Ulusal Uzun Metraj Yarışma filmlerinden olan, Miraç Atabey’in yazıp yönettiği “Zamanımızın Bir Kahramanı” filminin festivaldeki ilk gösterimi, 09 Aralık Cumartesi, Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleştirildi. Film sonrası düzenlenen söyleşiye senarist ve yönetmen Miraç Atabey, yardımcı yönetmen ve oyuncu Emre Hasdemir ile tüm oyuncu kadrosu katıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü ise gazeteci Ali Demirtaş gerçekleştirdi.
Zamanımızın Bir Kahramanı, küçük bir Karadeniz köyünde babasının cenaze merasimi hazırlıklarıyla meşgul olan bir adamın üç trajikomik gününü anlatıyor. Söyleşi için sahneye çıkan ekip alkışlar eşliğinde karşılandı ve ilk sözü yönetmen Miraç Atabey aldı.
“Bir sinemacının mesela Nuri Bilge Ceylan’dan etkilenmemesi mümkün değil.”
Atabey, filmi güvenlik kamerasından olayları izliyormuşsunuz gibi anlatmak istediğinin altını çizerken, bir cenaze merasimini olgunlaşmamış bir adam üzerinden göstermek istediğini vurguladı. “Seyirciyi her zaman için benimle aynı düzeye sokmak istiyorum” diyen Atabey, bilerek isteyerek Roy Anderson’ının stilini alıp uygulamak istediğini de sözlerine ekledi. Miraç Atabey sözlerine şöyle devam etti; “Zaten sinema veya sanat bu şekilde gelişir. İnkar ederek değil kabul ederek. Benim yaşımda bir sinemacının mesela Nuri Bilge Ceylan’dan etkilenmemesi imkansızdır. Eğer diyorsa o da yalan söylüyordur. Mesela bu filmde “İklimler”deki tek çekim sahneleri falan bilerek ve isteyerek aldım. Değiştirmeye dönüştürmeye çalıştım. Bazı zamanlarda da bir şeyler ekledim çıkardım. Bu şekilde bir şey elde etmeye çalıştım.”
Lazca tehlike altında!
Yardımcı Yönetmen ve Oyuncu Emre Hasdemir konuşmasında şunları söyledi; “Senaryoyu yazarken ve geliştirirken bu karakterleri hayal ederek yazdık. Bu bizim çok büyük bir avantajımız oldu. O yüzden aslında ne yapacağımız belliydi. Neyi çıkaracağımız ve neyi ekleyeceğimiz de belliydi. Hatta oyuncularımızın nasıl oynayacağı da belliydi. Bana göre işin en kolay tarafı da buydu.” Hasdemir, sözlerini şöyle tamamladı; “Gerçek Lazca tehlike altında ama bununla ilgili çalışmalar yapılıyor ve daha daha iyi yerlere gelecek. Filmimizde doğallığı her zaman ön planda tuttuk. Bu ekip filmde ne kadar Lazca konuştuysa günlük hayatta da o kadar Lazca konuşuyor. Müdahale etmek istemedik. Çünkü o da doğallığı bozacaktı. Lazca’nın orada Lazca olduğunu belirtmemek bile belki de Lazca’yı yaşatacak olan şeydir.”
Miraç Atabey’in ilk uzun metraj filmi olan “Zamanımızın Bir Kahramanı”, yönetmenlik kariyerinin başında olan isimleri desteklemek ve yönetmenlerin yeni filmlerinin önünü açmak amacıyla ulusal yarışmada Akli Film’in destekleriyle verilen “En İyi İlk Film Ödülü” için de yarışıyor.
Festivalde 10 Aralık Programı
11.Boğaziçi Film Festivali’nin ikinci gününde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ve Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmler ile özel gösterimler gerçekleşecek.
Atlas 1948 Sineması’nda saat 11:00 seasında Tufan Şimşekcan’ın “Ceylin”, 14.00′ de Filistinli yönetmen Farah Nabulsi “On Filmmaking” isimli masterclass verecek, 16:00 seasında Bille August’un “The Kiss”, 18:30 seansında Mesut Keklik’in “Bölge”, 21:00 seansında Yiğit Küçükkibar’ın “Gün Batımına Birkaç Gün Kala” filminin özel gösterimi yapılacak.
Sanatseverler, Cinema Pink’de saat 21:00 seasında Muayad Alayan’ın “A House In Jerusalem” filminin özel gösterimi gerçekleşecek.