İstanbul Fuar Merkezi’nde açılan 70. Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı AYSAF, yoğun katılımla devam ediyor. Fuar katılımcıları ve ziyaretçileri ile olduğu kadar etkinlikleri ile de dikkat çekiyor.
Fuarda düzenlenen “Girişim; Kadının Doğasında Var” panelinde, erkek egemen sektördeki girişimci 3 savaşçı kadın sektöre olan katkılarını ve çalışmalarını anlattı.
Panel, Dilek Kaya İmamoğlu’nun gönderdiği mesajla açıldı. İmamoğlu mesajında “Kadın girişimcilerin desteklenmesi ve sayılarının artması sektörlerimizin gelişimi için çok kıymetli. Çünkü kadınlar ellerini attıkları her alanda başarıya ulaşıyorlar. Sektöre yenilik, yaratıcılık katıyorlar. Çalışkanlıklarıyla, başarılarıyla fark yaratıyorlar. Ayakkabı yan sanayi alanında da kadın girişimcilerin elde ettikleri başarıları görmekten mutluluk duyuyorum” dedi.
Panelde, K’ai & Vrossi Marka Kurucusu Çiğdem Kacar Selimoğlu, Anatolian Craft Marka Kurucusu Bilge Can ve FTB Leather Marka Kurucusu Fatma Menteş markalarını kurmaya nasıl karar verdiklerini, kendilerini bu konuda teşvik eden duyguları ve kadın girişimci olmanın zorluklarını anlattılar.
Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması’nın Yükselen Yıldız Kategorisi’nin kazananı Çiğdem Kacar Selimoğlu “2011 senesinde aklıma düşen bu kıymetli örtüyü, peştemalı, günlük hayata katma ve geleceğe aktarma fikri, oğlum Selim 1 yaşına geldiğinde artık uykularımı kaçırırcasına aklımdan çıkmayınca, 2018 Ocak ayında bir hayalin girişime dönüşmesiyle K’ai & Vrosi ortaya çıktı. Peştamal kıymetli bir kumaş, ancak günümüz koşullarında günlük hayatta kullanım alanını yitirmiş, kendine yer bulamamış bir örtü. Buradan hareketle marka ismi de tıpkı yitip giden başka değerlerden biri olan Lazca olarak hayat buldu. Bunu yaparken Karadeniz insanını baz alırsak aslında batısından doğusuna farklı gibi görünsek de özümüzde aynı olduğumuzu, “iyi” olduğumuzu vurgulamak istedim” dedi.
Kurucusu olduğu, el işçiliğinin merkezinde yer aldığı ve Anadolu’ya ait özel tekniklerin kullanıldığı Anatolian Craft markasının kurucusu Bilge Can “Evimizde büyükanneme ait ve benim adeta hazine olarak gördüğüm antika bir sandığımız vardı. Sandığın içinde ipekli ve atlas kumaşlar, iğne oyasından oda takımları, işlemeli yorganlar, yastık kılıfları, tığ işi perdeler, saten gecelikler, elle boyanmış porselen takımlar, kısacası kocaman büyülü bir dünya vardı. Bütün bunların altında gizli, işlemeli ev ayakkabılarını görmemle ise her şey başlamış oldu” diyerek bu yolculuğa nasıl başladığını anlattı.
Günümüzde kaybolamaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan deri işleme sanatını zanaat ile birleştiren nadir sanatçılardan biri olan FTB Leather Kurucusu Fatma Menteş ise deri işlemeciliğini çocuk yaşlarda babasından gördüğünü, o gün bugündür de devam ettiğini, ancak atık derileri seramik ya da doğal malzemelerle zenginleştirerek farklılık kattığını anlattı.
AYSAF, 4 Mayıs’a kadar İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerine açık olacak.