2-8 Ekim “Disleksi Haftası” Kapsamında “Türkiye’nin “Dislektik Greta” lakaplı Bodrum’lu Aktivist Şair-Yazar Sevinç Su Karlıova ilk dislektik şair, yazar olarak, yine Türkiye’nin ilk dislektik kitabı “Ben Senle Büyüyorum Hayat”la; Akran Zorbalığı’na uğrayan etiketli çocuklar için farkındalık yolculuğuna başladı…
Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Bodrum Kaymakamı Mustafa ÇİT, Bodrum Kaymakamı’nın eşi Yasemin ÇİT, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent ALDAL’ın katıldığı Bodrum Yarımadası’ndaki tüm resmi kurum ve okullardaki rehber öğretmen, psikolog ve yöneticilerin katıldığı “Disleksi Farkındalık Semineri”’nde Disleksi Farkındalığı yaratmak adına yazdığı “Ben Senle Büyüyorum Hayat” adlıTürkiye’nin ilk dislektik kitabındaki düşüncelerini aktardığı bir konuşma yaptı ve kitaplarını imzaladı.
Oldukça duygulu anların yaşandığı ve Bodrum Kaymakamı Mustafa ÇİT’ in takdirleri ile devam ettiği konuşmasında Karlıova: Türkiye’de disleksinin bilinilirliği nerdeyse benle yaşıt. Ben onunla çok iyi arkadaş oldum. Onunla birlikte büyüyorum. Bütün dislektik çocuklarında böyle yapmasını istiyorum.Çünkü disleksi bir hastalık değil, farklı bir öğrenme şekli. Genelde sağ beyinli olduğumuz için; Hayatın ve sanatın her türlü alanı benim iyileşme alanım. Hayatın zorluklarında, dislektik etiketlenme dezavantajlarında ve akran zorbalıklarında mücadeleci yapım beni güçlendiriyor. Yani ilacım sanat. Herkesin de bu ilacı kullanmasını tavsiye ediyorum.
Devletimiz tüm dünyadaki hakları aynen bizlere verdi. Ancak bazı öğretmenler vicdanları ile değil de önyargıları ile bizleri değerlendiriyor… Bunu asla kabul etmiyoruz. Ben öğretmenlere diyorum ki: “İçinizdeki umutsuzluğu bizlerin beyinlerine ve yüreklerine ekmeyin. İçinizde ki çaresiz çocuğu bizim içimize sokmaya çalışmak yerine, içinde mutlu, umutlu ve saf sevgi olan biz dislektik çocukları içinize alın. Bizler hayatın güzel renkleri ve aydınlık ışıklarıyız… Ben çok iyi biliyorum ki bizim gibi özel dislektik çocuklar sevgi ve güven verilirse çiçek açarlar ve sağ beynimiz rengarenk olduğu için benim gibi kitapta çıkartırlar, resimde yaparlar her şeyi yaparlar. Evet çocukken biraz ters anlıyoruz, ama büyüyünce doğru oluyoruz.”
Ben Aktivist Şair-Yazar Sevinç Su Karlıova olarak, 4 yaşında tanı konulmasından bu yana “Bodrumlu Picasso” olarak birçok akrilik tablo ile kişisel sergiler açtım, festivallerde engelli çocuklar için görev aldım, lise birinci sınıfta moda öğrencisi olduğum için” ilk dislektik defileyi” farkındalık sloganları ile yaptım, kitap yazıp, topluluklara konuşup aynı zamanda da kendi düşüncelerimden oluşan günlük instegram vlogumu yapıyorum… Bir çok veli ve öğrenciye rol model olmaya çalışan bir Z kuşağı aktivist sanatçısıyım. Sizde benim gibi, hatta benden daha fazla şeyler yapabilirsiniz. Sınırınız kendiniz olmayın. Çünkü kimse bizlere sınır koyamaz. Bizim de öteki çocuklardan farkımız yok.Artık herkes biliyorki normal ve normalin üstünde zekalı değilsek disleksi tanısı da alamıyoruz.
Yeter ki Bizi Dışlamayın. Sevgi ile Kucaklayın…
Bodrum seminerinde kitaplarını imzaladığı öğretmenlerin içinde Akran Zorbalığı yaşadığı, ağladığı zamanki öğretmenlerinin de olması. Gerek bu öğretmenlerden, gerekse disleksi olduğu için kabul edilmediği dışlandığı ve kabul edilmediği özel okulların öğretmenlerden takdir görmesi; belki de eğitim tarihinde ilk kez yaşandı. Ona, okuma yazma öğretmeyen okulların öğretmenlerine kitap imzalaması gözüyaşlı sahneler olarak Sevinç Su Karlıova’nın hayat tarihine yazıldı…
Çocuklarını anlamak istemeyen ve onları zorlayan velilere de seslenerek: Dislektikleri çirkin ördek yavrusu olarak görmeyin. Onlar çok güzel. Ama siz anne-babalar çaresizlik gözlüklerinizle bunu göremiyorsunuz. Çıkartın gözlüklerinizi ve sevgi ile göz göze gelin çocuklarınızla…
Aktivist Şair-Yazar Sevinç Su Karlıova’da 14 yaşına “Ben Senle Büyüyorum Hayat” adındaki kitabı ile ”Özel Eğitim Öğretmenleri’ne” yaptığı buluşma ve konuşmanın ardından, Bodrum’dan başladığı “Dislektik Çocuklar İçin Farkındalık” yolculuğunu’nda daha önce olduğu gibi hafta kapsamında kitap imzalarına katılacak ve topluluklara disleksi farkındalığı konuşmaları yapacak, 8 Ekim’de de İzmir Demokrasi Parkı’nda son konferansını verip, kitaplarını imzalayarak yolculuğunu noktalayacak.
Son olarak bir şiirim…
Gitmişim…
Gidiyorum
Kimseyi görmeden.
Arkamdan dedikleri
O boş lafları duymadan
Kendime gidiyorum.
Ve sessizliğimi dinliyorum.
Kendime bakıyorum.
Dönüyorum arkama.
Ve ben de gitmişim.