“Anneler Günü”ne özel olduğuna göre; yazımı sevgili Asuman Hanım’ın annem Güler Yaltırık ile olan doğa içindeki fotoğrafı ile anarak başlamak istedim. Annemin broşu İskoç thistle, çok güzeldir moru. İpek saten eşarbının üzerindeki motifler Ginkgo bilobalardan oluşuyor. Babamın mesleğinden, botanikten, orman botaniğinden, doğadan kullanımımıza yansıyan güzellikler arşivimde.
İlk Kadın İ.Ü. Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Efe liquidambaroxylon efeae – Jurinea efea N. Aksoy (Düzce Efe Moru) – Cinclidotus asumaniae
8 Mart 2024 Dünya Kadınlar Günü’nde Güncel Kadın Dergisi için Ahmet Çaldıran Bey “Bir yazı düşünür müsünüz?” diye sormuştu. Türkiye Ormancılar Derneğinin 100. yılı dolayısıyla babamın kıymetli asistanı Prof. Dr. Asuman Efe’yi anlatmayı düşünmüştüm. Elim bir trafik kazasında Asuman Hanım ile birlikte iki kıymetli hocayı da bilim dünyası kaybetmişti. Babam çok üzülmüştü. İ. Ü. Orman Fakültesi Orman Botaniği Bölümünün ilk kadın öğretim üyesi idi. Sonra işin içine “ilk kadın” sözcüğü girince birden aklıma Prof. Dr. Volkan Şölen gelmişti ve kendisine haksızlık etmemek adına Volkan teyzeyi yazıp, yayınladım. Bu süreçte meslektaşlarının yapmış olduğu kıymetli yorumlarını da kaydettim.
Babamın asistanı Asuman Hanım’ın adını ilk ne zaman duydum, sonrasında nasıl tanıdım?
Hafızamdaki adı beni 1978 yılının yazına götürdü.
3-10 Temmuz 1978 tarihleri arasında İstanbul ve Bursa Uludağ’da gerçekleşen “II. Uluslararası Balkan
Flora ve Vejetasyon Sorunları Sempozyumu”nda görevliydim. Boğaziçi Üniversitesi’nde Turizm ve Otel Yöneticiliği bölümünde okuyordum ve bu sempozyum benim staj raporumdu. Botanik sempozyumunun turizmdeki değerini inceleyip rapor olarak okuluma teslim etmiştim. El yazımla almış olduğum notlar, sempozyumun hazırlıkları, seyahat ve otel bağlantıları, etkinlikler, belgeler arşivimde. Sempozyumdaki – Prof. Dr. Asuman Baytop, Prof. Dr. Hüsnü Demiriz, Prof. Dr. Faik Yaltırık,
Prof. Dr. Hayrettin Kayacık (Babamın hocası)- fotoğrafı sevgili çocukluk arkadaşım Prof. Dr. Mete Demiriz armağan etmişti, sempozyumun orijinal damgası ile birlikte. “Botanik ve Turizm” adı ile yayınlayacağım.
Bu sempozyumun birinci başkanı Prof. Dr. Hüsnü Demiriz, ikinci başkanı babamdı. Hüsnü amca
Süleymaniye’deki Botanik Anabilim Dalı ile kitaplığının da başındaydı. Heilbronn ve Sara (Akdik) Hoca’nın asistanlığını yapmış çok kıymetli bir bilim adamıydı ve kendimi bildim bileli ailece görüşürdük. Babam beni Süleymaniye’ye Hüsnü amcaya, ziyarete götürürdü. O kürsüde Prof. Dr. Betül (Tutel) teyze, Prof. Dr. Muazzez (Önal) teyze ile de ailece görüşürdük. “II. Uluslararası Balkan Flora ve Vejetasyon Sorunları Sempozyumu”nda Hüsnü amcanın ekibindeki asistan/öğretim üyesi çalışanlar görevliydi. Uludağ’daki ekskürsiyonda genç asistan hanımlardan biri, sanırım Asuman Hanım’ın (o zamanki soyadı Güngördü) kuzeni ya da çok yakın arkadaşıydı. “Babanızın yanında başlayacak inşallah Asuman” demişti. Anlayabildiğim kadarıyla Hüsnü amcanın referansı ile Asuman Hanım babamın asistanı oldu. Ünal (Akkemik) Bey’in yazısında da aynı tarih örtüşüyor.
