ICF Türkiye,uzun bir aradan sonra ilk defa, Workinton Levent’te fiziksel olarak gerceklesen”Koçlar Buluşması”etkinliğinde, ülkemizin farklı şehirlerinden200’eyakın profesyonel koç bir araya geldi.
Koçluk mesleğinin global çatı kuruluşu ICF’in (Uluslararası Koçluk Federasyonu) ülkemizdeki tek yetkili temsilcisi ICF Türkiye, pandemi nedeniyle 3yıl aradan sonra fiziki olarak düzenlediği “Koçlar Buluşması”etkinliğinde, ülkemizin farklı şehirlerinden 200’e yakın profesyonel koçu bir araya getirdi.
60 profesyonel koçun gönüllü olarak hizmet verdiği çalışma kurullarının faaliyetlerinin sunulduğu etkinlikte; farklı iletişim deneyimlerine sahne olan bir “Networking” atölye çalışması ve “Psikolog Koçlar Koçluğu Konuşuyor” isimli bir de panel gerçekleştirildi. Hem profesyonel koç olan hem de psikoloji eğitimi almış 3uzmanın katıldığı panelde, “profesyonel koçluk-terapi” ilişkisi ele alındı ve farklı vesilelerle kamuoyunun da gündemine gelen, her iki meslek alanının birleşim ve ayrım noktaları ortaya kondu.
ICF Türkiye’nin çalışma kurullarından gönüllü hizmet veren profesyonel koç sayısı 60’a ulaştı… Diğer derneklerle ortak Bilim Kurulu geliyor…
Etkinliğin açılış konuşmasında, öncelikle bugüne kadar hizmet veren tüm ICF Türkiye Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerine ve şu anda ICF Türkiye’nin farklı çalışma gruplarında gönüllü hizmet veren 60profesyonel koça teşekkür eden ICF Türkiye Başkanı Yunus EmreŞentürk; “Gönüllü olarak çalışan meslektaşlarımız, gerçekten işlerinden, ailelerinden feragat ederek, canla başla çalışıyorlar. Kendilerine şükranlarımı bir kez daha sunuyorum. Bugün aramızda temsilcileri bulunan diğer koçluk derneklerine de işbirlikleri için teşekkür ediyorum. Yakında ortak bir Bilim Kurulu oluşturacağız ve güzel işlere imza atacağız.” dedi.
Türkiye’de Global Zirve
2023 yılında hayata geçirecekleri çalışmalardan da bahseden ICF Türkiye Başkanı Yunus Emre Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Öncelikle 2 önemli müjdem var: İlki, ICF Global kapsamında 13 ülkenin lokal ICF’lerinin katılacağı OnlineZirveye ev sahipliği yapacak olmamız. Bu global koçluk sinerjisi anlamında çok önemli bir fırsat. İkinci ise, 2 yılda bir düzenlediğimiz ve seçtiğimiz tema ile gündem belirlediğimiz Koçluk Konferansı‘mız. Her iki etkinliğimizi de, 2023 yılında koçluk mesleği adına bir ivme yakalama fırsatı olarak görüyoruz. Ayrıca her sene düzenlediğimiz Koçluk Haftası kutlamaları da bu ivmeyi güçlendirecektir.”
“Psikolog Koçlar Koçluğu Konuşuyor”
Hem psikoloji eğitimi almış hem de uzun yıllardır profesyonel koç olarak kariyerlerini sürdüren, Sema Kayahan Süvarioğlu, Ayşen Özcanoğlu ve Seden Limoncuoğlu‘nun katıldığı ve ICF BaşkanıYunus Emre Şentürk ve ICF Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Beyza Erdem Balcı‘nın moderatörlük yaptığı panelde, “profesyonel koçluk-terapi” arasındaki ilişkiler ayrıntılarıyla ele alındı.
Süvarioğlu: “Profesyonel açıdan hem koçluk hem mentorluk hem de psikologluk şapkalarını bir arada taşıyorum ve her üç alanın kural ve çerçevelerine özen göstererek, bir anlamda bütünsel yaklaşıyorum.”
