Acısı çok bir ayı daha geride bırakırken Ramazan Bayramımız ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutladık. Yaralarımızı hızla sarmaya çalışıyoruz. Bir gecede bölgede yaşamlar olumsuz yönde değişti. Ülkemin en güzel zenginliği kötü günlerde kardeşçe birlik beraberlik içerisinde olmamız.
Renk şöleni ve çiçeklerle bezeli doğa nihayet güneşli günleri müjdeliyor. Güneşin sıcacık ısıttığı bu günlerde iş dünyamız deprem bölgesine duyarlılık yarışı içinde yüreklerimizi ısıtıyor adeta. Bu anlamlı duyarlılık yarışlarından bir kaç örnek paylaşırsam: Sabancı Holding Ceo’su Cenk Alper bey’in finansal destek açıklaması haricinde Carrefoursa ile deprem bölgelerine yemek çadırları kurdurması, Koç grubunun değerli Ceo’su Levent Çakıroğlu Bey liderliğinde, konteynır kent projesini hayata geçirmesi, Kale grubunun başarılı Ceo’su Zeynep Bodur Okyay hanımın Ramazan ayı aile geleneğini deprem bölgesinde sürdürme kararı ve Polat Holding Yönetim kurulu başkanı Adnan Polat beyin 250 konteynır ev desteği, Maraş’a 600 ton odun, 600 ton kömür ve 500 çalışını tüm deprem bölgesinde görevlendirerek Rüzgâr Tribünleri Güneş enerjisi ile ilk günden itibaren çalışmaları başlatmış elektrik sıkıntısının giderilmesine katkı sağlaması aklımda kalan duyarlı birkaç güzel örnek. Saymakla bitiremeyeceğim medyadan öğrendiğim o kadar çok birbirinden güzel örnek duyarlı iş dünyası liderlerimizin değerli gönüllülük projeleri var ki hepsine gösterdikleri duyarlılık için binlerce teşekkürler.
Nisan ayında tüm dünyayı etkileyen iklim değişikliğinin olumsuzlukları hızla artmakta. Küresel ısınma nedeniyle değişen mevsimsel koşullarda doğa için ve bizler için çok kaygı verici. Bu konu tüm dünya için aciliyet kazandı. Küresel iklim değişikliği için BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü ile hükümetlerin gösterdiği çabalar kadar toplum olarak bu konuda bilinçli ve duyarlı olmamız gerekiyor. Bireysel olarak göstereceğimiz minik bir duyarlılık etkili olacaktır. Bireysel olarak düşünüp gerçekleştirdiğimiz önlemlerimizi birbirimizle paylaşalım destek olalım.
Benim küresel ısınma artışını azaltmak için önlemlerim:
Sürdürülebilir tarım ürünlerine ve yerel tarım ürünlerine yöneldim.
Seyahatlerime sınırlandırma getirdim.
Elektrik kullanırken elim hep elektrik düğmesinde.
Su tüketimimde faturamı azaltmaya özen gösteriyorum.
Ağaçlandırma ve yeşillendirme için çocukları biliçlendiriyorum.
Yiyeceklerimi çöpe atmayacak şekilde değerlendiriyorum.
Eski eşyaları atmıyor onlara yeni görünüm kazandırıyorum.
Küresel İklim Değişikliği konusunda küresel ısınmayı önleyici
10 şeyi alışkanlık edinelim.
- Enerjiden tasarruf etmeye özen gösterelim.
- Normal ampulleri tasarruflu ampul ile değiştirelim.
- Elektrikli aletlerimizi kullandıktan sonra kapatalım.
- Ağaç dikimi için tanıdığımız herkesi özendirelim.
- Alışverişlerimizde yerel ürünleri tercih edelim.
- Daha az seyahat edelim.
- Araç kullanma alışkanlıklarımızı değiştirelim.
- Plastik alışveriş torbalarınının kullanımı konusunda hassasiyet gösterelim.
- Eski eşyalarımızı yeniden kullanmak için çaba gösterelim.
- Yaz günlerinde sıcak havalarda klimayı açmak yerine perdelerimizi kullanalım ve inci giysiler giyelim.
Siz değerli okurlarımın yazdığım konularda bilinçli olduğunuzu biliyorum. Çevrenize duyarlılığı hatırlatma ve paylaşma desteğinizi rica ediyorum.
Önümüzdeki ay yeni yazımda buluşuncaya dek hepinize sağlıklı, mutlu, başarılı ve bol kazançlı günler dilerim. Güzel günlerde ve haberlerde buluşmak dileği ile şimdilik hoş çakalın!