Stres günlük yaşamın normal bir parçasıdır. Toplumda oynadığınız rol ne olursa olsun, ebeveyn, öğrenci veya çalışan olun, rutinlerimiz ve sorumluluklarımız bir noktada sizi strese sokabilir. Bununla birlikte çok fazla stres, sağlığınıza zarar verebilir.
Ayrıca kronik ve bileşik stres sizi depresyon ve kalp hastalığı riskine sokabilir. Bu sayede bağışıklık sisteminizi etkileyerek sizi enfeksiyona ve hastalıklara yatkın hale getirebilir ve bununla da bitmiyor.
Stresin ayrıca yüzünüz, saçınız ve tırnaklarınız üzerinde olumsuz etkileri vardır. Vücudunuzda kimyasal bir tepki oluşturarak cildinizin daha reaktif ve hassas olmasına neden olur. Aşağıda bu zararlı etkilerin neler olduğunu ve çözümü için kullanılan birkaç uygulamayı birlikte öğrenelim.
Stresin Cilt Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Stresli koşullar altındayken vücudunuz, var olan savaşa karşı harekete geçiren kortizol hormonu salgılar. Çok fazla stres ise aşırı kortizol üretimine neden olur. Daha yüksek kortizol seviyeleri, vücudun aşırı yağ üretmesini tetikleyerek tıkanmış gözeneklere ve iltihaplanmaya neden olur.
Stres kısaca 2 tipe ayrılır, kut ve kronik. Cilde daha zararlı olan stres türü kronik strestir. Ne kadar çok strese katlanırsanız, cildinizin taşıdığı yük o kadar ağır olur. Cildinizde gerçekleşen bu gibi sorunları gidermenin en iyi yollarından bazıları hydrafacial ve altın iğne uygulamasıdır.
Yaşadığımız fiziksel, zihinsel, duygusal veya çevresel stres önemli değil. Dermatologlar vücudumuzun farkı anlayamadığını söylüyor. Kronik stres vücudun en büyük organı üzerinde çirkin bir etkiye sahiptir. Her insanın, genlerimiz tarafından tanımlandığı gibi, strese karşı farklı bir tepkisi ve eşik düzeyi vardır. Bununla birlikte stresle ilgili en yaygın cilt koşulları şunlardır:
Artan inflamasyon
Zihniniz, cildiniz ve bağırsaklarınız birbirine bağlıdır. Stres algılandığında zihin, bağırsağa sindirimi yavaşlatmasını emreder. Bu düşüş eğilimi, stres devam ettikçe devam eder.
Azaltılmış sindirim oranı, bağırsaklarınızdaki sağlıksız bakterilerin aşırı büyümesine neden olur. Bağırsaktaki iyi ve kötü bakterilerin dengesizliği, “sızdıran” veya geçirgen bağırsaklara neden olabilir. Sonuç olarak artan inflamasyon oluşur.
Stresli koşullar altında vücutta artan kortizol ve adrenalin seviyeleri, kan basıncında ve kalp atış hızında artışa neden olur. Ayrıca bağışıklık sistemini etkileyerek iltihaplanmaya neden olur. Daha sonra akne patlamaları veya sedef hastalığı veya egzama alevlenmeleri yaşamaya başlayabilirsiniz.
Cilt Kuruluğu ve Aşırı Yağlılık
Kronik stres kuru cildin oluşmasına neden olabilir. Vücudunuzda oluşan yüksek adrenalin, vücudu soğutmaya çalışmak için ter bezlerini daha fazla ter üretmesini tetikler. Ne kadar çok terlerseniz, vücudunuz o kadar çok su kaybeder. Bu sebeple bu da cilt kuruluğuna yol açabilir.
Stres ayrıca cildinizi daha yağlı hale getirebilir. Bu, stresli olduğunuzda sivilce patlamaları yaşamanızın başka bir nedenidir. Yağ bezlerinin aşırı çalışması sadece yağlılığı arttırmakla kalmaz, gözenekleri tıkayarak yağlı saç ve saç derisine neden olur.
Cildinizin güzelliğini geri kazanmak ve erken yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmak istediğinize karar verdiyseniz Sade Poliklinik sizin için çözüm yolu olabilir.