Fakülteye babamla birlikte çıktığımızda, Atatürk Arboretumu’nda, Büyükada’da, babamla annemin Levent’teki evine her bayram ziyarete geldiğinde tatlı sohbetler ettik Asuman Hanım ile. Kibar, saygılı, öğrenmeye meraklı, disiplinli bir insandı. Sanırım babasını erken yaşta kaybetmişti. Annesine pek düşkündü, çok iyi bir evlat olduğunu söyleyebilirim. Annesiyle de birlikte sohbetlerimiz oldu.
Utku 1986 yılında doğduğunda biz Teşvikiye Hüsrev Gerede’deki evimizde oturuyorduk. Beşiktaş’tan Nişantaşı’na çıkan bir yokuştur. Babamın fakülteden arkadaşlarının hanımları annemin arkadaşlarıydı ve hayırlı olsun ziyaretlerine geliyorlardı. Annemle birlikte lohusa şerbeti ikramlarımızla da ağırlıyorduk. Annem lohusa şerbetini sıcak da soğuk ta pek güzel yapardı. Bahriye anneannemden öğrenmişti. Evin içi mis gibi kokar. Rengi de insanın içini açar. İkramı da özenli ve özeldir. O zaman cep telefonu yok, sadece ev ve iş yeri telefonu var malum. Sandoz’dan arkadaşlarımızın bildirdiği gibi, babam ya da annem de ziyarete gelecek dostlarını bize bildiriyordu. Bir gün annemle Asuman Hanım’ı bekliyorduk. Balkona çıkıp ara sıra bakıyordum, hem de denizi, Üsküdar’dan Beşiktaş’a yaklaşan vapurları seyrediyordum. Bir de baktım ki Asuman Hanım, elinde bir saksı ile yokuş yukarı çıkıyor. O yokuşu çıkarken içim sızlamış, çok duygulanmıştım. “Niye zahmet ettiniz, yoruldunuz Asuman Hanım. Ne güzel bir schefflera” diye duygularımı dile getirmiştim. Çok tatlı sohbet etmiştik. Hayrettin (Kayacık) amcadan itibaren Botanik Kürsüsüne eşi Nesrin teyze ile birlikte oturttukları bu ve benzer güzel âdetler devam ediyordu.
Sonra Asuman Hanım da evlendi. Tatlı bir kızları oldu. Eşi beyefendi ile uyum içinde kızlarını büyüttüler, annesi de hep yanlarında idi, birbirlerine destek oldular. Burada bir parantez açmak isterim; annemin telefon defterine baktım. Babamın ve annemin tüm telefon defterleri, sakladıkları ajandalar da arşivimde. Kendimizinkiler de. Bu defterler de bir devre ışık tutuyor. Asuman Hanım’ın annesinin adını yazmış annem. Emriye Hanım. Eşi İbrahim Bey. Kızı Gizem. Gizem büyürken eğitimi ile de görüş alışverişinde bulunmuştuk, Asuman Hanım aramıştı beni.
Babam, Asuman Hanım ve Adnan (Uzun) Bey ile birlikte “İstanbul Adalarının Doğal ve Egzotik Bitkileri” ve “Tarih Boyunca İstanbul’un Park Bahçe ve Koruları Egzotik Ağaç ve Çalıları” kitapları üzerinde de uzunca süre çalıştılar. O süreçte daha sık görüşmüştük. “Tarih Boyunca İstanbul’un Park Bahçe ve Koruları Egzotik Ağaç ve Çalıları” kitabı, 1997 yılında İBB tarafından yayınlanmıştı. Belediye
Başkanı R. Tayyip Erdoğan imzasıyla “Takdim (Sunu)” yazısını kaleme almıştı. Yıllar sonra Ankara’daki T.C. Cumhurbaşkanlığı Küllliyesi’ne davet edilmiştim, iş grubumuzla. Bizi protokole uygun zarafetle ağırlamışlar ve protokol müdürleri tek tek bizleri tanırken, kitaptan da bahsetmiştim ve baskısı yoksa basabileceklerini içtenlikle dile getirmişlerdi. Külliye kütüphanesinde de kayıtlı olabileceğini düşünüyorum.
