Haberin videosu: https://we.tl/t-vvrl4o1NSH
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on altıncı ve son durağı Türkiye’nin turizm başkenti Antalya oldu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleşen açılış programı sonrası, Antalya Kültür Yolu Festivali kapsamında kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Bando takımının hareketli şarkıları eşliğindeki kortejde, jonglör ve gösteri ekipleri renkli görüntüler oluşturdu. Kortej yürüyüşü sonunda gerçekleşen Anadolu Ateşi ekibinin gösterisine vatandaşların yanı sıra yerli ve yabancı turistler de büyük ilgi gösterdi.
TÜRKAN ŞORAY’A SEVGİ SELİ
Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray, kendi adını taşıyan Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde Sinema Genel Müdürü Birol Güven’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide sevenleriyle buluştu.
Türkan Şoray Kültür Merkezi’ndeki söyleşiye; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile eşi Pervin Ersoy, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı ve Sinema Genel Müdürü Birol Güven ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi katıldı.
15-16 yaşında oynadığı “Acı Hayat” filmi hakkında konuşan Türkan Şoray, “Ben de çok küçüktüm. Daha sinemayı bilmediğim ilk yıllar, sinemanın bu kadar önemli bir sanat olduğunu bilmiyorum. Türk sinemasının en önemli yönetmeni Metin Erksan bana filmdeki manikürcü Nermin rolünü teklif etti. Tamamen içgüdülerimle oynadığım bir film. Sanatçı arkadaşlarım benim ne demek istediğimi anlar. Bana ‘Çok hüzünlü, mutsuz, hayattan hiçbir umudu olmayan bir kızı oynayacaksın’ dedi. Tam da benim hayatımla çok örtüşüyordu. Kendiliğinden doğal olarak, içgüdüsel, çok hissederek o umutsuz manikürcü Nermin’i oynamışım. Yönetmen ne derse onu harfiyen yerine getirmişim. Zaten oyunculuk tamamen hissetme meselesi, içinizde canlandırdığınız karakteri hissederseniz, tamamen onun duygularını gözlerinizle ifade edebilirsiniz, zorlanmanıza gerek yok. O film de galiba öyle oldu. Ne oldu sonra? O filmle Antalya Film Festivali en iyi kadın oyuncu ödülü aldım. Müthiş bir şeydi benim için 15-16 yaşında. Onun mutluluğunu şimdi, yıllar sonra önemini anlamaya başladım” dedi.
220 FİLMDE OYNAMIŞIM
Yıllar önce halkın tek eğlencesi sinema iken, halkın oyuncuları çok sevdiğini ve sinemaların önünde kuyruklar olduğunu anlatan Şoray, “Sevgili seyirciler bizi çok sevdi. Biz de o mutlulukla film üstüne film çeviriyorduk. 220 filmde oynamışım. 220 film rekor, yani hiç dinlenmeden, tatil yapmadan” diye konuştu. Bir seyircinin, “20 yaşındaki Türkan karşınızda olsaydı ona ne söylerdiniz” şeklindeki sorusuna ise Türkan Şoray, “Türkan, sinema diye bir meslek var hemen sinema oyuncusu ol, bir de tahsili yarım bırakma, okumaya devam et derdim” cevabını verdi.
Sinema Genel Müdürü Birol Güven’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Güven’in Tan Sağtürk ve Tamer Karadağlı ile Türkan Şoray’ın anıları olduğunu hatırlatması üzerine sahneye gelen Tan Sağtürk ve Tamer Karadağlı birlikte çektikleri sahneler ve anıları üzerine konuştular. Tan Sağtürk “İkinci Hayat” dizisinde birlikte oynadıklarından bahsederek, “Hayatımda hiç televizyon tecrübem olmamasına rağmen Yavuz Turgul gibi çok büyük bir ismin yönetmenliği ve kurgusu altında bir proje yaratıldı. Bir aile dizisiydi, muhteşem bir ekip oluşturuldu. Ben bu işin en acemilerinden biri olarak sığınabileceğim bir liman aradım kendime, o da Türkan Şoray’dı hep omzundaydım onun çok büyük desteği vardı bana” dedi. Türkan Şoray’ın Tamer Karadağlı ile sevgili rolünde oynadığını anımsatması üzerine Tamer Karadağlı ‘’Benim hayatımın en güzel anlarından biriydi’’ dedi. Karadağlı, kendine güvenerek her rolü oynadığından bahsederek bir tek Türkan Şoray karşısında çok heyecanlandığını anlattı.
Söyleşi sonunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sahneye gelerek Türkan Şoray’a teşekkür etti ve bir özçekim yaptı.
ANTALYA’DA FESTİVAL COŞKUSU
Piyanist ve besteci Anjelika Akbar Side Antik Tiyatro’da sahne alarak, dinleyicilerine unutulmaz bir akşam yaşattı.
Bale repertuvarının seçkin eserlerinden oluşan “Gala Bale” gecesi zengin programı ve Antalya Devlet Opera ve Balesi bale sanatçılarından oluşan muhteşem kadrosu ile Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde Antalyalı sanatseverlerin karşısına çıktı.
