç ve yenilikçi fikirlere önem veriyoruz. Araştırmalar e-ticaret, dijital ödemeler ve 5G teknolojisinin en hızlı katma değeri olan girişimcilik faaliyetleri olduğunu öne çıkarıyor. Dijital teknoloji yatırımlarını öncelik vermeliyiz.”
İŞ İNSANLARI DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTILAR
100. Yıl G3 Girişimcilik Zirvesi’nde Insider’in kurucu ortağı ve CEO’su Hande Çilingir, GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın ve TAV Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener zirveye katılan girişimci adaylarına başarı hikayesini anlattı, deneyimlerini paylaştı.
“Kadın girişimlerde değişen dünya panelinde” ise GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Gülden Yılmaz, BigChefs Kurucu Ortağı Gamze Cizreli konuştu.
‘Ekosistemi güçlendiren aktörler’ panelinde GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Göktekin Dinçerler moderatörlüğünde Google Türkiye Müdürü Mehmet Keteloğlu, Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Başkanı Sezen Yeşil, Tiktak Kurucusu Ersan Öztürk, Trendyol İcra Kurulu üyesi Ozan Acar ve Yemeksepeti CEO’su Mert Baki konuşmacı olarak katıldı.