RE Books Arts’a kayıt ederken her kitabı incelemeye, okumaya gayret ediyorum. Bilinçli göz ve hafızanın önemini genç nesillere aktarma çabası. Bir de yadigârlara sahip çıkmak. “Türkiye Meşeleri Teşhis Kılavuzu – Prof. Dr. Faik Yaltırık” gibi kitapları incelerken bazı fotoğrafların eşim Ersin Ural tarafından çekildiğini mutlulukla gördüğümde anılar da aklıma gelmişti. Ersin de tek tek inceledi. Asuman Hanım, Ersin’in stüdyosuna gider, kibar ve sevgi saygı ile sohbet ettikten sonra bitki örneklerini fotoğraflanması için bırakır, kararlaştırdıkları günde gelir alırmış. Ersin de kendisine verilen vazifeyi yerine getirirmiş. Quercus virgiliana Ten. bunlardan biri. Tüylü meşeye benzer de ondan bazı özelliklerle ayrılırmış.
21-23 Eylül 1998’de gerçekleşen “Kasnak Meşesi ve Türkiye Florası Sempozyumu”nda orman botaniği anabilim dalı başkanı ve sempozyum başkanı sevgili Gökhan (Eliçin, Prof. Dr.) amca ile birlikte Asuman Hanım, bizleri, kıymetli katılımcıları pek güzel ağırlamıştı. “20 yıl hocamla birlikte çalışma şansına erişmiş bir kişi olarak” diye başlayan konuşması sempozyum kitabında, arşivimde.
Ben de konuşmamdaki bir parafta şöyle demiştim:
“Ayrıca, çağdaş ve kültürlü bir Türk kadını olarak, Türk kadınları adına babama teşekkür etmek istiyorum. Çünkü dönüp de baktığımda babamdan sonra o koltukta, Türk botanik dünyasında iyi yetişmiş bir Türk kadını görüyorum. Demek ki Türk botanik biliminde çok yol kat edilmiş, botaniğin manasının bilinmediği yıllardan, Türkiye’miz bu duruma gelmiş. Ne mutlu, ne gurur verici.”
Yıllar içinde annem Levent’teki evinde babamın genç meslektaşlarını bir grup olarak da kendi yapmış olduğu ikramlıklarla ağırlardı. Meral (Avcı, Prof. Dr.) Hanım ve eşi Sedat (Avcı, Prof. Dr.) Bey, Adnan (Uzun, Prof. Dr.) Bey ve eşi Nuray Hanım, Rahim (Anşin, Prof. Dr.) abi ve eşi Hazire abla gibi pek çok genç meslektaşlarından oluşan bir ev davetinde eşimle ben de annemle babama yardımcı olmuştuk. Çok neşeli geçmişti.
Ancak ne yazık ki Asuman Hanım’ı en verimli çağında kaybettik. O günü de hiç unutamam. Asuman Hanım ile İbrahim Bey’in Kadıköy’de yeni aldıkları güzel evlerine babamı ve annemi Asuman Hanım’ın duasına getirmek çok acıklıydı. Yanımızda Meral Hanım ile Sedat Bey de vardı evde. Babamın üzüntüsü, annemin Gizem’e sarılmasındaki çaresizliği cenaze törenindeki basına yansıyan fotoğrafa da yansımış. Yazarken de gözyaşlarımı tutamadım.
Asuman Hanım’ın ardından yazılan ve yapılan bilimsel kadirşinaslıklara değinmek yerinde olur diye düşündüm. Bilimsel kadirşinaslığa toplu bir bakış açısı sağlayabilir.
“Prof. Dr. Asuman Efe’nin Özgeçmişi ve Bilimsel Yayınları”, Ünal Akkemik
“Prof. Dr. Asuman Efe, 1955 yılında Ardahan’da doğmuş ve 8 Haziran 2010 tarihinde elim bir trafik kazasında yaşamını yitirmiştir. Prof. Efe, Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanlığını yürütmekteydi. Orman Botaniği Anabilim Dalında yaklaşık 32 yıl süren akademik çalışmaları kapsamında, çok sayıda kitap, ulusal ve uluslararası dergilerde makale yayımlamıştır.
