Sağlık söz konusu olduğunda en iyi hizmeti alabilmek büyük önem taşır. Beklenmeyen bir anda sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmak sizi zor durumda bırakabilir. Bunun önüne geçmek ve istediğiniz zaman en iyi hizmeti alabilmek için sağlık sigortalarından faydalanabilirsiniz.
Çeşitli sağlık hizmetlerini uygun fiyatla ya da ücretsiz olarak alabilmeyi sağlayan sağlık sigortaları, pek çok farklı imkân sunar. Kazalar ve hastalıklar gibi ani ve riskli durumlarda yaptırılan sağlık sigortası kapsamında sunulan hizmetlerden yararlanabilir, masraflarınızı azaltarak bütçenizi koruma fırsatı elde edebilirsiniz. Özel sağlık sigortası fiyatları bu seçeneklerle değişmektedir.
Sağlık Sigortası Çeşitleri Nelerdir?
Sağlık sigortaları, özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar; teminatlar, hizmet alınan sağlık kurumları ve şartları noktalarında farklılık gösterir. Yine de iki sağlık sigortasında da olası risklere karşı sağlığınızı güvence altına almış olursunuz.
Özel sağlık sigortası, geniş bir hastane ağına sahip olan ve bu sayede istenen hastanede sağlık hizmeti almaya olanak tanıyan poliçe türüdür. Bu sigortada yapılan anlaşmaya bağlı alınan hizmetin ücretinin belirli bir kısmı sigorta tarafından karşılanır ve kalanı hasta tarafından ödenir veya tamamı sigorta tarafından karşılanır. Aynı zamanda kişi almak istediği hizmetleri ekstra olarak sigorta kapsamına ekletebilir. Teminat kapsamını genişleterek yurt dışında da hizmet almak mümkündür. Bununla birlikte birçok sigorta şirketi, özel sağlık sigortasında ücretsiz check-up hizmeti de sunar.
Tamamlayıcı sağlık sigortası ise yalnızca yurt içinde geçerli ve primleri oldukça düşük olan poliçe türüdür. Aldığınız tüm sağlık hizmetleri için yalnızca katılım ücreti ödemeniz gerekir. Hem yatarak hem de ayakta tedavi teminatı bulunan tamamlayıcı sağlık sigortası devlet destekli olması ile öne çıkar. Böylece SGK ile anlaşmalı olan özel hastanelerden hizmet alındığında SGK’nın limitini aşan ödemeler tamamlayıcı sağlık sigortası ile karşılanır.
Sağlık sigortası yaptırmadan önce şirketlerin bu poliçe türleri dahilinde sunduğu hizmetleri, ek olarak alınabilecek teminatları ve şartları öğrenmek gerekir. Bu sayede kişi kendisine en uygun sağlık sigortasını yaptırarak ihtiyaçlarını karşılayabilir.
Kimler Sağlık Sigortası Yaptırabilir?
Sağlık sigortalarının sunduğu imkanlar kadar şartları da farklılık gösterir. Tamamlayıcı sağlık sigortasında ilk şart, kişinin SGK’lı olmasıdır. Çünkü bu poliçe türü, SGK’nın limitini aşan ödemelerin karşılanması amacıyla yapılır. Buna ek olarak tamamlayıcı sağlık sigortasında yaş şartı da bulunur. Sigorta şirketine göre değişmekle birlikte üst yaş sınırı genel olarak 55-65 arasındadır.
Özel sağlık sigortasında sigorta şirketine göre yaş sınırı 55 ila 64 arasında değişse de bazı şirketler kişinin sağlık durumuna göre 70 yaşında da özel sağlık sigortası yapabilir. 70 yaş için kronik bir rahatsızlık olmaması şartı aranır.
Sağlık Sigortası Neden Gerekli?
Hem özel hem de tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamındaki teminatlar, kişinin hayatını kolaylaştırır. İhtiyaç durumunda maddi yükün hafiflemesini sağlayan poliçelerde yer alan bu teminatlar sayesinde özellikle ani ve beklenmedik sağlık sorunlarına karşı önemli bir tedbir alınmış olur.
Bu iki sigorta türünde de yatarak tedavi teminatı bulunur. Yatarak tedavi teminatı; kemoterapi, radyoterapi, diyaliz, ameliyat gibi birçok farklı sağlık hizmetinden faydalanmaya olanak tanır.
Birçok sigorta şirketinin sağladığı check-up teminatı ise olası ya da başlangıç seviyesindeki hastalıkların fark edilmesine imkân verir. Böylece erken teşhis sayesinde etkili bir tedavi alma fırsatı elde edilir.
Sağlık sigortalarında bulunan en önemli teminatlardan bir diğeri de ayakta tedavi teminatıdır. Ayakta tedavi teminatı; ileri tanı yöntemleri, doktor muayeneleri, laboratuvar tetkikleri, röntgen, fizik tedavi gibi yatış gerektirmeyen birçok sağlık hizmetini alınabilmesini sağlar.