Cumhuriyet Meydanı’nda ise FOTOMARATON etkinliği başladı. 7 Mehmet Restaurant’ta; “Picasso’nun Sevdiği Yemekler Menüsü Tadım” etkinlikleri düzenlendi. Ekin Berk Lycian Art Poject Mitolojik Betimlemeler Antalya Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleşirken, Evren Kakan Ebru Atölyesi’nde; Evren Kakan ile “Ebru Atölyesi”, festival katılımcılarını ağırladı. Etnografya Müzesi’nde; “Kayıp Mirasın Yeniden Doğuşu Atilla Önen’le Fığla Bardağı Yapımı Atölyesi” gerçekleşirken, Yenigün Reçelleri Kaleiçi’nde “Reçel Atölyesi ve Tadımı” etkinliği ile katılımcılar farklı lezzetleri tatma şansı yakaladı.
DÜNYACA ÜNLÜ SERGİLERLE ŞEHRİN DÖRT BİR YANI SERGİ ALANI
20. yüzyılın en parlak sanatçılarından biri olarak kabul edilen, sıradan nesneleri ve ünlüleri sanatın merkezine taşıyan Pop Art hareketinin öncüsü ‘’Andy Warhol’un Warhol’un Dünyası–Pop Art’ın İkonu Sergisi’’ festival kapsamında Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırladı. Bu yıl festivalin önemli yıldızlarından biri de Pablo Picasso. Türkan Şoray Kültür Merkezi 20. yüzyılın en önemli sanatçıları arasında yer alan Picasso’nun 80’den fazla eserinin yer aldığı ‘’Resimden Seramiğe Bir Serüven: Pablo Picasso Sergisi’’ne ev sahipliği yaptı. Frida Kahlo’nun kişisel günlüklerinden esinlenerek hazırlanan, onun içsel dünyasına ve sanatsal yolculuğuna derin bir bakış sunan ve dünya çapında büyük ilgi gören “Frida Kahlo’nun Günlükleri Sergisi’’ Antalya Kültür Sanat’ta (AKS) festival katılımcılarını ağırlamaya başladı. Dünyaca ünlü dijital sanatçı Refik Anadol’un “Yeryüzü Rüyaları: Anadolu” eseri ise Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi’nde görülebiliyor. Hadrian Kapısı dokuz gün boyunca; resim meraklılarının büyük ilgi gösterdiği ARTMEYDAN etkinliğine ev sahipliği yapacak. Haşime Altaylı’nın “Akıntıya Karşı” eser yerleştirmesi de burada görülebiliyor. Karatay Medresesi; Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan ‘’Naci El-Ali’den Hanzala’’ Sergisi’ni ağırlarken, Side Antik Tiyatrosu Hakan Yılmaz’ın “Narlı Kentin Hikayesi” dijital sergisine ev sahipliği yapıyor.
Antalya Arkeoloji Müzesi; Beste Alperat’ın Heykel Yerleştirmesi, “Kaçış Yok” Sergisi ve Aydın Yalçınkaya’nın “Sürdürülebilir Gelecek” Sergisi’ne sahne oldu.
Antalya Nekropol Müzesi; Cem Güney Çevikbaş’ın sergi ve atölye çalışması “Lykia Atları”na ev sahipliği yaparken, Akdeniz Üniversitesi Olbia Sanat Galerisi’nde ‘’Coğrafya Geleneğin Kaderi: Antalya’’ Sergisi ziyaretçileriyle buluşmaya başladı.
Casa Sur Antalya Bahçesi’nde ‘’Ozan Oganer ve Cengiz Yatağan’ın Heykel Yerleştirmeleri’’ ve Emel Mülayim’in “Yaşamın Halleri” eserleri yer alıyor.
Mevlevihane Müzesi; Dr.Züleyha Zor’un Tezhip Sergisi’ne, Saat Kulesi ise; Hakan Yılmaz’ın dijital yerleştirmesi “Zamanın Hüneri”ne ev sahipliği yapıyor.
Olgunlaşma Enstitüsü’nde; “Antalya Endemik Çiçekler Kostüm Sergisi”, “Antalya Kuşları Minyatür Sergisi” ve “Ayşe Taç ile Döşemealtı Halısı Dokuma Atölyesi” meraklılarıyla buluştu.
“Su Altının Süper Kahramanları Sergisi” Antalya Aquarium’da görülebiliyor. Orkun Ozan Sanat Galerisi; Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan’dan “Kişisel Sergi”ye, Himmet Öcal Khan Sanat Galerisi; Himmet Öcal’ın “İmoga’dan İzler” Sergisine, Bülent Ecevit Kültür Merkezi ise Sinan Demir’in “Doğanın
Belleğinde Uyuyanlar” Sergisi ve Workshop’u ile Selma Gençel’in “Seramik Sergisi”ne ev sahipliği yapıyor.
Festival süresince şehrin farklı noktalarında düzenlenecek geziler de meraklılarını ağırlayacak. Festivalin ilk günü; Boran Eser Kavaz ile Kültür Yolu Gezisi’nde “Kaleiçi Simge Yapıları” gezildi.
ÇOCUKLAR İÇİN FESTİVAL
Festival boyunca Konyaaltı Beach Park’a kurulacak Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar yer alıyor.
Dokuz gün boyunca çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.
Festivalin ilk gününde çocuklar, çocuk tiyatrosu “Kral Şakir” ve “Mehtap Teker ile Masal Diyarına Yolculuk” etkinliklerinde gönüllerince eğlendi.
“TURSAK ile Çocuk Filmleri Festivali”nde birbirinden eğlenceli filmler, Paribu Cineverse Antalya Migros’ta gösterime girdi. Festival kapsamında Pembe Keçeci ile “Oyunculuk Atölyesi” ve Ümran Özen ile “Çocuklar için Bilinçli Nefes Atölyesi” minik katılımcılara yeni bilgi ve beceriler kazandırdı.