İlk edisyonu İsviçre’de düzenlenen “What is Gender?” (Cinsiyet Nedir?) sergisinin, ikinci edisyonu Türk sanatçıların katılımıyla, Zülfaris Karaköy’de 24 Ekim – 7 Kasım 2023 tarihleri arasında Gilles Grassioulet & Şanel Şan Sevinç eş küratörlüğünde, Nilgün Sabar’ın koordinasyonunda düzenleniyor.
Gilles Grassioulet’nin küratörlüğünü yaptığı “What is Gender/ Cinsiyet Nedir?” sergisi, aralarında Türk sanatçı Nilgün Sabar’ın da yer aldığı, yerel ve uluslararası sanatçıların katılımıyla ilk olarak Nisan 2022’de Cenevre’deki Centre des Arts – Ecole Internationale de Genève’da düzenlendi.
Cenevre’den İstanbul’a
İlk serginin küratörü Gilles Grassioulet, Toplumsal cinsiyet nedir sorusunu sanatsal bir şekilde sorma fikrinin, İsviçre’nin Bern kentindeki Doğa Tarihi Müzesi’nde, hayvanların yanı sıra insanlardaki cinsel ve toplumsal cinsiyet çeşitliliğini inceleyen “Queer – Çeşitlilik Doğamızda Var” sergisini ziyaret etmekle ortaya çıktığını aktarıyor.
Sergi hem izleyicilerin hem de İsviçre basının ilgisini çekerken, Cinsiyet nedir? sorusuna cevap vermeye çalışan kurumun sanat öğrencileri ile düzenlenen workshoplarla yaratıcı çalışmaların ortaya çıkmasını sağladı. İlk edisyonun başarısını göz önüne alan ekip, sergiyi başka bir şehre, Batı ile Doğu arasında bir kavşak noktası olan İstanbul’a taşıma fikri üzerine birleşti.
İstanbul’dan Dünyaya
Nilgün Sabar, İstanbul edisyonu için Sergi Koordinatörü olarak projeyi üstlenirken, çevresini profesyonellik, tutku ve hevesle harekete geçirerek sergi takımını oluşturdu. İstanbul’da yaşayan küratör ve sanat profesyoneli Şanel Şan Sevinç ve Cenevre’de yaşayan küratör ve sanat profesörü Gilles Grassioulet, bu ikinci edisyonun eş küratörleri olarak Türk sanatçılardan bir seçki yaptılar.
Farklı disiplinlerde ve bakış açılarında üretim yapan altı İsviçreli sanatçı ve sekiz Türk sanatçı sergide yer alıyor.
Serginin İstanbul versiyonunda, Medeniyetlerin doğum yeri, kültürel çeşitliliği yüzyıllardır coğrafyasında barındıran Türkiye’nin çok kimlikli ve katmanlı tarihine paralel olarak; sanatçı seçkisi, sanat hareketinin itici gücüne paralel bir zenginlik sunuyor.
Dijital sergi ve gelecek rotalar
Sergi aynı zamanda online olarak @artcrowdistanbulgallery dijital sanat galerisinde, sanat hareketinin dinamik ruhuna uygun olarak dolaşıma girecek ve 7/24 izlenebilecek.
Nilgün Sabar: “Bir edisyondan diğerine yaşanan bu evrim, bizi daha da fazla hayal kurmaya ve bu tür bir serginin yakında Lille, Şikago, Londra, Dakar ve Havana gibi dünyanın çeşitli şehirlerinde düzenlenmesi için çalışmalara başlattı bile” diyor.
Proje, desteklerini esirgemeyen sanatseverler, gönüllü çalışmalarla destek veren geniş bir ekip sayesinde her geçen gün büyüyor.
WISG – WHAT IS GENDER
KISA KISA
24.10 – 07.11.23
Zülfaris Karaköy – İstanbul
Açılış gecesi, 24.10
Saat 16:00-18:00: Basın
Saat 18:00-20:00: Halka açık açılış
Küratörlüğünü Şanel Şan Sevinç ve Gilles Grassioulet üstleniyor
Sergi koordinatörü ve basın irtibat kişisi: Nilgün Sabar
Sanatçılar: Burcu Aksoy, Amina Belkasmi, Christine Berchadsky, Banu Birecikligil, Cecilia Campeas, Gilles Dusabe, Alix Martin, Ali İbrahim Öcal, Chiara de Rocchi, Nilgün Sabar, Yonca Saraçoğlu, Adrien Savigny, Gülay Semercioğlu, Emre Yıldır
Performans ve etkinlik sanatçıları: Açılış gecesi performansı çello sanatçısı Taylan Aygar, moda tasarımcısı Kadir Kılıç gibi farklı disiplinlerden sanatçı ve tasarımcılar sergi süresince çeşitli performans ve workshoplar düzenleyecekler. Serginin belgeseli yönetmen Ferize Çetin’e ait.
SANATÇILAR (ALFABETİK SIRAYA GÖRE)
Burcu Aksoy
1970 doğumlu çağdaş sanatçı Burcu Aksoy, Mimar Sinan Üni.Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nden 1993 yılı mezunudur. İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.
