Demir takviyeleri, kanınızdaki düşük demir düzeylerini eksikliği tedavi etmek için kullanılırlar ve vücudunuzdaki demir depolarının miktarını arttırırlar. Çoğu insan sağlıklı ve dengeli beslenme ile yeterince demir alır. Bununla birlikte, bazı kişilerin demir takviyesine ihtiyacı olabilir.
Hamile ve emziren annelerin, böbrek yetmezliği hastalarının, malabsorpsiyona neden olan bağırsak sorunları olanlar gibi demiri normal şekilde emilemeyen kişilerin, ağır adet dönemleri (menoraji) olan kadınların ve aşırı kan kaybı olanların demir gereksinimleri yüksektir.Bazı bebek ve çocukların da demir takviyesine ihtiyacı olabilir. Demir eksikliği teşhisi için kan testi yaptırmanız gerekir.
Demir takviyeleri yapılan kan tahlilleri sonucuna göre vücudun gereksinimi doğrultusunda doktor tarafından reçete edilir. Vücudunuzda ki demir seviyeniz düşükse, doktorunuz ağızdan alınacak demir takviyeleri (oral demir takviyeleri ) reçete eder. Bazı durumlarda, oral demir takviyeleri etkili ve yeterli değilse veya bağırsaklarınızdan emilemezlerse veya tolere edilemezlerse enjeksiyon yoluyla da verilebilir.
Demir takviyeleri, vücutta çok fazla demir biriktiğinde ortaya çıkan nadir bir durum olan hemokromatozlu kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Vücutta ki fazla demir miktarı organlara zarar verebilir.Gereken doz, demir takviyesinin düşük demir seviyelerini tedavi etmek veya önlemek için kullanılıp kullanılmadığına bağlı olarak değişecektir.
Demir takviyenizi her zaman tam olarak doktorunuzun size söylediği şekilde kullanmak gerekir. Demir takviyeleri aç karnına alınır (genellikle yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat önce).Demir, yiyecek ve içeceklerle etkileşime girer. İlacınızı aldığınızda süt ve süt ürünlerini tüketmekten kaçının çünkü bunlar ilacın etkinliğini azaltır.
Demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle ilacı aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin. Demir takviyenizi C vitaminiyle (portakal suyu veya elma suyu gibi) birlikte almak emilimini artırabilir. Tüm ilaçlar gibi, demir takviyeleri de herkeste görülmese de yan etkilere neden olabilir. Vücudunuz ilaca alıştıkça genellikle etkiler düzelir.
Demir takviyeleri dışkılarınızın daha koyu veya siyah renkli görünmesine neden olabilir. Bu yaygın ve endişelenecek bir durum değildir. Mide rahatsızlıkları, bulantı, yemek borusunda yanma ve kabızlık da görülebilir. Doktorunuza danışmak gerekir. Sıvı formlar dişleri lekeleyebilir.
Sıvı demir dişlerde geçici lekelere neden olabilir. Bu renk değişimi ya kendiliğinden geçer ya da diş macunu ile fırçalama veya profesyonel olarak dişlerin temizletilmesi sayesinde uzaklaştırılır.
Sağlıkla kalınız…
ebruzavalsiz@hotmail.com