Fiba Grubu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında bakım emeği ve zihinsel iş yükü kavramlarına dikkat çektiği bir farkındalık kampanyası hazırladı. Kampanya kapsamında Özyeğin Üniversitesi bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaşması için faaliyetlerini sürdüren ÖzU Gender Office’in danışmanlığında “Eşit Bakım Eşit Zihin Yükü Farkındalık Rehberi” yayımlandı. Bakım emeği ve zihinsel yük ile ilgili toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliklere dikkat çeken rehberde çarpıcı veriler ve çözüm önerileri paylaşılıyor. Rehberin de yer aldığı www.yukolmasin.com.tr websitesinden ulaşılabilen anketle de herkes kendi zihinsel iş yükünü ölçebiliyor. Gündelik hayatın içinde basit ve olağan görülen eylemlerinin bir araya geldiğinde devasa ve eşitsiz emek yüklerine dönüştüğüne dikkat çekmeyi hedefleyen Fiba Grubu, bu kampanya ile “Paylaş #YükOlmasın” diyerek herkesi sorumlulukları paylaşmaya davet ediyor.
Fiba Grubu’nun toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farklı alanlarda yürüttüğü çalışmalara bir yenisini eklemekten mutluluk duyduklarını belirten Fiba Grubu Kurumsal İletişim Direktörü Aylin Kurt Ganiç şunları söyledi: “Fiba Grubu olarak eşitliği temel değerlerimizden biri olarak sahipleniyor, Fiba İşimiz Eşitlik Platformu çatısı altında çalışanlarımızla birlikte eşitlikçi bir topluma katkıda bulunma hedefiyle projeler hayata geçiriyoruz. Bu yıl da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde toplumsal cinsiyete dayalı bakış açısı nedeniyle günlük yaşamda en çok kadınların üzerinde baskı oluşturan bir konuya dikkat çekmek istedik; bakım emeği ve zihinsel iş yükü. Bakım emeği yemek yapma, çocukları uyutma, alışveriş ya da doğum günü hediyesi almayı da kapsayan uzun bir listeden oluşuyor. Zihinsel yük ise bu eylemlerin arkasında yatan tüm karar, planlama ve uygulama süreçlerini kapsıyor. Günlük hayatın içinde fark edilmese de bu işlerin her biri üst üste geldiğinde bireylerin taşımakta zorlandığı yüklere dönüşebiliyor. Biz de bu kampanyamızla herkesi hem kendi yüklerini hem de aynı evi paylaştıkları kişilerin yüklerini fark etmeye, iş bölümü yaparak birbirine destek olmaya davet ediyoruz. Hazırladığımız rehberin ve internet sitemizin hayatımıza kök salan eşitsizlikleri değiştirebilmenin ilk adımı olarak farkındalığa katkı sağlamasını hedefliyoruz.”
Dünyada kadınlar karşılıksız olarak ortalama 12 milyar saat çalışıyor
Gelişmiş ekonomilerde tam zamanlı mesaisinin dışında bakım ihtiyaçlarını karşılayan kadın oranı oldukça yüksek. Araştırmalara göre dünyada kadınların her gün karşılıksız olarak ortalama 12 milyar saat çalıştığına dikkat çeken Ganiç, “Dünyanın dört bir yanındaki kız çocukları, bakım emeğinden sorumlu tutuldukları için eğitime erişimde sorun yaşıyor. Pek çok kadın, bakım ihtiyaçlarını karşılama zorunluluğu sebebiyle yarı zamanlı işlere yönelmek zorunda kalıyor. Erkekler iş dışında evde 1 saat 30 dakika çalışırken kadınlar ise evde 4 saat 47 dakika çalışıyor” dedi. Araştırmalar mevcut hızla ilerlendiğinde, kadınların gelecekte de erkeklerden ortalama olarak günde 2,3 saat daha fazla ücretsiz bakım ve ev işi yapmayı sürdüreceğini gösteriyor” dedi.
Fiba İşimiz Eşitlik Plaformu’na Kadın Dostu Markalar’dan 2 ödül
Fiba İşimiz Eşitlik Platformu, 8 Mart öncesinde düzenlenen Kadın Dostu Markalar 2024 Farkındalık Ödülleri’nde iki ödülün sahibi oldu. Platformun kendisi “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bilinci” kategorisinde ödül alırken, Fiba Ev İçi Şiddetle Mücadele Rehberi de “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele” kategorisinde ödüle layık görüldü.
Türkiye’nin kadın çalışan ve yönetici oranı en yüksek gruplarından biri olan Fiba Grubu, çalışanlarından oluşan Fiba İşimiz Eşitlik Platformu ile toplumsal cinsiyet eşitliğini hayatın her alanına taşımak ve daha eşitlikçi bir toplum için farkındalık oluşturmak amacıyla pek çok proje yürütüyor.