Akademik çalışmaların zorlu basamaklarında 32 yılı geride bırakmış, genç ve dinamik öğrencileriyle yeni projelere büyük bir heyecanla başlamış ve bilimsel yaşamının en verimli çağına gelmişken, ne büyük bir acıdır ki, ani bir trafik kazasıyla sonlandı hocamızın yaşamı, daha yaşanacak onlarca yıl varken. Daha ne çok öğrenci yetiştirecek, proje üretecek ve daha ne çok öğrencinin “bitki ana”sı olacaktı hocamız, olmasaydı o gökyüzünün yağmur olup yağdığı sekiz haziran günü. Aradan geçen bir yıllık zaman, öylesine açık etti ki yokluğunu hocamızın! Bir yandan bir insanı aniden kaybetmenin üzüntüsü sardı anabilim dalımızı, bir yandan da büyük emek harcadığı Türkiye’nin en modern herbaryumu öksüz kaldı yokluğunda. Öylesine zor ki kabullenmek bu durumu, henüz daha en verimli çağındayken hocamız. Ve özgeçmişini yazarken dergiye, keşke sağlık ve uzun ömürler dileyebilseydik emeklilik yaşamında hocamıza. Ruhu şâd olsun hocalarımız Prof. Efe ve Prof. Hızal’ın…
- Prof. Dr. Asuman Efe’nin Özgeçmişi
1955 yılında Ardahan’da doğan Prof. Efe, ilkokul, ortaokul ve lise öğrenimlerini Ereğli’de (Zonguldak) tamamladıktan sonra, 1972 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik Bölümü’nden 1976 yılında mezun olmuştur. 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Kürsüsü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. Daha sonra aynı Kürsü’de Asistanlık için açılan sınavları kazanarak, 1980 yılında bu kadroya atanmıştır. 1981’de başladığı „Liquidambar orientalis Mill. (Sığla Ağacı)’in Morfolojik ve Palinolojik Özellikleri Üzerine Araştırmalar’” konulu doktora çalışmasını 1986 yılında tamamlayarak, gerekli sınav aşamalarını da başardıktan sonra, Orman Botaniği Bilim Dalı’nda Doktor unvanını kazanmıştır. Doçentlik yabancı dil ve bilim sınavını başardıktan sonra, 08.10.1990 tarihinde Doçent unvan ve yetkisini almış, 1996 yılında da Profesör olmuştur. Prof. Efe, Orman Botaniği Anabilim Dalı’nda « Dendroloji » ve « Otsu Bitkiler Sistematiği» konularında uzmanlaşmış, bilimsel yayınlar yapmış ve bu konularda çok sayıda öğrencinin yetişmesini sağlamıştır.
İngilizce bilen Prof. Efe, evli ve Gizem adında bir kız çocuk annesiydi. Orman Botaniği Anabilim
Dalı’nda bir yandan öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan da 2001 yılında Anabilim Dalı Başkanı olarak atanmış ve 08.06.2010 tarihinde meydana gelen kazaya kadar bu görevini sürdürmüştür. Anabilim Dalı Başkanınız Prof. Asuman Efe ve aynı kazada kaybettiğimiz Orman Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Hızal’a tanrıdan rahmet diliyoruz.
2.Prof. Dr. Asuman Efe’nin Bilimsel Yayınları
2.EFE, A., 1986; Liquidambar orientalis Mill. (Sığla Ağacı)’in Morfolojik ve Palinolojik Özellikleri Üzerine Araştırmalar (Doktora Tezi).
2.2. Kitaplar
1.YALTIRIK, F. & EFE, A., 1989; Otsu Bitkiler Sistematiği Ders Kitabı, İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Yayınları, İ.Ü. Yayın no: 3568, Fen Bilimleri Enstitüsü Yayın no: 3, ISBN 975 404 122-9, 528 sayfa.
1.YALTIRIK, F., EFE, A. & UZUN, A., 1993; İstanbul Adalarının Doğal ve Egzotik Bitkileri, İstanbul Adaları İmar ve Kültür Vakfı Yayınları no: 1, ISBN 975-7280-00-3, 229 sayfa.
