GAP BKİ ve UNDP tarafından yürütülen “İyi Pamuk” ile ilgili çalışmalar, ülke tarımında çevre ve işgücü uygulamalarının iyileştirilmesine yardımcı oluyor.
“İyi Pamuk – Better Cotton” çevre ve çalışma standartlarına uymak pamuk tarımını daha kârlı hale getiriyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Better Cotton Growth and Innovation Fund (İyi Pamuk Büyüme ve İnovasyon Fonu) finansal desteğiyle Türkiye’nin pamuk üretiminin kalbi Şanlıurfa’da bugün düzenlenen “İyi Pamuk Uygulamaları Paneli ve Tarla Günü”nde; pamuk çiftçileri, işleyicileri ve perakendecileri bu mesajı dile getirdi.
Better Cotton (bettercotton.org), gelişmiş çevre standartları ve iş gücü uygulamalarını teşvik ederek pamuk çiftçilerinin geçim kaynaklarını iyileştirmeyi amaçlayan ve kâr amacı gütmeyen bir girişim. Bugün 26 ülkede 2,9 milyon çiftçiyi kapsıyor ve küresel pamuk üretiminin yüzde 20’sini oluşturuyor. Çiftçiler, tekstil üreticileri ve perakendeciler olmak üzere pamuk tedarik zincirindeki tüm aktörler, tüketicilerin Better Cotton (İyi Pamuk) etiketli ürünleri satın alırken duydukları güvenden faydalanıyor.
Dünyanın en büyük yedinci pamuk üreticisi olan Türkiye’nin toplam pamuk üretiminin yüzde 60’ı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden tedarik ediliyor. GAP BKİ ve UNDP, İyi Pamuk standartlarının yerel çiftçiler arasında uygulanmasını yaygınlaştırmak için 2020 yılından bu yana birlikte çalışıyor. Bugün, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da 38 bin hektar alanda, 1.830 çiftçiyle iyi pamuk lisanslı üretim yapılıyor.
“Pamuk, bu yıl yaşadığımız yıkıcı depremlerden etkilenen bölge için hayati bir ürün.” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum, pazarı genişletme ve bölge çiftçilerinin getirilerini artırma çabalarımıza aciliyet kazandırıyor. İyi Pamuk, bu standartları uygulayan üreticilere sürdürülebilirliğe önem veren müşteriler nezdinde rekabet avantajı sağlıyor.”
“Pamuk, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin stratejik tarım ürünlerinden biridir.” diyen GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral ise sözlerine şöyle devam etti: “İdaremizin temel hedefleri ve çalışma alanlarıyla örtüşen İyi Pamuk Standardı, hem sürdürülebilir pamuk üretimini sağlamakta hem de sektörün geleceğini daha güvenli hale getirmektedir.”
GAP BKİ ve UNDP’nin ortak projeleri kapsamında görevlendirilmiş ziraat mühendisleri çiftçilere; kaynakları verimli kullanma, zirai ilaçları doğru kullanma, doğal yaşamı koruma ve toprak sağlığını iyileştirme gibi konularda eğitimler veriyor. Eğitimler ayrıca, tarım işçileri için uygun ücret ve iş güvenliğini sağlamayı ve çocuk işçiliğini önlemeyi amaçlayan insana yakışır iş standartlarını da kapsıyor.
Şanlıurfa’da iyi pamuk lisanslı bir çırçır işletmesinde düzenlenen etkinlik iyi pamuk uygulamalarını benimseyen çiftçiler, ziraat mühendisleri, çırçır işletmeleri ve tekstil markalarının deneyimlerini paylaşması amacıyla düzenlendi. Etkinlik pamuk hasadıyla son buldu.
GAP BKİ, daha önce tarımda verimliliğin artırılması konusunda birlikte çalıştığı UNDP ile pamuk sektöründe uzun soluklu bir ortaklığa sahip.