Kobalamin olarak da adlandırılan B12 vitamini, sekiz B vitamininden biridir. Enerji üretmek için vücutta ki karbonhidratların glikoza dönüştürmesine yardımcı olur.
B12 vitamini, yediğimiz gıdalardaki proteine bağlanır.
Midede, hidroklorik asit ve enzimler B12 vitaminini serbest formuna ayırır.
B12 suda çözünen vitamin grubunda olmasına rağmen karaciğer, böbrek ve bazı dokular gibi vücudun belirli yerlerinde depolanır.
B12 vitamini, kırmızı kan hücreleri (alyuvar) üretimi ve DNA sentezi için gereklidir.
Aynı zamanda beyin ve sinir hücrelerinin işlevi ve gelişiminde önemli rol oynar.
Vücudumuzda kalp ve damar sağlığı için de önem taşır.
Kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Ayrıca kemik, saç, cilt ve tırnak sağlığına da etkilidir.
Eksikliğinde anemi, yorgunluk, halsizlik, ellerde, bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, sinir hasarı, hafıza kaybı ve karışıklığı, bunama, depresyon ve nöbetler görülebilir. B12 vitamini anemisi çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Anemi, normalden daha az kırmızı kan hücresine sahip olmanızdır. Vücudunuz B12 vitaminini sentezleyemez, bu nedenle içinde B12 vitamini bulunan gıdaları tüketmeniz gerekir. B12 vitamini et, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Çeşitli B12 vitamini takviyeleri de mevcuttur. Yapılan kan tahlilleri neticesinde kanda bulunan B12 miktarına göre Doktorunuz vücudunuzun ihtiyacı olan miktarı önerecektir. Sağlıkla Kalınız…ebruzavalsiz@hotmail.com