- YALTIRIK, F. & EFE, A., 1994; Dendroloji Ders Kitabı, Gymnospermae – Angiospermae (Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri için), İ.Ü. Yayın no: 3836, Orman Fakültesi Yayın no: 431, ISBN 975-404-363-9, 382 sayfa.
- YALTIRIK, F. & EFE, A., 1998; Otsu Bitkiler Sistematiği Ders Kitabı, (II. Baskı) İ.Ü. Yayın No: 3940, Orman Fakültesi Yayın No: 10, ISBN 975 404 437-6, 518 sayfa, İstanbul.
- YALTIRIK, F. & EFE, A., 2000; Dendroloji Ders Kitabı, Gymnospermae – Angiospermae (Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri için), İ.Ü. Yayın no: 4265, Orman Fakültesi Yayın no: 465, ISBN: 975-404-594-1, 382 sayfa, II. Baskı.
2.3. Makaleler
- EFE, A., 1982; Orman Fakültesi Orman Botaniği Herbaryumu (ISTO) ve bu Herbaryum’da yer alan İlkörnek (Typus)’lerin Listesi, İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, seri A, cilt 32, sayı 2, s. 366 –377.
- EFE, A., 1987; Liquidambar orientalis (Sığla Ağacı)’in Morfolojik ve Palinolojik Özellikleri Üzerine Araştırmalar, İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, seri A, cilt 37, sayı 2, s. 84- 114.
- ALPTEKİN, Ü. & EFE, A., 1989; Önemli bir Subasar Ormanı: Hacıosman, İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, seri A, cilt 39, sayı:2, s. 164 – 171.
- EFE, A., 1990; Spiraea hypericifolia’nın Anadolu’da Yeni Yayılış Alanları, İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, seri A, cilt 40, sayı: 1, s. 112 – 116.
- KAYACIK, H., AYTUĞ, B., YALTIRIK, F., ŞANLI, İ., EFE, A., AKKEMİK, Ü. & İNAN, M., 1995 ; Tersiyer’in Sonunda İstanbul’un Çok Yakınında Yaşamış Olan Mamut Ağaçları, İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, seri A, cilt 45, sayı 1, s.15 –22.
- PALAVAN – ÜNSAL, N., BÜYÜKTUNCER, D. & EFE, A., 2004; Polyamine Contents in Plantago Species
Exhibiting Different Allergic Significance, Biotechnology and Biotechnological Equipment, Forest Research Communications, s. 96-100
- AKSOY, N., DUMAN, H. & EFE, A., 2008; Centaurea yaltırıkii Nov. (Asteraceae, C. sect. Pseudoseridia) from Turkey, Nordic Journal of Botany, 26: 53-56.
- EFE, A., ÖZHATAY, E., AKSOY, N. & DEMİR ORAL, D., 2009; Chamaespartium (Leguminosae):
a new record for the flora of Turkey, Turk J. Bot. 33: 453-456.
- GÖKBULAK, F., HIZAL, A., ÖZCAN, M., EFE, A. & DEMİR ORAL, D., 2010; effect of Exclosure on
Hydro-Physical Soil Properties and Understory Vegetation in an Oak-Hornbeam Forest Recreation Site, COST Action FP0601 Forest Management and Water Cycle (FORMAN), March 24-26,2010, Antalya.
- EFE, A., 1988; Liquidambar orientalis, Threatened Plants Newsletter, number 20, p. 9 –10.
- YALTIRIK, F. & EFE, A., 1988; Trakya Vejetasyonuna Genel Bakış ve İğneada Subasar (Longos) Ormanları, İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, seri B, cilt 38, sayı 1, s. 69 –75.
- EFE, A., 1988; Güneybatı Asya’nın Odunsu Florasındaki Hyrcanian ve Euxinian Elemanların Karşılaştırılması (Kazimierz Browicz’den çeviri), İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, seri B, cilt 38, sayı 3, s.
116 – 125.
- AYTUĞ, B., KÜRŞAD, C. & EFE, A., 1990; Trakya’nın Allerjen Polenleri, Acta Pharmaceutica Turcica, vol. XXXII, s. 67 – 88.
- EFE, A., 1991 ; Botanikte İsimlendirme (Nomenklature). İ. Ü. Orman Fakültesi Dergisi, Seri B, Cilt 41, Sayı 3-4, s. 61-68.
