Bağışıklık sistemi karmaşık bir hücre, doku ve organ ağıdır. Vücudun enfeksiyonlarla ve diğer hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemi vücudumuzu hasta edebilecek zararlı maddelerden korur. Bunlar bakteri, virüs ve mantar gibi mikroplar ve toksinlerdir.
Bağışıklık sistemi, çeşitli organ, hücre ve proteinlerden oluşur. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, sağlıklı dokuyu bakteriler, virüsler, parazitler gibi hastalığa neden olan mikroplardan korurken ayrıca kanser hücrelerini de yenebilir.
Bağışıklık sisteminin nasıl çalıştığını ve vücudumuzu korumaya nasıl yardımcı olabileceğimizi anlamak sağlığımız için çok önemlidir.Bağışıklık sisteminiz sizi hastalığa neden olan mikroorganizmalara karşı korumak için olağanüstü bir iş çıkarır. Ancak bazen başarısız olur, basitçe anlatmak gerekirse patojenler başarılı bir şekilde hücrelerinizi istila eder ve sizi hasta eder.
Bu sürece müdahale edip bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve ilk savunma hattınızı oluşturmak s,ağlıklı bir yaşam tarzı seçmekle başlar. Genel sağlık kurallarına uymak, bağışıklık sisteminizin doğal olarak düzgün çalışmasını sağlamak için atabileceğiniz en iyi adımdır.
Bağışıklık sisteminiz, vücudunuz çevresel saldırılardan korunduğunda ve geçen hafta yazdığım sağlıklı olmanın yolları yazımda ki stratejilerle desteklendiğinde daha iyi çalışır.
Güçlü bağışıklık sistemi, zararlı madde kullanımını bırakmak (sigara içmeme vb), meyve ve sebzelerde yüksek tüketim, düzenli egzersiz, ideal kilonun korunması, yeterli uyku, enfeksiyondan kaçınmak (ellerin sık sık yıkanması ve etleri iyice pişirmek vb), stresi en aza indirmeye çalışmak, önerilen aşıları yaptırmak gibi etkenlerle sağlanabilir.
Aşılar, patojenler vücudunuza girmeden önce bağışıklık sisteminizi enfeksiyonlarla savaşmaya hazırlar.Bağışıklık sisteminin savaşçılarının iyi ve düzenli beslenmeye ihtiyacı vardır. Yetersiz beslenen insanlar bulaşıcı hastalıklara karşı daha savunmasız olabilirler.
Çinko, selenyum, demir, bakır, folik asit ve A, B6, C ve E vitaminlerinin eksiklikleri bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını etkiler. Yapılan tahlillerde çıkan vitamin eksikliklerini doğru beslenme ya da doktorunuzun önerdiği doğru vitamin ve mineral takviyeleriyle tamamlayabilirsiniz.
Böylece bağışıklık sistemi üzerindeki yararlı etkinin ötesinde başka sağlık yararları da sağlanabilir.Düzenli egzersiz sağlıklı yaşamın temel taşlarından biridir.
Kalp damar sağlığını iyileştirir, kan basıncını düşürür, vücut ağırlığını kontrol etmeye yardımcı olur ve çeşitli hastalıklara karşı korur. Tıpkı sağlıklı beslenme gibi, egzersiz de genel sağlığa ve dolayısıyla sağlıklı bir bağışıklık sistemine katkıda bulunabilir.
Sağlıkla kalınız…
ebruzavalsiz@hotmail.com