İş dünyası ve girişimci kadınlar toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma için bir araya geldi.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi öncülüğünde düzenlenen Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma Zirvesi girişimci kadınları, iş dünyasını, sivil toplumu, kamu ve uluslararası kuruluşları İstanbul’da bir araya getirdi. 21 Ekim Cuma günü Maslak’ta düzenlenen Zirvenin hedefi, kadın tedarikçilerin kamu ve özel sektör tedarik ağlarında daha fazla yer almasını sağlayarak kadınların ekonomik güçlenmesini desteklemek.
Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma Zirvesi 21 Ekim Cuma günü Istanbul, Maslak’ta gerçekleşti. Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi öncülüğünde, KAGİDER ve Global Compact Network Türkiye ortaklığında gerçekleşen Zirve iş dünyası, sivil toplum, kamu kurumları, uluslararası kuruluşlar ve girişimci kadınları bir araya getirdi. İsveç’in İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı aracılığıyla fonladığı Zirve kapsamında gerçekleşen oturumlar ile girişimci kadınların tedarik zincirlerine dahil olmada yaşadığı zorluklar ve çözüm önerileri tartışıldı. Zirveye katılan firmalar girişimci kadınları destekleme kapsamında yürüttükleri projeleri sundu. Girişimci kadınların tedarik zincirlerine girebilmesi için atılacak adımlar düzenlenen panellerle masaya yatırıldı. Türkiye’de toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma uygulamalarının özel sektör ve kamu nezninde artırılmasını hedefleyen Zirve, katılımcıların birbirlerini tanımaları, satın alma ekosistemindeki zorlukları daha iyi anlamaları ve çözüm önerileri getirmeleri için uygun bir ortam sağladı.
Zirve, BM Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, KAGİDER Başkanı Emine Erdem, Global Compact Network Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Dilek Cesur ve İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson’un katılımıyla gerçekleşti. Asya Varbanova, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Ülke Direktörü açılış konuşmasında şöyle konuştu: “İlkini gerçekleştirdiğimiz Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma Zirvesi aracılığıyla, küresel olarak dikkat çeken bir konuya odaklanıyoruz. Girişimci kadınların, özel sektör ve kamu sektörünün bir araya gelerek, bağlantı kurmaları, üretmeleri ve toplumsal cinsiyete duyarlı işletmelere yönelik ortak çabaların hızlandırılması için alan sağlıyoruz.”
Emine Erdem, KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) Başkanı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Dünyada en büyük pazar, kamu ihaleleri ancak ne yazık ki kadın girişimcilerin payı burada sadece %1. Pazarlara erişim sorunu, kadın girişimcilerin küresel olarak karşılaştığı en önemli engellerden biri. KAGİDER olarak kamu ve özel sektördeki satın alma süreçlerinden daha fazla kadının pay alabilmesi için birçok çalışma yürütüyor, her fırsatta hatırlatıyoruz: Kadından Al-Malı, Memleket Kazanmalı!”
Dilek Cesur, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi açılış konuşmasında şöyle konuştu: “Toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma, bir şirketin satın alma politikalarını toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve tedarik zincirinin tüm aşamalarında toplumsal cinsiyete duyarlı sosyal ve ekonomik ilerlemeyi desteklemek için kullanmasıdır. Ancak birçok şirket, toplumsal cinsiyete duyarlı satın almaya başlarken desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak 2020 yılında “İnsana Yakışır İş ve Tedarik Zinciri” aracını, toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma başlığıyla güncelledi. Geçtiğimiz hafta paylaşılan rehberde, konunun öneminin yanı sıra şirketlerin atması gereken adımlar tanımlanıyor ve iyi uygulama örnekleri paylaşılıyor.”
Peter Ericson, İsveç İstanbul Başkonsolosu açılış konuşmasında şunları söyledi: “Kadınlar ve kız çocukları için hakların ve fırsatların güçlendirilmesi İsveç hükümeti için önemli bir önceliktir. Bu sebeple bugün, BM Kadın Birimi Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma Zirvesi’ni desteklemekten mutluluk duyuyoruz.”
Alia El-Yassir, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü konuşmasında şunları söyledi: “Girişimci kadınların hayatlarımıza önemli bir etkisi bulunuyor fakat katkıları çoğunlukla görünür değil. UN Women tarafından gerçekleştirilen bugünkü Zirve ve bölgesel Kadın Girişimciliği Fuarı, girişimci kadınları odağına alan güçlü ortaklıklar kurulması için bizlere bir alan sunuyor. Toplumsal cinsiyete duyarlı satın almanın dönüştürücü bir potansiyeli bulunuyor fakat kollektif çabalarımızı birleştirmek ve hızlandırmak zorundayız.”
Kamu Satın Alımlarında Kadın Girişimciler için İyileştirme oturumunda Türkiye Belediyeler Birliği, Kamu İhale Kurumu ve Devlet Malzeme Ofisinden temsilciler girişimci kadınların kamu nezninde nasıl daha fazla desteklenebileceği hakkında istişarede bulundu.
Arçelik, Bant Boru, Hepsiburada, Migros, P&G, Yıldız Holding, girişimci kadınları destekleme ve kadın tedarikçilerden satın alım yapma iyi uygulamalarıyla Zirveye katıldı. Girişimci kadınların kendi firmalarıyla katıldığı oturumlarda sektörde yaşanılan zorluklar, gerekli planlama ve düzenlemeler ve iyi uygulamalar konuşuldu.
Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma Zirvesi BM Kadın Biriminin Avrupa ve Orta Asya Bölgesinde gerçekleştirdiği Kadın Girişimci Fuarının bir parçası. 2021 senesinden bu yana düzenlenen bölgesel çalışmaların Türkiye ayağı olan Zirvenin çıktıları 16-17 Kasım’da düzenlenecek olan ikinci bölgesel fuar panellerini destekleyecek.
Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma nedir?
Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Satın Alma, şirketlerin ve kamunun hizmet alımı yaparken toplumsal cinsiyeti gözeterek kadınların tedarik zincirine eşit katılımını sağlar. Bu sayede, yapılan hizmet alımları hem kadınların ekonomik güçlenmesine destek olur, hem de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında rol oynar. Sadece kamu alımlarının bile küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 12’sini oluşturduğu düşünüldüğünde, satın alma kararlarının ekonomik etkisinin büyüklüğü daha iyi anlaşılabilir. Türkiye’nin GSYİH’sının yaklaşık 6 katı olan bu rakam, dünyadaki tedarik zincirlerinden kadın girişimcilerin pay alabilmesinin önemini ortaya koyuyor. Günümüzde dünya çapında şirketlerin üçte birine kadınların sahip olmasına rağmen büyük şirket satın alma bütçelerinin sadece %1’i girişimci kadınlara ulaşıyor. Girişimci kadınların toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma ile desteklenmesi ise kalkınmayı ve eşitliği güçlendirirken, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir ekonomi modeli sunuyor.