- DİRİK, H. & EFE, A., 1992; Une Espece peu Connue de la Foret Mediterraneenne Liquidambar orientalis, Foret Mediterraneenne, tome XIII, numero 2, p. 91 – 95.
- EFE, A., 1994; Karaçamın Dendrolojik Özellikleri, Ahşap Araştırma, Teknoloji, Tasarım ve Dekorasyon Dergisi, sayı 4, s. 16 – 17
17.EFE, A., 1999; Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yetişen Odunsu Bitki Taksonları (Woody Plants Taxa in Black Sea Region), Herba Medica, sayı 5, s. 12 – 15, Rektörlük yayın no : 4011, ISSN yayın no: 1300 – 9850, İstanbul.
- EFE, A., 1999; Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis ), Laminart Mobilya, Dekorasyon,
Sanat ve Tasarım Dergisi, sayı 4, s.110-111, Ekim-Kasım 1999
- EFE, A., 2000; Liquidambar orientalis Hamamelidaceae, Curtis’ Botanical Magazine, Volume 17, Part 2, p.66-71.
- EFE, A., 2000; Meşe Mazısı Quercus infectoria, Laminart Mobilya, Dekorasyon, Sanat ve Tasarım Dergisi, sayı : 7, s.162-163.
- EFE, A., 2000; Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis ), Buğday Dergisi, ISSN-1302-5554, s.52-53.
- EFE, A., 2000 ; Ağaç ve Çalıların Renkli Sonbaharı, Buğday Dergisi, ISSN-1302-5554, s.60-662.
- EFE, A., 2001; Defne Yaprağı ve Yağı, Laminart Mobilya, Dekorasyon, Sanat ve Tasarım Dergisi, Ocak 2001, sayı 11, s.144-145.
- EFE, A., 2003; Sığla Ağacı, Çoluk Çocuk Dergisi, ISSN 1302-9436, s.54-55.
2.4. Bildiriler ve Posterler
- AYTUĞ, B., KÜRŞAD, C. & EFE, A., 1988; Trakya’nın Allerjen Polenleri (28 – 29 Nisan 1988 tarihinde Edirne’de düzenlenmiş olan Trakya Florası Sempozyumuna sunulmuştur).
- YALTIRIK, F. & EFE, A., İğneada Subasar (Longos) Ormanları (28 – 29 Nisan 1988 tarihinde Edirne’de düzenlenmiş olan Trakya Florası Sempozyumuna sunulmuştur).
- WINSTEAD, J.E. & EFE, A., 1994; Changes in Sulfur levels in the Wood of Liquidambar orientalis from Turkey and Liquidambar styraciflua from Kentucky Over a 40 year Period, American Journal of Botany, The Official Publication of the Botanical Society of America, Inc., Abstracts, volume 81, number 6, June 1994, p.66, abstract no: 186 (6 – 11 Ağustos 1994’de Knoxville, Tennessee’de düzenlenen kongreye sunulmuştur).
- AYTUĞ, B., YALTIRIK, F. & EFE, A., 1995; Türkiye’nin Alerjen Polen Saçan Bitkileri, 21 – 23 Aralık 1995 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Ulusal Palinoloji Kongresine sunulmuştur). Bildiriler Kitabı, s.
201-202.
- EFE, A., 1966; Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis )’nda Dendrokronolojik Araştırmalar, Biyoloji Kongresi, İstanbul, cilt 1, s. 184 – 193.
- EFE, A., 1998; Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi Endemik Akçaağaç (Acer L.) Taksonlarının Morfolojik ve Anatomik Özellikleri, (21 – 23 Eylül 1998’de İstanbul’da düzenlenen Kasnak Meşesi ve Türkiye Florası Sempozyumu’na bildiri olarak sunulmuştur), Bildiriler kitabı s. 276-290.
- KAYA, A. & EFE, A., 2010: Some Rare Endemics of Belbaşı & Maha Plateaus (Antalya-Gazipaşa) From South Anaolia OPTIMA, March 24-26,2010, Posters: pp.68 Antalya.
