Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) tarafından organize edilen,Türkiye’nin ilk tasarım odaklı fuarı olma özelliğini taşıyan Furnishings & Design Istanbul (FDI) tamamlandı. “Tasarım Yeniden İstanbul’da” mottosu ile düzenlenen ve üç gün süren fuar kapsamında iç mekân tasarımının yenilikçi, özgün ve estetik çözümleri sergilenirken, üreticiler ve tasarımcılar D2B programında bir araya geldi. Fuarda düzenlenen Designer-to-Business (D2B) programında üreticiler ve tasarımcılar arasında 100 tanışma ve iş birliği toplantısı gerçekleşirken, FDI Stage & FDI Talks bölümünde ise Türkiye’nin ünlü iş insanları ve tasarımcıları 10 oturumda tasarımın geleceğini konuştu.
Tasarımı endüstrinin vazgeçilmez unsuru haline getirmek ve ihracatta rekabetçi bir katma değer yaratmak ana misyonu ile düzenlenen FDI’a Rusya, Makedonya, Irak, Bulgaristan, Fransa, İtalya ve Yunanistan’ın da aralarında bulunduğu 26 ülkeden ziyaret gerçekleşti. Organizasyonun ev sahibi MOSFED’in Başkanı Ahmet Güleç, “Üreticimiz ve tasarımcımız tarafından yoğun ilgi gören bir fuar dönemi yaşadık. Özgün ve ufuk açıcı ürün sergilemelerinin yanı sıra tasarım odaklı söyleşiler, Designer-to-Business (D2B) ile geri dönüşüm programımızın ilk yıldan sektörden büyük bir kabul görmesi bizleri mutlu etti” diye konuştu.
Mobilyadan aydınlatmaya, ev tekstilinden aksesuara kadar iç mekân ekosisteminin bütün paydaşlarını üç gün boyunca bir araya getiren Furnishings & Design Istanbul (FDI), Türkiye’nin ilk tasarım odaklı fuarı olmasının yanı sıra üreticilerden ve tasarımcılardan gördüğü yoğun ilgiyle de dikkat çekti.
Yeni ve ilham verici tasarımların yanı sıra sürdürülebilirlikten inovasyona kadar farklı alanlara odaklanan, birbirini tekrar etmekten uzak ürünlerin sergilendiği FDI kapsamında ufuk açıcı sohbetler, yurtdışı alım heyeti programı, tasarımcılar ile üreticileri buluşturan çalışmalar yapıldı. Fuarın ardından değerlendirmelerde bulunan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Beklediğimiz gibi oldukça verimli ve hareketli geçen bir fuarı geride bıraktık. FDI, geniş bir yelpazede özgün ve yenilikçi tasarımlar sunan markalara ev sahipliği yaptı. Ayrıca panel ve söyleşilerimiz de sektörün geleceğine ışık tuttu. Tabii fuarımız sadece tasarım değil aynı zamanda sürdürülebilirlik vizyonuyla da ön plana çıktı. Üç gün boyunca fuarda kullanılan tüm stantlar ve malzemeler geri dönüşüm işleminden geçirilecek ve okullara yönelik çeşitli materyallere dönüştürülecek” dedi.
Tasarımcılar ile markalar arasında iş birliği ortamı yaratıldı
Fuar kapsamında, özgünlük, inovasyon başta olmak üzere tüm katılım kriterlerini geçen markalar ürünleriyle yer aldı. Ayrıca “FDI Design Circle”, “FDI New Horizon Exhibition” ve “Designer – to – Business (D2B)” alanları da fuar boyunca dikkatleri üzerlerine çekti.
Tasarımcı ile üreticiyi bir araya getiren D2B alanında 500 tasarımcı 100 üretici ile bir araya geldi. Özel alanlar üzerine değerlendirmelerde bulunan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Yüksek verimlilik ve enerjiyle geçen fuarımızın D2B alanında tasarımcılar ile markalar, iş birliği noktasında pek çok ikili görüşme gerçekleştirme imkânı buldu. Ayrıca özel kürasyonla farklı temalar çevresinde oluşturulan FDI Design Circle alanımızda da katılımcı firma ve markaların portfolyolarından seçilen özel ürünleri bir araya getirdik. FDI New Horizon Exhibition sergi alanında ise farklı tasarım sergilemelerini gerçekleştirdik. Gerek katılımcılarımıza gerekse ziyaretçilerimize rengarenk bir fuar deneyimi sunmuş olduk” dedi.
Usta İsimlerle 10 Oturumda Tasarım Konuşuldu
Fuar boyunca 10 oturum şeklinde paneller de gerçekleştirildi. Üç güne yayılan panellerde FDI Stage & FDI Talks başlığı altında mobilya ve iç mekân tasarımına katkı sağlayan fikir önderleri ve üreticiler; yenilikçi ve öncü yaklaşımlar ile sektörel dönüşümü yansıtan güncel içgörüler üzerine entelektüel sohbetler ve mesleki tartışmalar gerçekleştirdi. “Dönüşen Çalışma Alanları: Yeni Nesil Bir Ofisin Tasarım Hikayesi”, “Contract Furnishing”, “Yeşil Dönüşüm: Mobilya Sektöründe Sürdürülebilirlik ve İnovasyon”, “Nasıl Tasarladık?”, “Mobilyada Yenilik ve Özgünlük”, “Işıkla Dönüşen Mekanlar”, “FDI: Çevre Dostu Etkinlik” ve “Tasarım Ekosistemi: Aktörler ve İlişkiler” fuarın en dikkat çekici panelleri oldu. Koray Malhan, Atilla Kuzu, Kunter Şekercioğlu, Ayşe Tuna Gülsoy, Emre Kuzlu, Ozan Sinan Tığlıoğlu, Kerem Enginoğlu, Raşit Karaaslan, Şule Koç, Göksal Günaydın, Şeref Özer, Demir Obuz, Cemal Çobanoğlu, İbrahim Kılıç, Burak Savaş, Bilal Savaş, Erdem Akan, Ece Yalım, Alp Nuhoğlu, Özlem Yalım, İnci Mutlu, Ali Berkman, Ufuk Akengin, Esra Kara, Ahmet Güleç, Cengiz Ayyıldız, Alpay Er ve Bader Arslan panellerde önemli sunumlar gerçekleştirdi.
Geri dönüşüm laboratuvarı kuruldu
MOSFED proje iş ortağı Onaranlar Kulübü ile FDI’da bir geri dönüşüm laboratuvarı (ReUpcycle Lab) kurdu. Üç gün boyunca bu alanda geri dönüşüm üzerine eğitim çalışmaları ve ürün tasarımları gerçekleşti. Ayrıca fuarda kullanılan materyaller geri dönüştürülecek ve okullara yönelik çeşitli materyallere dönüştürülecek. Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencileri de KYS Design ile ortak çalışması olan “Upcycle” projesi ile fuarda yer aldı.