‘Fotografik işler’ olarak adlandırdığı sanat çalışmalarını psikiyatri, psiknaliz ve mekân tasarımı disiplinleri çerçevesinde yaratıyor. Objektifin gördüğünün dışında kalan, kişinin kendisinden başkasının tahayyül edemeyeceği görüntüyü oluşturmayı ve nesne-mekânları birbirine karıştırarak başka yapılara dönüştürmeyi tercih ediyor. Zihin yapılarının çeşitliliğini anlatmak üzere fotografı bir araç olarak kullanıyor.
2016 yılından itibaren fotografik görüntünün boyutlandırılması üzerinde çalışıyor ve ‘fotoheykel’ dediği 3 boyutlu formlar üretiyor.
Çalışmaları, İstanbul Modern, Elgiz Müzesi fotograf koleksiyonlarında ve çeşitli kişisel koleksiyonlarda yer alıyor.
Amina Belkasmi
Amina Belkasmi Rotterdam’da doğdu, Hollandalı ve Amazigh Faslı, 18 yaşında İsviçre’ye yerleşti ve görsel iletişim tasarımcısı olmak için HEAD’de (Cenevre Sanat Üniversitesi) okudu. O zamandan beri reklamcılıkta sanat yönetmeni, basın yayın organlarında grafik tasarımcı ve illüstratör olarak çalıştı ve multidisipliner bir sanatçı oldu.
@amina_is_dreaming
Christine Berchadsky
Fransız görsel sanatçı. Dünyaya renk prizmasından bakıyor. Kendini birden fazla medya aracılığıyla ifade eden bir çalışmayla meşgul olan sanatçı, kategorileri yeniden keşfediyor ve medyumların geçirgenliğiyle oynuyor. Renk ve onun serüveni aracılığıyla dünyaya dair keskin farkındalığını paylaşıyor. Çalışmaları Fransa’da ve yurtdışında çok sayıda sergide yer aldı.
Banu Birecikligil
1970 yılında İstanbulda doğdu, çocukluğunun bir kısmını Almanya’da geçirdi.
Mimar Sinan Üniversitesi Resim bölümünü bitirdi. Sonrasında 10 sene yaşadığı Berlin’de Güzel Sanatlar Üniversitesinden mezun oldu.
X-ist ve ardından Empire Project galerileriyle kişisel sergiler yaptı, aralarında Hafriyat grubunun da bulunduğu çeşitli karma sergilere katıldı.
Şu sıralar Bodrum’da yaşamakta ve çalışmaktadır.
Cecilia Campeas
Cecilia Campeas İsviçreli ve Uruguaylı melez bir medya sanatçısıdır. Pratiğini esas olarak sezgi, duygusallık, duygusallık gibi sözde kadınsı özelliklerin yanı sıra kadın menstrüasyon döngüsünün ortaya çıkardığı daha sert ve koyu tonları teşvik ederek geliştirdi. Her türlü malzemeyi, özellikle de kadın çevrelerinde nesilden nesile aktarılan ve onları birbirine bağlayan bu zanaatı, tığ işi iplikle birleştirmeyi seviyor. FatArt Fair 2021, Bowie Art Gallery veya New York Studio School’da X marks the spot gibi kadın sanatçıları destekleyen çeşitli sergilere katıldı.
ceciliacampeas.com
Gilles Dusabe
İskoçya’daki Glasgow Sanat Okulu’nda, ardından Japonya’daki CCA Kitakyushu’da ve Brüksel’deki Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim gören Gilles DUSABE, ilham kaynağına göre malzeme ve ifade biçimlerini her zaman çeşitlendirmiştir. Her eser için, düşüncelerini yeniden canlandırabilecek ve o anki duygularını sadakatle tercüme edebilecek en uygun desteği ve en yetenekli olanı seçer.
Yıllar içinde çalışmaları fotoğraf, video, heykel, resim, enstalasyon ve gerçekleştirme arasında evrilmiş, her zaman dünya algımızı sorgulama ve kendini zamanının bir hikâye anlatıcısı olarak konumlandırma arzusuyla hareket etmiştir. www.gillesdusabe.com
Alix Martin
2002’de grafik tasarımcıları ve Deejay’leri bir araya getiren Loindubal kolektifini kurdu, 2011’de Cenevre’deki HEAD üniversitesinde okula geri döndü, Markalaşma alanında ileri eğitim sertifikası aldı, 2015’te Paris merkezli Shopatthemuseum.fr pazar yerinin sanat yönetmenliğini yaptı, 2020’de çağdaş sanat fuarı Artgenève’deki UBS özel salonunda Bibliocuts by… sergisi ile kutsandı, 2022’de “şairin evi” Archipel Butor’daki 9. Sanatçının Kitap Festivali’ne katıldı.