- EFE, A. & KAYA, A., 2010: Some Rare Endemic Woody Plant Taxa of Turkey: The Trees. OPTIMA, March 24-26,2010, Posters: pp.74, Antalya.
- EFE, A., ÖZHATAY, E., AKSOY, N. & DEMİR ORAL, D., 2010; Chamaespartium (Leguminosae). A new Genus Record for the Flora of Turkey. OPTIMA, March 24-26, 2010, Posters: pp. 75, Antalya.
2.5. Projeler
- HIZAL, A., ŞENGÖNÜL, K., EFE, A., UTKU, M. 1992: Sığırcı Deresi Havzasında Erozyon Olgusu ve
Bunun Manyas-Kuşgölü’nün Kirlenmesi Üzerine Etkileri, İ.Ü. Orman Fakültesi Araştırma ve Uygulama
Merkezi (Orarum) Proje no: 1990/004, 83 sayfa
- YALTIRIK, F., EFE, A. & UZUN, A., 1997; Tarih Boyunca İstanbul’un Park, Bahçe ve Koruları, Egzotik Ağaç ve Çalıları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSFALT Yayın no: 4, 247 sayfa (TUBITAK tarafından TOAG – 805 no’lu proje olarak desteklenmiş olan projedir), İstanbul.
- EFE, A., AKKEMİK, Ü. & KAYA, Z., 2003; Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi Endemik Odunsu Taksonlarının Morfolojik, Anatomik, Palinolojik ve Yetişme Ortamı Özellikleri (TUBITAK tarafından TARP – 1881 no’lu proje olarak desteklenmiştir). 171 sayfa, İstanbul
- EFE, A., AKSOY, N., ORAL D., KETEN, A., BEŞKARDEŞ, V. 2010: Yuvacık Barajı Havzasının Biyolojik
Çeşitliliğinin Flora, Vejetasyon ve Fauna Bakımından İncelenmesi (AKİFER tarafından desteklenmiştir), 282 sayfa, İstanbul.”, Journal of the Faculty of Forestry, Istanbul University 2011, 61 (1):9-12
liquidambaroxylon efeae – Jurinea efea N. Aksoy (Düzce Efe Moru) – Cinclidotus asumaniae
“liquidambaroxylon efeae: Anadolu sığla ağacının tüm botanik özelliklerini doktora tezi olarak çalışan ve Anabilim Dalı Başkanımız iken elim bir trafik kazasında aramızdan ayrılan rahmetli hocam Prof. Dr. Asuman Efe anısına bu adı vermiştim.” “Türkiye’deki Fosil Ağaçlar Üzerine” Prof Dr. Ünal Akkemik ile Söyleşi, Rengigül Yaltırık Ural, RE Books Arts ve Güncel Kadın Dergisi
“Prof. Dr. Necmi Aksoy, Düzce’nin Yığılca ilçesinden toplamış olduğu otsu bitki taksonunu; Jurinea efea
N.Aksoy olarak bilim dünyası için yeni tur olarak isimlendirdi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ebru Ataşlar ile TÜBİTAK gerçekleştirdi. Bu bitki türü üzerine genetik çalışmalar, TÜBİTAK-MAM’dan Dr. Birsen Cevher Keskin tarafından yapılırken bitkinin resmini ise, Bitki Ressamı Hülya Korkmaz çizdi Üç yıldan fazla süren bir çalışma sonrasında ’Phytologia Balcanica’ adlı dergide yayınlanan bu otsu bitki türüne, 2010 yılında elim bir trafik kazası sonucu yaşamını yitiren İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Asuman Efe’nin adı
verilerek “Jurinea efea N.Aksoy” olarak adlandırıldı. Bu yeni bitki türünün tip örneği DUOF Herbaryumunda bulunuyor. Türkçe ismi ise ‘Düzce Efe Moru” olarak adlandırılıyor.” cdn.iuc.edu.tr/necmi_aksoy_duzce.pdf
“2015 yılında yayın hayatına başlayan Anatolian Bryology dergimiz, karayosunu, ciğerotları ve boynuzotları ile ilgili değişik alanlarda yapılan, morfolojik, mikroskobik yapıları, biyolojik çeşitlilik, koruma, biyoteknoloji, çevre düzenleme, tehlike altındaki türler, tehlike altındaki habitatları, sistematik, vejetasyon, ekoloji, biyocoğrafya, genetik ve tüm briyofitler arasındaki ilişkileri konu alan orijinal makaleleri yayınlamaktadır.
