İstanbul Modern, farklı disiplinlerdeki güncel konuları sanatsal bir perspektiften yorumlayarak birlikte düşünmeyi ve izleyicilerle paylaşmayı amaçlayan “Sanat Konuşmaları” başlıklı yeni bir konuşma serisi düzenliyor. Serinin ilk konuğu, 9 Temmuz’da küratör ve yazar Fatoş Üstek olacak
Londra’da yaşayan küratör ve Geleceğin Sanat Kurumları İçin Yeni Bir Model (The Art Institution of Tomorrow Reinventing the Model) kitabının yazarı Fatoş Üstek, deneyim ve araştırmalarını aktaracağı konuşmayla sanatseverlerle buluşuyor.
Farklı ölçek ve yoğunlukta da olsa bir “krizler dünyası” olduğunu savunan ve sanat kurumlarının mevcut sistemlerinin bu dünyanın taleplerini karşılamakta zorlandığını belirten Fatoş Üstek, bu kitapla yeni bir model önerisinde bulunuyor. Kâr amacı gütmeyen görsel sanat kuruluşları ve yaratıcı endüstriler üzerine kapsamlı bir araştırmaya dayanan ve sektördeki 50’den fazla uluslararası kurum yöneticisiyle yapılan röportajları içeren kitap, sanat kurumlarının gelecekte geçerliliklerini korumaları için ilerlemesi gereken yola dair net bir taslak önerisi içeriyor. Konuşma, kitabın yanı sıra Üstek’in araştırma süreçleri ve deneyimlerine de odaklanıyor.
Fatoş Üstek kimdir?
Fatoş Üstek, uluslararası alanda çalışan bağımsız bir küratör ve yazardır. The Art Institution of Tomorrow, Reinventing the Model (2024) kitabının yazarı, kâr amacı gütmeyen FRANK Fair Artist Pay’in Kurucu Ortağı-Yönetici Direktörü ve Londra’daki Frieze Sculpture’ın Küratörüdür. Aynı zamanda, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği AICA UK, ICI, IKT Üyesi ve AWITA (Sanatta Kadın Derneği) Kurucu Üyesidir. Daha önce, Liverpool Bienali Direktörü, Roberts Sanat Enstitüsü Direktörü, Art Night, Londra (2017) Küratörü, fig-2 50 exhibitions 50 weeks, ICA, Londra (2015) Küratörü ve 10. Gwangju Bienali, Güney Kore (2014) Yardımcı Küratörü olarak görev almıştır.