Çiğdem Çelik’in imzasını taşıyan Mavi Çiğdem Çelik YouTube sayfasında yayımlandı. Çelik yeni parçası Mavi’de, gücünü keşfeden bir kadının dönüşümünü anlatıyor. ‘Mavi’nin düzenlemesini ise İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Bestecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Balcı üstlendi.
Müzisyen ve bilgisayar mühendisi Çiğdem Çelik’in, yeni teklisi ‘Mavi’ dinleyicileriyle buluştu. ‘Mavi’, bir kadının gelgitlerle dolu ilişkisinden vazgeçip özgürleşme mücadelesini anlatıyor.
Yazılım ve müzik hep bir arada
Akademik eğitimini bilgisayar mühendisliği üzerine tamamlayan Çelik, kariyeri boyunca yazılım alanında farklı kurumlarda çalışsa da müziği her zaman yaşamının merkezine koydu. Yazılımcılığının müzik çalışmalarına katkısına değinen Çelik, “Yaptığım iş, farklı kodları bir araya getirerek insan hayatını kolaylaştıran yazılımları üretmekle ilgili. Ve müzik de notaların uyumundan ortaya çıkarak insan hayatına dokunuyor. Bu açıdan zıt görünen ama insan hayatına dokunan yazılım ve müziği birlikte düşünmek beni her zaman heyecanlandırıyor” sözlerini kullandı.
Özgüvenini geri kazanan bir kadının öyküsü anlatılıyor
‘Mavi’ hakkında Çelik, “Yakın geçmişe kadar ‘ilgisiz erkek-erkeğinden vazgeçmeyen kadın’ türü ilişkiler, tutkulu birliktelik olarak adlandırılıyordu. Halbuki hayatın her alanında olduğu gibi romantik ilişkilerde de ilginin eşit derecede olması önemli. Günümüz kadını artan bilinç düzeyiyle partnerinden, gösterdiği ilginin aynısını bekliyor. Yeşilçam filmleriyle hafızamıza kazınan ‘giden erkeğin peşinden sürüklenen kadın’ yerine ne istediğini bilen, farkındalığı yüksek bir kadın var artık. Ben de Mavi ile bu kadını müziğimle buluşturdum” dedi.
Mavi’nin klibi doğa ve hayvan sevgisini içeriyor
‘Mavi’nin klibi çevre ve hayvan sevgisinin de altını çiziyor. Can Erdoğan’ın yönetmenliğini yaptığı klipte doğanın farklı renklerinden manzaralar izleyiciyle buluşturulurken sıfır atık, azaltılmış karbon ayak izi, topraktan sofraya güvenli ve sağlıklı gıda gibi günümüz sorunlarına göndermede bulunuluyor. Klipte egzoz emisyonu yüksek otomobiller yerine bisiklet kullanılıyor, kalabalık şehir yaşamının aksine köy manzaralarına yer veriliyor. Klibin doğa vurgusu hakkında Çelik, “Doğa ve kadın aslında çok benzer. Büyük bir duyarsızlıkla doğa halen kirletilmeye devam ediliyor. Kadınlar da hâlâ şiddete, ayrımcılığa maruz kalıyor, hatta yaşam hakları ellerinden alınıyor. Tüm bunlara rağmen kadınlar adlarını duyurmasını biliyor, başarıyor ve güçleniyor. Tam olarak da doğa gibi. Tüm duyarsızlıklara ve kirliliğe rağmen halen çiçekler açıyor, yağmurlar bizi arındırıp toprak bizi besliyor” yorumunda bulundu.
Müzik kariyerinde sürekli kendini geliştirmeyi amaçlayarak Timur Selçuk ve Dilek Türkan’dan şan ve solfej dersleri alan Çiğdem Çelik yaşamı boyunca müzikle iç içe oldu.
Solistliği yanında besteci kimliğini de taşıyan Çelik, Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziğinden parçalar ile birlikte söz ve bestesini kendi yazdığı şarkıları da 2020 tarihli ‘Sentez’ albümünde seslendirdi.
2020 yılında çıkan ilk albümü ‘Sentez’ ile ‘Sarı Gelin’, ‘Ayrılık’, ‘Kimseye Etmem Şikâyet’, ‘Pervane’, ‘Yiğidim Aslanım’ gibi Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği parçalarını yorumlayan Çiğdem Çelik, “Bir Varmış Bir Yokmuş” ve “Sonsuza Denk” ile söz ve müziği kendisine ait parçalara yer verdi. Albümün düzenlemesini ise Guinness Rekorlar Kitabı’na “Dünyanın en hızlı keman virtüözü” unvanı ile giren Muhammed Yıldırır üstlendi.