Panelistlerden Sema Kayahan Süvarioğlu öncelikle, terapi uzmanlık alanıyla, psikologluk uzmanlık alanlarının ayrımını netleştirerek, şöyle konuştu: “İnsanların algısında genellikle psikolog dendiğinde, terapistlik şekilleniyor. Oysa APA’nın (American Psychological Association) belirlediği, spor psikolojisi, sağlık psikolojisi vb. 146 adet alt psikoloji alanı var. Ben aslında profesyonel açıdan hem koçluk hem mentorluk hem de psikologluk şapkalarını bir arada taşıyorum ve her üç alanın kural ve çerçevelerine özen göstererek, bir anlamda bütünsel yaklaşıyorum.”
Özcanoğlu: “Her iki alanında uğraştığı materyal insan ama sınırları iyi çizmek çok önemli.”
Koçluk mesleğini yaparken de insan ve onun psikolojisiyle çalışıldığını vurgulayan Ayşen Özcanoğlu ise; tam da bu nedenle her iki alanın benzeşen noktalarını çok önemsediğini ifade ederek; “Özünde her iki alanın da uğraştığı şey, insanın kendi keşif yolculuğuna destek olunmasıdır. Ben bir psikolog ve koçum amaterapi yapmıyorum. Bir noktadan sonra sınırları iyi çizmek çok önemli. Eğer koçluk verdiğim kişinin bir terapiste ihtiyacı olduğunu düşündüğümde bunu kendisine söylüyorum ve yönlendiriyorum. Ama koçluk ve psikologluk alanlarında sınırlar, terapistlik ile karşılaştırıldığında bu kadar kesin değil. ‘Buraya kadar koçluk bilgimi, bundan sonra psikologluk bilgimi kullanacağım…’ gibi bir ayrım mümkün değil. ” dedi.
Limoncuoğlu: “İnsan biyo-sosyal-psiko bir varlık. Biyo kısmını doktorlara bırakıyorum. Psikoloji kısmı terapistlerin ve sosyal kısmı koçların alanı…”
Her iki meslekte de insanlarla çalışıldığı fikrine katıldığını vurgulayan Seden Limoncuoğlu ise, “İster koçluk, ister terapi ve isterse yöneticilik olsun, insanlarla çalışılıyor ve insanlarla sonuç alınıyor. Koç da olsanız, terapist de, sonuçta bir güven ilişkisi içinde hayatını açıyor insanlar size. Her iki dalın da birbirlerini beslediklerini düşünüyorum. Koçluğun gücü, iş dünyasındaki bireylerin hedefe odaklanmalarının desteklenmesi, güçlü yönlerinin onlara hatırlatılması ve heybelerden akla gelemeyen araçların çıkarılması gibi unsurlardadır. Ayrıca, sürdürebilirliğin bu derece önemli olduğu bir dönemde kurumlar çalışanlarına kesinlikle terapi servisi de verdirmeliler. Ve paralel bir şekilde, koçvari liderlik çalışmaları, koçların yetiştirilmesi, koçluk servisi verilmesi de bir diğer hayati nokta. Her üç alnında ayrım noktalarını ise şöyle belirtmek isterim: İnsan biyo-sosyal-psiko bir varlık. Biyo kısmını doktorlara bırakıyorum. Psiko kısmı zaten net, terapistlerin alanı. Ve bir yanda da sosyal bir varlığız biz. Ailede varız, çalışma hayatında varız, farklı kimliklerimiz arasında gidip geliyoruz. İşte burada da koçluk devreye giriyor. ” dedi.
Koçlar Buluşması etkinliğinde ayrıca, ICF Türkiye Başkan Yardımcısı ve Projeler ve Araştırma Kurulu Başkanı Çakır Dilek Yunar; Sayman Oya Fadıloğlu; Genel Sekreter Serdar Samsun; Yönetim Kurulu üyesi ve Üye İlişkileri ve Eğitim Kurulu Başkanı Esra Miller; Yönetim Kurulu Üyesi ve Mesleki İç Düzenleme ve Etik Kurulu Başkanı Filiz Gündoğdu ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama, Dijital ve Sosyal Medya Kurulu Başkanı Beyza Erdem Balcı, kurullarının çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdiler.