Uzun yıllar şirketlerde üst düzeyde başarılı yöneticilik yaptı. Halen fakültelerde dersler veren Tanju Cepheli, Almanya’da bulunan dünyanın sayılı kadın kuruluşu EWMD’nin Türkiye Başkanlığını yürütüyor. Tanju Cepheli ile yapmış olduğu söyleşiyi beğenerek okuyacağınızı umuyoruz. İyi okumalar.
Tanju Cepheli kimdir?
BASF Türk Kimya firmasında Sağlık ve Gıda Satış Departmanının Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinden sorumlu Satış ve Endüstri Bölüm Yöneticisidir. Almanya’da Fachhochschule für Betriebswirtschaft – Ekonomi eğitimini tamamladı. 25 yıldır BASF firmasının kozmetik, gıda, yem katkıları, aroma ve ilaç departmanlarının satış bölümlerinde global pozisyonlar dahil olmak üzere yöneticilik yapmaktadır. BASF yöneticiliği sırasında Cognis firmasının ilaç ve gıda departmanlarının birleşmesinde de etkin rol oynamıştır..
İş hayatı boyunca bir çok başarıya imza atan Tanju Cepheli, 2004 & 2006 yılında Eczacıbaşı İlaç ve 2012 yılında Bayer AG’den en iyi tedarikçi ödülü almıştır. 2014 yılından beri ISPE Sağlık Bilimleri Derneği Yönetim Kurulu üyeliğinin yanı sıra Türkiye Kontrollü Salım Sistemleri Derneği ve TÜFTAD (Türk Farmasötik Teknoloji Araştırmacıları Derneği) gibi farklı mesleki kuruluşlarının da üyeliğini yürütmektedir. Ilaç ve Eczacılık Fakültelerinde ortak çalışmalar yapan ve dersler veren Tanju Cepheli, tüm bu görev ve sorumluluklarının yanında Erickson Koçluğu yapıyor. 2014 yılından bu yana da EWMD Yönetimde Kadın Derneği’nin Türkiye Başkanlığını yürütüyor.
İş hayatınıza ne zaman ve hangi sektörde başladınız?
BASF’ten önce Kimya ve Deri sektöründe başladım.
EWMD Dünyada ve ülkemizde ne zaman ve kimler tarafından oluşturuldu?
EWMD özel sektör, eğitim, politika ve kültür alanlarında çalışan bireysel ve kurumsal üyelerden oluşan bir network kuruluşudur. EWMD (European Women’s Management Development International Network), Yönetimde Kadın Networkü, Brüksel’deki EFMD Vakfı‘nın (European Foundation for Management Development) desteği ile bir grup Avrupalı kadın tarafından 1984 yılında kuruldu. EWMD’nin en önemli hedefleri arasında nitelikli kadınların yönetim kademelerinde daha fazla temsil edilmesi ve görünür kılınması yer alıyor.
EWMD Türkiye’nin oluşumu Mart 2009’da, Türkiye Sandoz TechOps Direktörü Sevda Doğan‘ın Holzkirchen/ Almanya’da Sandoz tarafından ev sahipliği yapılan bir panele erkek egemen bir çevrede başarılı bir kadın olarak deneyimlerini paylaşmak üzere davet edilmesi ile başlamıştır. EWMD Türkiye’de 2009’dan beri faaliyetlerine network olarak devam ederken, Temmuz 2015’te resmi olarak “Yönetimde Kadın” Derneği adı altında dernek statüsünü alarak Türkiye’de yönetimde kadın çalışmalarına hız vermiştir.
Amaç ve hedeflerinizi sorsam ve ülkemizde kaç üyeye ulaştınız?
Bizim ana amacımız Türkiye’de “Yönetimde Kadın” sayısının ve istihdamının artması ve fırsat eşitliği ilkesinin uygulanmasıdır., Bu nedenle Kadın Dostu şirketlerinin artmasını destekleyen çalışmalar yapmaktayız.
Şu anda Türkiye’de 25’in üzerinde üyemiz bulunmakta ve amacımız hedeflerimizi benimseyen kesimlerin sayısını artırmak.
Derneğimizin bireysel üyeleri Kurumsal şirketlerde çalışan yönetici kadınlardır. 2016 hedeflerimizden biri de hem bireysel hem de kurumsal olarak üye sayımızın ve destekçilerimizin artmasıdır.
Bu oluşumda herkes yer alabilir mi, yoksa bazı kriterler var mı?
EWMD’nin prensiplerini benimsemek ve bu konuda gönüllü olarak aktif rol almaya hazır olmak ilk kriterlerimiz arasında. Tabii ki bunun yanı sıra üniversite mezunu olmak, kurumsal bir firmada yönetici olmak veya şirket sahibi olmak gibi üyelik koşullarını sağlayan birey ve kurumlar EWMD yönetim kurulu tarafından değerlendirmeye alınır.
Şimdiye kadar ne gibi projeler yaptınız ve yıl içerisindeki projelerden bahseder misiniz?
EWMD bünyesinde ulusal ve uluslararası konferanslar düzenlenir.
Biz de 2015 yılında bu uluslararası Konferansa “Çeşitlilik” başlığı altında ev sahipliği yaptık. Global bir çok üyemizin de katıldığı bu konferansa sektörlerin önemli isimleri ve üst düzey yöneticileri konuşmacı olarak katıldı. Beyoğlu Belediyesi ve basının da katılımıyla gerçekleşen bu konferansa katılımcı olarak da ilgi oldukça yoğundu.
Bunun yanında, 2014 yılında Uluslararası “Öğrenme Yolculuğu” ve “Sınır ötesi Toplantılar” organize ettik. Aynı zamanda üyelere bir network sağlıyoruz, onların mesleki deneyim gelişimine
de katkıda bulunuyoruz. Kendi içlerinde değişik konuları içeren konuşmacılar davet edip, toplantılar düzenliyoruz.
Bu yılki projelerimizin içinde yine ana amacımız olan yönetimde kadını destekleyecek bir çok projeye imza atmak istiyoruz. 2016 yılı yol haritamızı belirledik ve şimdiden oldukça güzel işlere imza atacağımızı ve bu süreçte de yine sizinle de görüşebileceğimizi söyleyebilirim.
Sizin etkinliğinizden yararlanmak isteyen iş kadınlarına önerileriniz neler olabilir?
Bizim gibi derneklere üye olmalarını öneririz, biz birleşip büyüdükçe gücümüz de artar, sesimizi daha güçlü duyurabiliriz.
Sizi tanımayanlara nasıl ulaşıyorsunuz?
Bizi tanımayanlara Sosyal Medya, Basın ve yapmış olduğumuz Organizasyonlar ile ulaşıyoruz.
Yapmış olduğunuz projelerde devlet desteği, vakıf desteği ve benzeri destekler söz konusu mu?
Şu ana kadar yapmış olduğumuz projelerde olmadı, bundan sonra mutlaka bizim gibi dernekler ve devlet destekli projeler yapmak istiyoruz.
Merkezi Almanya’da olan EWMD’nin ülkemizde olan ilgi nasıl?
Onların bize olan ilgisi oldukça büyük, biz çok yeni bir oluşum ve gelişim içindeyiz. Merkezimiz ile oldukça yakın işbirliği içindeyiz, biz onlardan çok bilgi alıyoruz öğreniyoruz, onlar bizden bilgi alıyorlar ve öğreniyorlar, sınırlar ötesi bir işbirliğimiz var.