Dünya çapındaki birçok şirket, geçtiğimiz birkaç sene içerisinde uzaktan çalışma sistemine geçiş yaptı. Uzaktan çalışmanın, iş akışına her yerden bağlanabilmek ve işe geliş gidiş süresinden tasarruf etmek gibi bir sürü güzel yanı var. Bununla birlikte bu düzen, özellikle de küçük çocuklu çalışanlar gibi diğer birçok kişi için o kadar da kolay olmuyor. Novakid’in gerçekleştirdiği bir ankete göre, neredeyse her iki veliden biri iş ve aile hayatı arasındaki dengeyi muhafaza etmeye çalışırken güçlüklerle karşılaşıyor.
Çocuklara İngilizce öğreten online platform Novakid’in 2022 Haziran ayında gerçekleştirdiği bir ankete göre, uzaktan çalışan anne ve babaların neredeyse yarısı iş ve kişisel yaşam arasındaki dengeyi kurmakta zorlanıyor. Bu ankete öğretmenler de dahil olmak üzere şirketin 2.900 çalışanı katıldı.
Çocuklu anket katılımcılarının %46’sı çocuklarının sıklıkla işe odaklanmalarına engel olduğunu dile getirdi. %22’si bu sorunla her gün karşılaşırken %24’ü ise haftada iki ila üç kez bu durumu yaşıyor. %13,5’i bu tarz sorunları nadiren yaşadığını ve %3’ü de asla yaşamadığını belirtti. Birçok anne ve babanın zaman bulamamak gibi bir sorunu var. Yaklaşık %60’lık kısım düzenli olarak vicdan azabı çekiyor. Bir kısmı işini yeterince iyi yapamadığı ve diğer bir kısmı da ailesiyle yeteri kadar vakit geçiremediği konusunda kendisini kötü hissediyor. %27’si her gün, %32’si haftada birkaç kez ve %11’i ayda bir kez bu düşüncelere kapılırken sadece %5’i asla bu ikilemi yaşamıyor.
Anne ve babalar aile ve iş hayatı arasında denge kurabilmek için birkaç yola başvuruyor. Birçoğu kendi programını çocuklarının programına uydurmak zorunda. Bu nedenle, %40,5’lik kesim çocukları uyurken (yani sabah erken saatte, akşam geç vakitte ve hatta gece) çalışmayı tercih ediyor. %19’luk kesim haftada en az iki kez ve %13,5’lik kesim ise haftada en az bir kez bunu uyguluyor. Buna ek olarak, %27’lik kesim düzenli olarak “ekstrem koşullarda” çalıştığını dile getiriyor. Bu koşullar arasında kreşe ya da okula giderken arabada ve çocukların okul sonrası aktivitelerini bitirmesini beklerken bir kafeye gidip otururken çalışmak gibi durumlar yer alıyor.
Katılımcılardan ayrıca anne ve baba çalışırken çocukların boş zamanını planlamak için en çok kullandıkları pratik çözümleri belirtmeleri istendi. En çok kullanılan çözümde cihazlar yer alıyor… Her iki aileden birisinde çocuklar telefonda oyun oynatılarak ya da çizgi film ve YouTube videoları izletilerek oyalanıyor. İlginç olan nokta ise bu durumların %38’inde anne ve babaların bu çözümü her gün kullanıyor olması. Bununla birlikte, yanıt verenlerin %8’i bu çözüme kesinlikle karşı çıkıyor. En çok kullanılan ikinci çözüm, “oyun grupları ve okul sonrası aktiviteleri”. Anne ve babalar boşalan zamanı iş için harcamayı tercih ediyor. Yanıt verenlerin %28’i çocuklarının her gün ek aktivitelere katıldığını ve %33’ü de haftada birkaç kez bunu uyguladıklarını belirtti. Daha az tercih edilen bir yöntem olsa da bazı anne ve babalar akrabalarından ya da arkadaşlarından çocuklarına bakmasını istiyor. Ailelerin %16’sında çocuklara her gün birisi bakıcılık yapıyor ve %24’ünde ise bu durum haftada bir ila üç kez gerçekleşiyor.
“Çocuk sorunu” özellikle de yaz tatili dönemlerinde ciddi bir boyut kazanıyor. Çocuk yaz kampları, çalışan anne ve babalar için adeta bir kurtuluş kaynağı olmuş. Uzaktan çalışan anne ve babaların %35’i bu yaz çocuğunu kampa göndermeyi planlıyor. Bununla birlikte, bu her ne kadar anne ve babaların çalışabilmesini sağlasa da çocuklarının yanında birisi olmadan sürekli olarak dışarıda arkadaşlarıyla oynaması fikrini hoş karşılamayanlar da var. Yanıt verenlerin yaklaşık %20’si bu tarz buluşmaları haftada bir kez ile sınırlıyor ve %14’ü ise ayda en fazla bir defa izin veriyor.