Türkiye Cinclidotus sp. cinsinin dünyadaki gen merkezi konumundadır. Türkiye`den şimdiye kadar üç adet Cinclidotus sp. türü endemik olarak kaydı verilmiş ve dünya literatürüne kazandırılmıştır. Logo üzerinde yer alan hilal resmi, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Ursavaş tarafından dünya literatürüne kazandırılan ve elim bir trafik kazasında hayatını kaybeden, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Asuman Efe hocamıza atfen ismi Cinclidotus asumaniae olarak verilmiş ve türünün çizimi logomuzda yer almıştır. Logoda yer alan yıldız ise Riccia beyrichiana Hampe ex Lehm türüne ait bir çizimdir ve Türk Bayrağındaki yıldızı temsil etmektedir. Türün çizimi
Prof. Dr. Hatice Özenoğlu tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu tür aynı zamanda Türkiye ve Güney Batı Asya kıtası için nadir, hassas ve koruma statüsünde olan bir ciğerotu taksonudur. Anatolian Bryology briyofiler ile alakalı dünyada yayınlanan 7-8 dergiden birisi olup Ülkemizde ise bu konuda yayın yapan tek dergi statüsündedir. Dergimiz İngilizce ve Türkçe yayınları kabul etmekte olup, yılda 2 kez (Haziran ve Kasım) yayınlanmaktadır.”, ÇAKÜ Orman Fakültesi Dergileri Ulusal ve Uluslararası Endekslerde
Ünal (Akkemik) Bey’i ve Necmi (Aksoy) Bey’i gerek babamın evini ziyaretlerinden gerekse de fakülteden, babamın vefatından sonraki anma toplantılarından tanıyorum. Serhat (Ursavaş) Bey ile belki toplantılarda karşılaşmışızdır. Kendilerine çok teşekkür ediyorum ve bu kadirşinaslıklara büyük saygı duyuyorum. Örnek alınmasını diliyorum.
Ayrıca “agaclarnet”e de fotoğraf ve açıklama için teşekkür ederim. Asuman Hanım’ın mezun olduğu (İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik Bölümü) Botanik Ana Bilim Dalı Çalışanları kadirşinaslık örneği göstermişler. Asuman Hanım’ı İ.Ü. Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi’nde Sığla ağacı ile anmışlar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bu bağlamda “İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Süleymaniye Biyoloji Enstitüsü Kütüphanelerinin Kuruluş ve Tarihçesi” makalesi ve kadirşinaslığı için
Orhan (Küçüker, Prof. Dr.) Bey’e de teşekkürü bir borç bilirim. Asuman Hanım’ın hocaları Hüsnü (Demiriz) amca, babam ve o neslin yetiştirdiği kıymetli öğrencileri, meslektaşları, akademisyenler çalışkanlıklarıyla, kadirşinaslıklarıyla topluma örnek oluyorlar.
Prof. Dr. Hayrettin Kayacık hocalarını ortaya oturtturmuşlar. Annem Hayrettin amca ile Burhan (Aytuğ, Prof. Dr.) amcanın ortasında. Asuman Hanım, İsmet (Şanlı, Prof. Dr.) abinin eşi ile yanyana. Arkada İsmet abi ve babam. Aramızdan ayrılan kıymetli kadroyu, başkan Prof. Dr. Ünal Akkemik ve ekibi gayet güzel temsil ediyor.
Anneler Günü’nde Asuman Hanım gibi, iyi bir akademisyen olmak için çalışan, emek veren, evinde annesi, eşi, çocuğu ile hayat standardını yükseltmeye gayret eden, mütevazı tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum. Bir kadının anne olması şart da değil. Sevgili Bahriye (Sarıali) anneannem gibi, Değerli Semahat (Arsel) Hanım gibi gerçek manada annelik yapması bence çok kıymetli.
Azimle çalışan, üreten tüm kadınlara destek olan beyefendilerin de hayat mücadelesindeki önemlerini vurgulamadan geçemeyeceğim.
Aramızdan ayrılanlar nur içinde yatsınlar.