Türkiye’nin lider dış cephe ısı yalıtım markası Dalmaçyalı, 9-15 Ocak Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla ısı yalıtımının iklim krizi ile mücadelede acil önlemler arasında yer aldığına dikkat çekti. Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, “Binalar dünya genelinde karbon salımının yaklaşık yüzde 37’sinden sorumlu. Enerji tüketiminde yüzde 60’a varan oranda tasarruf imkanı veren dış cephe ısı yalıtımı, küresel ısınmanın önüne geçecek enerji verimliliği çalışmalarında en yüksek etkiye en ekonomik yatırım ile ulaşmanın yollarından biridir” dedi.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha da hissedilir hale gelirken dünyanın bir numaralı ortak gündemi olmayı sürdürüyor. Sanayi Devrimi öncesinden bugüne dünyanın yüzey sıcaklığının 1,2 derece artması ve önlem alınmazsa artmaya devam edecek olması insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün bu yüzyılın sonunda sıcaklıkların 2-5 derece artabileceği öngörüsü gerçekleşirse ölümcül sıcaklık ve nemden 1 milyar insanın etkilenmesi bekleniyor.
Bu gelişmeler karşısında Birleşmiş Milletler İklim Konferanslarındaki anlaşmalarla ülkeler küresel ısınma probleminin temel kaynağı olan karbon salımını azaltma noktasında taahhütler verirken bir yandan da küresel ısınmanın belirgin yıkıcı etkileri konusunda acil önlemler hatta yaptırımlar gündeme geliyor. Bugüne kadar imzalanan en kapsamlı iklim anlaşması olarak değerlendirilen, Paris İklim Anlaşması’na Türkiye de taraf oldu.
Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde; 14 Temmuz 2021 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından AB’nin iklim, enerji, arazi kullanımı, ulaşım ve vergilendirme politikalarını yüzde 55 emisyon azaltım hedefine uygun hale getirmek amacıyla hazırlanan “Fit for 55” programı da deklare edildi.
9-15 Ocak Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla tüm bu gelişmeler ışığında Dalmaçyalı adına değerlendirmelerde bulunan Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu “Dünyamız alarm veriyor, önlem almazsak geleceği kaybedeceğiz” dedi. Dünya genelinde, geleceğimizi korumak adına tüm ülkelerden küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutarak 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine uygun çalışmaların yapılması beklendiğini söyleyen Küçükoğlu; “Bu hedefe ulaşabilmek adına Avrupa Birliği, 2030 yılına kadar karbon emisyonlarının 1990 yılı seviyelerine göre yüzde 55 azaltılmayı hedefleyen Fit for 55 programını deklare etti. Bu noktada sınırlı ve sorunlu enerji kaynaklarının en doğru ve en verimli şekilde kullanımı büyük önem taşıyor” diye konuştu.
ISI YALITIMI KÜRESEL ISINMAYA KALKAN
2003’ten bu yana Betek çatısı faaliyet gösteren Dalmaçyalı markasıyla ısı yalıtımı ve enerji verimliliği bilincinin gelişmesine katkıda bulunduklarını aktaran Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, küresel ısınmanın ve sebep olduğu iklim krizinin önüne geçebilmek için tüm dünyanın gösterdiği mücadelede en önemli yöntemlerden birinin dış cephe ısı yalıtımı olduğunu belirtti. Küçükoğlu “Karbon nötr bir dünyaya ulaşmak için çalışmak zorundayız. Dünyayı kurtarmanın başka çaresi yok. Çünkü bu hedeflere ulaşamazsak bugün kazandıklarımızın gelecekte bir faydası olmayacak. Hedef, 2050’de karbon nötr bir Avrupa kıtasına ulaşmak. 2050 yılına kadar dünyada konut sayısı ikiye katlanacak ve bugün var olan konutların yüzde 90’ı 2050 yılında da olacak. Yani dünyadaki bütün konutların enerji verimli üretilmesi, eskilerin de enerji verimli hale dönüştürülmesi lazım. Bu sebeple ülkelerin iklim krizinin önüne geçmeye çalışırken ısı yalıtımı konusunda ciddi adımlar atması gerekiyor” dedi.
ENERJİ TÜKETİMİNDE YÜZDE 60 TASARRUF MÜMKÜN
Ülkemizdeki 25 milyona yakın konutun yüzde 70’ten fazlasında ısı yalıtımı olmadığını vurgulayan Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yüzde 31’i binalarda kullanılıyor. Binalardaki enerji tüketiminin yüzde 80’i ise ısıtma ve soğutma amaçlı harcanıyor. Enerji maliyetlerinin de artmasıyla TÜİK verilerine göre ilk on ayda petrol, gaz gibi enerji ürünleri ithalatına ödenen fatura yüzde 118,4 artışla 80,5 milyar dolara ulaştı. Son bir yılda ise enerji ithalatına ödenen fatura 94,2 milyar dolara ulaşırken bu alanda oluşan açık 79,8 milyar dolar oldu. Konutlardaki enerji tüketiminin ısıtma ve soğutmaya dayalı tarafında Isı Yalıtım yaparak yüzde 60’lara varan tasarruf yapmamız mümkün. Ülkemizin ısı yalıtımıyla 8 ila 12 milyar dolarlık daha az enerji tüketme imkanımız var. Bu sonuç cari açığımızın azalmasına da büyük bir katkıda bulunacaktır.”
Isı yalıtımının yaz aylarında soğutma için harcanan elektrik enerjisinde de benzer oranda bir tasarruf sağladığına değinen Küçükoğlu “Isıtma için elektrik enerjisi kullanan haneler de ısı yalıtımıyla ciddi bir tasarruf elde edecekler. Bu tasarruf faaliyeti, yalnızca hanemizi rahatlatmakla kalmıyor, ülkemiz ekonomisi ve gezegenimizin geleceği için sorumluluk almamız anlamına geliyor” dedi.
Kamuoyunu bilinçlendirmek, tüketicilere doğru ısı yalıtımını anlatmak için Dalmaçyalı olarak 2003 yılından bu yana pek çok çalışma yürüttüklerini, il il dolaşarak vatandaşlara ısı yalıtımının ülke ve hane ekonomisine, dünyanın geleceğine katkılarını anlattıklarını hatırlatan Tayfun Küçükoğlu “Enerji Verimliliği Haftasında bir kez daha hem ülkemizin hem dünyanın enerji kaynaklı problemlerine ve çözüm önerimize dikkat çekerek vatandaşları, çocuklarımızın geleceğini korumak için gereken önlemleri almaya davet ediyorum” dedi.