Günlük sıvı azalması, fiziksel aktivitenin azalması, tuvalet ihtiyacının ertelenmesi kabızlığa neden olabilir. Dışkılama sıklığı kişinin metabolizma hızına göre farklılık gösterir. Yine virüs ve enfeksiyon hastalıkları söz konusu olduğunda da kabızlık durumuna rastlanabilmektedir. Milyonlarca insanı etkisi altına alan korona virüs kabızlık dahil pek çok sindirim problemine yol açabilmiştir. Düzenli fiziksel aktivite yapmak semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bağırsak eğitimini deneyin
Doktorunuz, sindirim alışkanlığı ve kabızlık konusunda daha düzenli olmanıza yardımcı olmak için her gün aynı saatte bağırsak hareketi yapmak için kendinizi eğitmeye çalışmanızı önerebilir. Örneğin, kahvaltıdan 15 ila 45 dakika sonra bağırsak hareketi yapmaya çalışmak yardımcı olabilir. Bağırsak hareketi yapmak için kendinize yeterli zaman tanıdığınızdan emin olun ve tuvalete gitme ihtiyacı hissettiğiniz anda ertelemeyin. Kendinizi daha rahat hissetmek için kaslarınızı gevşetmeye çalışın veya ayaklarınızı bir tabureye koyun. Bazı ilaçların veya diyet takviyelerinin kabızlığınıza neden olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Dozu değiştirebilir veya kabızlığa neden olmayan farklı bir ilaç önerebilir. Bir sağlık uzmanıyla konuşmadan herhangi bir ilacı veya takviyeyi değiştirmeyin veya bırakmayın. Ağrı tedavisi için kullanılan narkotik ilaçlar, bazı kemoterapi ilaçları yine kabızlığa neden olabilir. Kabızlık durumunda; günlük en az 8–10 bardak sıvı alın, egzersiz ve yürüyüş yapın, laksatif ilaç kullanımı için doktorunuza danışın. Ayrıca; lif içeren besin maddeleri kullanın. Meyve ve sebze, kuruyemişler, baklagiller ve hububat ürünleri tüketebilirsiniz. Kabızlığınız 2–3 günden fazla devam ederse doktorunuza ya da hemşirenize ulaşınız.
PSİKOLOJİK BOYUTLARI DA ELE ALINMALI
Genel olarak bakıldığında, kabızlığın fizyolojik nedenleri dikkate alınarak çeşitli tedavi yaklaşımları uygulanır. Hastayı ilk olarak bir gastroenterolog görür, gerekli tetkikler yapılır ve medikal tedaviye başlanır. Daha sonra bir diyetisyen kontrolünde kabızlık için olmazsa olmaz olan diyet tedavisi uygulanır ve hasta takibe alınır. Gerekli koşullarda bitkisel tedaviden de yararlanılarak hasta tedavi edilir. Ancak çoğu zaman kişi, en uygun medikal tedavi ve diyet tedavisini almasına karşın, kabızlık problemi çözülemeyebilir. İşte tam da bu noktada üzerinde durulması gereken önemli bir diğer konu, kabızlığa neden olan altta yatan psikolojik durumun ne olduğudur. Hastalığın psikolojik boyutu da değerlendirilerek, tedavi yöntemleri belirlenmelidir.