1909 yılında kurulan; 130 ülkeye yayılmış satış ağı, 36 ülkedeki 120 fabrikası ve 34 binden fazla çalışanı ile Japonya’nın en büyük gıda şirketi olan Ajinomoto’nun Türkiye CEO’su, Pürnur Üner Öbek oldu.
Türkiye’de güçlü yatırımlarla büyümeye devam eden Ajinomoto, Kükre Gıda A.Ş.’nin yüzde 50’sini 2013 yılında satın almış, 17 Ağustos 2017’de imzalanan sözleşme ile ise Kükre Gıda’nın kalan hisselerinin de sahibi olmuştu. Türkiye’nin önde gelen gıda markalarından Bizim Mutfak ürünlerini üreten Örgen Gıda’yı da Yıldız Holding’den 2017 yılı içinde satın alan Ajinomoto, böylece Türkiye’deki yatırımlarını güçlendirmişti. Bu satın almalarla birlikte 2017 Nisan ayından bu yana Ajinomoto Türkiye İcra Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Sinan Altun, bu değişiklikle birlikte görevini Pürnur Üner Öbek’e devretti. Ajinomoto Türkiye’de CFO olarak görevini yürüten Pürnur Üner Öbek, Nisan ayı itibariyle Ajinomoto Türkiye’nin yeni İcra Kurulu Başkanı oldu.
PÜRNUR ÜNER ÖBEK KİMDİR?
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Pürnur Üner Öbek, iş hayatına bankacılık sektöründe başladı. Kariyeri boyunca hızlı tüketim ürünleri, asansör-yürüyen merdiven, eğlence ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren çok uluslu ve yerel şirketlerin çeşitli kademelerinde görev yaptı. Unilever, Philip Morris, Uno, Schindler, Mars Entertainment, Eczacıbaşı-Baxter şirketlerinin yurt içi ve yurt dışı operasyonlarında; finans, operasyon ve genel yönetim alanlarında üst düzey yönetici pozisyonlarında bulundu. Son olarak, 2017 yılında Japonya kökenli global gıda ve amino-bilim devi Ajinomoto’nun Bizim Mutfak ve Kemal Kükrer markalarının üreticileri Örgen ve Kükre Gıda’yı satın alması sürecinde, gruba CFO olarak katıldı. İki firmanın Ajinomoto İstanbul çatısı altında entegrasyonuna; sonrasında dönüşümüne ve performans artışına yönelik yapısal projelerde liderlik rolleri üstlendi. Uzmanlık ve deneyimlerini tanımlayan alanlar arasında; belirsiz ortamlarda kriz ve değişim yönetimi, şirket ve organizasyonların yeniden yapılanmaları, teknoloji dönüşüm projeleri ve şirket satın alma ve birleşmeleri yer alıyor. Pürnur Üner Öbek, University of Washington Foster Business School Üst Düzey Yönetici Programı mezunudur. Aynı zamanda AOEC yönetici koçluk sertifikasına sahiptir ve mentorluk programlarında yer almaktadır. Evli ve bir kız çocuğu annesidir.
Ajinomoto Hakkında:
Ajinomoto, ‘Sağlıklı Beslen, Sağlıklı Yaşa’ (Eat Well, Live Well) felsefesiyle yüksek kaliteli çeşniler, soslar, çorbalar, bulyonlar, sirkeler, dondurulmuş gıdalar, unlu mamuller, içecekler, kahve, sporcu destekleri ve gıda takviyeleri gibi ürünlerin global üreticisidir. Uzun yıllar gıda kültürü ve insan sağlığına ileri düzeyde amino asit teknolojileri alanındaki çalışmalarıyla katkıda bulunan Ajinomoto, faaliyetleri aracılığı ile insanlığın yüz yüze geldiği ‘Küresel Sürdürebilirlik’, ‘Gıda Kaynakları’ ve ‘Sağlıklı Yaşam’ sorunlarının çözülmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. 1909’da Japonya’da kurulan ve şu anda 36 bölgede 120 fabrika ve 34 binden fazla çalışanıyla faaliyet gösteren ve ürettiği gıda ürünlerini 135’ten fazla ülkede tüketicilere ulaştıran Japonya’nın lider gıda firması Ajinomoto, bugün itibarıyla 11 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmıştır. Türkiye’de 2013 yılında Kükre Gıda A.Ş.’nin yüzde 50 oranındaki hisselerini satın almış, Nisan 2017’de Örgen Gıda’nın tüm hisselerini, Ağustos 2017’de de Kükre Gıda A.Ş’nin diğer yarısıyla da birlikte tamamını devralmıştır. Bu satın almalar sonucunda Bizim Mutfak ve Kemal Kükrer markaları altında çorbadan bulyona, harçlardan soslara ve sirkeye kadar 6 farklı kategoride ürünü tüketiciyle buluşturan Ajinomoto Türkiye, 29 ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. İzmir ve Eskişehir’de olmak üzere 2 fabrikada faaliyet gösteren Ajinomoto Türkiye, 300’ü aşkın ürün üretiyor.