Bu yıl beşinci kez gerçekleştirilen Bergama Tiyatro Festivali 9-11 Ağustos tarihleri arasında ilgi çekici performans programının yanında disiplinlerarası atölye çalışmaları, paneller ve yürüyüşlerden oluşan çok yönlü seçkisiyle 5000’i aşkın katılımcıyı ağırladı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir ve Bergama Belediyesi’nin katkıları, Bergama Ticaret Odası (BERTO) ve Bergama Kültür Sanat Vakfı (BERKSAV) ile Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle beşinci kez perde açan festival bu yıl ilk kez hayata geçirilen bölgesel showcase programı KİOSK seçkisi ile katılımcılara yeni ifade alanları sunarak, Ege bölgesi üreticilerine finansal, idari ve operasyonel becerilerini geliştirme fırsatı tanıdı.
Sürdürülebilir, paylaşan ve dönüşen bir festival olma hayaliyle yola çıkan ve bu yıl 5. kez sanatseverlere kapılarını açan Bergama Tiyatro Festivali, 9-11 Ağustos tarihleri arasında 5000’i aşkın katılımcıyı ağırladı. Tiyatro sahnesinin öne çıkan örnekleriyle birlikte yerli ve uluslararası 12 performansın yanı sıra farklı yaşlardaki katılımcılara yönelik festival özel içerikleri, disiplinlerarası atölye çalışmaları, paneller, söyleşiler ve yürüyüşlerden oluşan çok yönlü festival programı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir ve Bergama Belediyesi katkıları, BERKSAV (Bergama Kültür ve Sanat Vakfı), Bergama Ticaret Odası ve Ne Yerde Ne Gökte Derneği’nin destekleriyle geniş bir kitleye ulaştı.
Fibabank ve Ateş Çelik sponsorluğunda, BERaBER tarafından Bergama’nın tarihi ve özel mekânları; Asklepion Antik Tiyatro, Emre Arolat imzalı kültür merkezi BerKM, Bergama’nın bağımsız kültür sanat alanı Odeon Pergamon, asırlık Çınarlı Kahve ve Osmanlı Arastası başta olmak üzere Bergama’ya özgü çeşitli mekanlarda hayat bulan festival, üç güne yayılan programı boyunca hem ücretli hem de ücretsiz etkinlikleriyle her yaştan sanat severe kapılarını açtı.
Bu yıl Bergama Tiyatro Festivali kapsamında ilk kez düzenlenen ve Ege Bölgesi’nde tiyatro ve performans üreten yerel üreticileri Türkiye’deki sahne sanatları profesyonelleri ile buluşturmayı hedefleyen KİOSK performatif showcase katılımcılara yeni ifade alanları sunarak, finansal, idari ve operasyonel becerilerini geliştirme fırsatı tanıdı. Ege Bölgesi’nden gerçekleşen 22 başvuru arasından seçilen; Gong Sahne & Defne Prodüksiyon’un “GONG”, Mudhik Tiyatro’nun “BİR MUDHİK OYUN”, Boyoz Akademi Sanat Merkezi’nin “CANİ” ve Tiyatro Kök35’in “HİÇ KİMSENİN ÖYKÜSÜ” oyunları bir showcase (tiyatro vitrini) olarak festival kapsamında izleyicilerle buluşurken, ekipler aynı zamanda 3 gün boyunca düzenlenen tanışma, bağ kurma, atölyeler, söyleşi ve forum etkinlikleriyle profesyonel kapasite gelişimlerine katkı sağlayacak alanlarda bulunma fırsatı da yakaladı.
Festival ruhu üç gün boyunca Bergama’ya yayıldı
Festivalin son günü, Erika Batdorf ve Gülce Oral’ın 2023 Bergama Tiyatro Festivali sırasında Bergama’da kadınlarla gerçekleştirdikleri sohbetlerden ilham alarak tasarladıkları ve erkek egemen hikayelerin hüküm sürdüğü antik kentlere çağdaş kadın imgelerini taşımak üzere geliştirilen uzun soluklu uluslararası bir projenin ilk ayağı olan Asklepion’a özgü tasarlanmış interaktif bir deneyim sunan Türkiye-Kanada ortak yapımı “Eski Köye Yeni Hayal” katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılandı. Saye Kolektif tarafından mekâna özgü tasarlanan performans ile katılımcılar daha önce hiç geçmedikleri ya da onlarca kez bulundukları bir mekânda yeni hisler, yeni duygular ve yeni hikayelerle buluştukları bir deneyim yaşadı.
Doç. Dr. Serhan Ada kolaylaştırıcılığında Arasta’da gerçekleştirilen “Eteğimizdeki Taşlar” konuşmacılar Gülsen Akbal, Metin Güler, Özlem Günerli, Elif Moroğlu, Emre Yıldızlar ve Doç. Dr. Leman Yılmaz ile güncel Türkiye ikliminde kültür endüstrilerinde var olmak ve üretimde bulunmak üzerine katılımcılarını birlikte düşünmeye davet etti.
Yapılan çağrıya cevap veren 100’e yakın Bergamalı genç arasından seçilen 45 kişinin operasyon ekibini oluşturduğu festival ekibinin yanı sıra festival destekçisi yerel işletmeler Ürper Gıda, Q-BA Patisserie, Altın Kepçe ve Bahçıvanoğlu Group Bergama Tiyatro Festivali’nin her sene üzerinde durduğu başlıklardan biri olan Yerelleşme konusunda her geçen sene daha fazla karşılıklı olarak fayda sağlayan bir ortam yaratılmasını bu sene de mümkün kıldı.