@les_bibliocuts
Ali İbrahim Öcal
Çalışkan bir anne ve fotoğraf/video ile ilgilenen işsiz bir babanın oğlu olarak, işçi sınıfı bir ailenin içine Almanya’da doğdu. Doğduktan bir yıl sonra Türkiye’ye taşındı. Babası taşra memleketinde tüm ekipmanlarıyla birlikte bir fotoğraf stüdyosu açtı, FOTO ÖCAL…
Teke yarımadasında büyüdü. Göçebe çoban aşiretlerinden gelen babasında, tembellik değil, meraklı ve araştırmacı bir ruh, doğayla iç içe meraklı bir dünya görüşü fark etti. Fark ettiği bu miras onu sanatçı yaptı…
Babasından miras aldığı bu meraklı ve araştırmacı ruh ona multidisipliner bir kimlik kazandırdı, dünyanın güzelliğine multidisipliner bakmasını sağladı. Bir kuşun ötüşü, nefes alan bir atın postu, bir gülün dikeni, bir ağacın kabuğu, sonbaharın kuruttuğu bir yaprak, bir fırtınadan sonra değişmeyen ufuk…
Tüm bunlar dünyayı ve bizleri oluşturan, içinde yer aldığımız akışlardır…
Chiara de Rocchi
Yıllar önce İstanbul’a yerleşen İtalyan, bir ailede İstanbul’da dünyaya gelen Chiara de Rocchi NABA’da iç mimari eğitimi almıştır. 2018 yılında tasarımlarını hayata geçiren sanatçı eserlerini işlevsel sanat eseri olarak adlandırmaktadır. Hem estetik hem de işlevsel ev eşyaları/objeler tasarlayarak başladığı bu yolculuğa heykeller ile devam etmektedir. Chiara de Rocchi, Milano Tasarım Haftası’na Salone del Mobile’ın 60. edisyonu kapsamında “yolculuk” temalı bir seçkiyle katıldı. Contemporary Istanbul Vakfı’nın organize ettiği Artist in Residence programına katılan Chiara, 6 ay boyunca atıklardan ürettiği eserleriyle Contemporary Istanbul’un 17. Edisyonunda sergilendi. Sanatçının Miami Sanat Haftasına özel tasarladığı eseri ise Maça Kızı Bodrum’un South Beach’teki MedMiami etkinliğinde yer aldı.
Nilgün Sabar
1971 yılında İstanbul’da doğdu, Mimar Sinan Üniversitesinde okudu. Sanat terapisi eğitimi aldı. İşlerinde değişik sanat disiplinlerinin yarattığı ilhamdan faydalanarak karmaşık duyguların anlık resimsel görüntülerini araştıran psikolojiyle ve sembollerle ilgilenen hassasiyeti özellikle doğa, kadın sorunu ve ötekileştirmedir.
2009 yılından beri çeşitli sanat disiplinleriyle yaratma cesareti üzerine workshoplar ve eğitimler veren sanatçı, halen İstanbul’daki atölyesinde yaşıyor ve çalışıyor.
Yonca Saraçoğlu
Ankara’da doğan Yonca Saraçoğlu, İstanbul Saint Benoit Lisesi’nden mezun oldu. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1988 yılında Paris’e yerleşen Saraçoğlu, Sorbonne Fransız Dili ve Uygarlığı Bölümü’nde okudu. Resim eğitimi almaya başladı ve çeşitli Avrupa ülkelerine mesleki geziler yaptı. Mayıs 1991’de Türkiye’ye dönen Saraçoğlu, yoğun fotoğraf çalışmalarıyla geçen mutlu bir dönemin ardından İstanbul’u keşfetti ve kendi sanatsal evrenini yaratmaya karar verdi. Çalışmalarını İstanbul Cihangir’de kendi atölyesinde sürdüren sanatçı, sanatı içsel bir dönüştürücü, yaşamı ve varlıkları sevmenin bir yolu ve bir direniş hali olarak görüyor.
Adrien Savigny
Adrien Savigny Cenevre yakınlarında doğdu ve büyüdü. Moda ve tekstil tasarımı eğitimi aldıktan sonra ilk aşkına geri döndü: özellikle gri kalemle çizim yapmak. Bu mecranın tüm yönlerini keşfetmeye devam ediyor.
adriensavigny.com
Gülay Semercioğlu
Semercioğlu (1968), 30 yılı aşkın süredir kullandığı kendine özgü bir malzeme ve yöntem olan ışığa maruz bırakma yoluyla renkli, gümüş ve bakır tel çizgilerini değiştirerek kinetik etki alanları yaratıyor. Zanaatkârlığının karmaşıklığını sanatıyla harmanlayan sanatçı, optik yanılsamalar aracılığıyla yarattığı fiziksel, kişisel ve sosyo-politik karşıtlıklar arasındaki çizgide geziniyor.
Emre Yıldır
Ankara 1981
Mühendislik eğitimi ardından tasarımlar yaparken, resim heykel atölye çalışmaları ardından manifestolu ilk seri 2016…
Çimento sprey boya kil ve toz boya çalışmaları yapmaktayım.
Transformasyonlar, vortexler, delikler, ifadeler; hepsiyle bir arada çizimler, kompozisyonlar paneller ve heykeller üretiyorum.