2024’te hayata geçen işbirliği, iki ülke arasında küratöryel aracılık yoluyla
canlı bir kültürel diyalog teşvik etmek üzere tasarlandı.
SAHA ve YBYTU, işbirliği kapsamında programın ilk yılına iki yükselen kadın küratör olan Canan Batur ve Erica Bruni’nin seçildiğini duyurmaktan heyecan duyuyor! Haziran 2025’te açık çağrıya yapılan başvurular arasından seçilen küratörler, gidecekleri ülkenin kültürel coğrafyasını tanımak ve yeni bağlantılar kurmak için São Paulo ve İstanbul’da geçirecekleri 8 haftanın ardından 2 hafta boyunca ev sahibi ülkenin çeşitli şehirlerine seyahat edecekler.
Canan Batur, devam eden çalışmaları kapsamında sonik ve şiirsel pratiklerin imgesel bağlantıları aracılığıyla radikal özgürleştirici pratikleri inceleyen bir küratör ve araştırmacı. Çalışmaları, görülmeyen ve duyulmayanı dalgalandıran ve kazıyan alternatif tarih yazımlarını öne çıkarıyor. Canan, 2024 Sonbaharı’nda katılacağı programı süresince, Brezilya’daki sanatsal pratikler ve hayal gücü aracılığıyla havanın politikasına dair sonoriteleri irdeleyen bir araştırma geliştirmeyi amaçlıyor. Bu araştırma, temel bir ihtiyaç, ritmik bir nabız ve kolektif bir direniş olarak nefesin, kolonyal ve birbiriyle ilişkili ekolojik-iklimsel miraslara ek süregelen davranış biçimleriyle başa çıkmada nasıl ele alındığına odaklanacak. Program boyunca Canan, hava ve nefes yoluyla direnişin sonoritelerini ortaya çıkarmak ve bu pratiklerin kurumsal çerçevelere nasıl yerleştirildiğini incelemek üzere çağdaş sanatsal pratiklerin yanı sıra sonik arşivleri ve koleksiyonları araştıracak. 2021-2024 yılları arasında Nottingham Contemporary’de canlı araştırmalar için bir alan yaratmak üzere “Live Programmmes” küratörü olarak görev yapan Canan, Július Koller Society, Bratislava; İstanbul Bienali 2022; NTU CCA, Singapur; Şangay Bienali XII; ve Baltık Trienali XIII için bağımsız küratöryel projeler de geliştirdi. Frieze Artist Award 2024 ve NAE OPEN Live Prize 2023 jürilerinde yer aldı. Ayrıca, Museum for the Displaced (2018-2021) ve clearview.ltd’nin (2016-2019) başlatıcısı ve kurucu üyesi.
Sanat tarihçisi, araştırmacı ve küratör Érica Burini’nin araştırmalarına yaklaşımında ise Küresel Güney’e ait anlatıların duyurulmasına yönelik bir çaba belirleyici. Érica’nın pratiği, bağımsız ve kâr amacı gütmeyen sanat alanlarının, yeterince temsil edilmeyen sesler ve yenilikçi sanatsal pratikler için platform sağlamadaki kritik öneminin altını çiziyor. Bu doğrultuda Érica, 2025 İlkbaharı’nda katılacağı program süresince özellikle Türkiye’deki sanatçılar tarafından sürdürülen mekânları keşfetmeyi planlıyor. Halen Clínica Geral adlı sanatçı destek gruplarına aracılık eden küratör, São Paulo’da bağımsız bir sanat mekânı olan Ateliê397’nin yönetiminde yer alıyor ve burada kariyerinin başındaki sanatçılara yönelik Recepção397 gibi programlar oluşturuyor. Érica daha önce, IAC (2024) Çağdaş Sanat Enstitüsü’nde Araştırma Eğitim Bursu aldı.
İstanbul’daki SAHA ile São Paulo’daki YBYTU arasında 2024 yılı başında başlatılan misafir küratör işbirliği, katılımcıların kazanacakları derinlemesine tecrübelerden ve ortak küratöryel pratiklerinden doğan yenilikçi bir küratöryel aracılık yoluyla bu iki ülke arasında canlı bir kültürel diyalog teşvik etmek üzere tasarlandı. Bu girişim, Türkiye ve Brezilya’nın eşsiz sanatsal coğrafyalarını keşfeden ve yansıtan sanatsal alışverişleri ve işbirlikçi projeleri kolaylaştırarak coğrafi ve kültürel mesafeler arasında köprü kurmayı amaçlıyor. Program, iki ülkedeki sanatçıları, küratörleri ve çağdaş sanat aktörlerini bir araya getirerek küresel sanat iletişimini zenginleştirmeyi ve kültürler arası anlayışı teşvik etmeyi amaçlıyor.