Kadınlar, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Ortak Manifesto ile Panelden Ayrıldılar!
Birinci ve en temel nokta sürdürülebilirlik, kapsayıcılık ve çeşitlilik odağında toplumsal cinsiyet eşitliği vazgeçilmezimiz.
İkincisi; biz olabilmeyi, çarpan etkisi yaratmayı, birbirimizi desteklemeyi, birlikte farklılıklarımızla, renklerimizle hareket edebilmeyi sağlamalıyız.
Ve Yeni Dünya düzeni ve dinamiği içinde, yeni dönemin fark yaratan insanı ve kadını için bizler neler yapmalıyız konusunda tüm derneklerin ortak paydaşlar noktasında odaklarını belirleyecek ve bir arada çalışacağımız bir platform oluşturmalıyız.
YenidenBiz Derneği tarafından düzenlenen panel 9 Mart 2022 Çarşamba günü YKKD ve YenidenBiz Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Selen Kocabaş’ın ‘Hepimizin kadınlar gününü kutluyorum’ sözleri ile başladı. Kocabaş, kendini toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına adayan 10 Toplum Gönüllüsü Kadın’a sorularını yöneltmeden önce ‘İş dünyasında, toplumda, politikada, akademik hayatta, kamuda mücadeleye devam; istatistiki veriler doğrulayana kadar! Gönül ister ki, hiç kadınlar günü kutlanmasın’ dedi ve açılışı gerçekleştirdi.
Peryön Yönetim Kurulu Başkanı Buket Çelebiöven, çeşitlilik ve kapsayıcılığın şirketler için hiç olmadığı kadar önemli olduğunu ve çeşitliliğin inovasyonu getirdiğini söyledi. Şirketlerin cinsiyet eşitliğini bir işyeri kültürü haline getirmeleri ve insan kaynakları süreçlerini bu şekilde düzenlemeleri gerektiğine değinen Çelebiöven, ‘Dijitalleşme ile birlikte kadınların da özellikle dijital ve teknoloji yeteneklerinin geliştirilmesine hepimizin sahip çıkması lazım. Yeni yaratılan işlerde daha fazla yer alacak şekilde hazırlanmamız önemli’ şeklinde konuştu
Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Eş Başkanı Burçak Güven, ‘Kadın hangi kimliği seçmeli’ değil, ‘gerçeğin tamamını’ seçmeli. Bu noktaya ulaşmak için zihinsel değişimi tetiklememiz gerekiyor. Toplumun her kademesinde kadının varoluşu çok önemli. Tüm kadınların kendi gerçeklerinin tamamını seçmesini diliyorum ve bu yönde mücadele ediyorum. Temiz bir jenerasyon yetiştirmek de bu konuda önemli bir adım olacak. Toplumsal adımları atacak baskıyı yaratmaya ihtiyacımız var. Kota gibi uygulamaların hayatın içinde olması gerekiyor’ dedi.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, ‘Kadınlar için teknoloji, dijitalleşme önemli ama eğitim almadığı için korunamayan, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermeden ilerleyemeyiz. Eşitsizlik girdabının çözülmesi lazım. Sahada bu yüzden çalışıyoruz. Kadınların daha güçlü olmasına, dünyadan uzak kalmamasına, özel sektörde yer almasına gayret ediyoruz. Türkiye’de verilerin işletilmesi için Feminist Akademi’yi açarak kullanmaya çalışıyoruz. Örgütlenme çok önemli‘ dedi.
Krizlerin var olan eşitsizlikleri daha da yakıcı hale getirdiğini belirten Kagider Başkanı Emine Erdem, ‘Sürdürülebilir kalkınmanın merkezinde kadın meselesi var. Haklar eşitlenmediği sürece gelişmeden bahsedemeyiz. Bunu çözmeliyiz. Bu kadar kadının yarattığı etki alanı, iyi bir mozaiğiz ve bu gücü önemsiyorum. Kadınlar olarak kendimizi daha çok ifade etmeyi ve gerçekleştirmeyi çok önemsiyorum. Hepimiz, biz olalım’ şeklinde konuştu.
IWF Türkiye Başkanı Gülden Türktan, 2014 yılında G20’nin bir deklarasyonuna rastladığını hatırlatarak, ‘G20 ülkelerinde 18 erkeğin ve 2 kadının imzaladığı bir bildiri yayınlandı ve ‘Kadını ekonomiye bekliyoruz’ dediler. Bu çok önemli bir konuydu. Kadını ekonomiye alırsak, ülkelerimiz kalkınacak dediler. Hadi biz de bu konuda çalışalım dedik. Böylece her ajandamıza W20 maddesini koyduk. Çok anlattık, etkinliklerde, bakanlarla görüşmelerimizde sürekli, bıkmadan anlattık. Sonuçta, hem dayanıklılık, hem savaş, hem konuya hakim olma konusunda ısrarcı olmalıyız. O gün ısrarla istemesek W20 olmazdı. Eğer bir şey yapabileceksek gücümüzü kullanıp dünyayla birlikte yapacağız. Hepimizin birbirimize ihtiyacımız var; farklılığımız gücümüz. İyi ki varsınız ki iyi ki varız. Kadın liderliğine çok önem veriyorum’ şeklinde konuştu.
TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak, panelimizde, ‘Geleceğin ve işte fırsat eşitliğinin mimarı, genç kadın ve erkekler olacak. Onlara güvenimiz sonsuz. Bize bugün düşen görev, onların iş hayatında emin adımlarla ilerlemeleri için doğru rol modellerini bulmalarını ve seçimlerini yüksek farkındalıkla yapmalarını sağlamak. Biz de arkalarında olarak, gece-gündüz bu yolda elimizden gelen desteği TurkishWIN platformlarında sunuyoruz.”
Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucu Ortağı Münteha Adalı, ‘Her anlamda eşitsizlik var. O kadar çok sorun, engel var ki. Bir sorun varsa o zaman yapılması gerekenlere odaklanarak etki yaratabiliriz. Sorun var ama her sorun çözümü ile gelir.’ diyerek sözlerine başlıyor. Münteha Adalı, ayrıca şunları söyledi: ‘Kol kanat kırmadan kol kanat olmak zorundayız. Gençlerin önce kollarını kanatlarını kırıp sonra da neden yapamıyorsun diyoruz. Peter Drucker’ın dediği gibi ‘Stratejiniz ne olursa olsun, kültür onu kahvaltı niyetine yer’ diyor. Kültür konusunu çözmeliyiz. Kadınların ekonomik anlamda sürdürülebilir etki yaratmaları için güçlendirilmeleri gerekiyor. Kendini aşan kadınların ortak özelliklerini bir çalışmamız lazım. İnsanların kendi gerçeklerini anlayıp ona göre çalışmalar yaptığımızda başarıya ulaşıyoruz. Erkeklerin sahaya girip bu işte rol alması gerektiğini de vurgulamalıyız.’
Yanındayız Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger, Birleşmiş Milletler’in kalkınma hedeflerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin 5. sırada olmasını eleştirerek başlıyor sözlerine. Ger, ‘’Benim için birinci hedef; insanlığın yarısı kadın, yarısı erkek ise insan haklarından doğan bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması. Her alanda, toplumun stratejik hedeflerinde kadın erkek eşitsizliğini kurgulamamız lazım. Bizim farkındalığımız için dilimizdeki ayrımcılığı da konuşmalıyız. Emzirmek ve doğurmanın dışında erkekler kadınların yapacağı her işi yapabilir. Kadınlar da erkeklerin yapabildiği her işi yapabilir. Kadın veya erkek özelliklerine sahip liderler demek yerine, şu özelliklere sahip ‘insanlar’ dediğimizde, dünya daha eşitlikçi olacaktır. Şu anda erkekler dönüşüyor, az sayıda erkek var ama Yanındayız’a geldiğinde, erkekler de tamamen buna inanıyorlar. Ağırlıklı olarak özel sektördeki erkeklerde bu aşı var. Bizim meselemiz bunu yaygınlaştırmak. Biz olgusunun altını çizmek ve birlikte hareket etmek gerekiyor.’
Kadınların iş hayatına dönüşü için yapılan çalışmaları vurgulayan YenidenBiz Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yeşildere, pandemi sonrasında yeni becerilerin kazanımlarının sürecinin öne çekildiğini hatırlatarak şunları söyledi: ‘Yetkinlikleri sisteme dahil etmek için teknoloji alanında kadınların eşit zeminde geri dönüşünün, doğru şekilde planlanmış eğitimlerle bunu sağlamanın mümkün olduğunu gördük. Dijital dünya sadece erkeklere bırakılmayacak kadar önemli. Dünya Ekonomik Forumu’nda da belirtildiği gibi, teknolojik beceriler kadar sosyal beceriler; dayanıklılık, duygusal zeka, karmaşık sorunları çözme yetenekleri de öne çıkıyor. Bunlar da kadınların güçlü olduğu alanlar. Ipsos ile yaptığımız araştırmalara göre, çalışanların iş-yaşam dengesi, özgürlük beklentisi, mekânsal özgürlük de bir ihtiyaca dönüştü. Pandemi sonrasında yeni çalışma modellerinin kadın istihdamına katkısı olacağını düşünen yöneticiler de artıyor. En büyük fırsatımız, birbirimiziz. Hepimiz o kadar güçlüyüz ki, biz her şeyi yaparız diye çok fazla şeyi sırtımıza alıyoruz. Paylaşmayı bilmeli, farklılığımızla birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz.’
Sonuç bildirgesi olarak, 10 Kadın Lider Aynı Manifesto ile Ayrıldılar!
* Birinci ve en temel nokta sürdürülebilirlik, kapsayıcılık ve çeşitllik odağında toplumsal cinsiyet eşitliği vazgeçilmezimiz.
* İkincisi; biz olabilmeyi, çarpan etkisi yaratmayı, birbirimizi desteklemeyi, birlikte farklılıklarımızla, renklerimizle hareket edebilmeyi sağlamalıyız.
* Ve Yeni Dünya düzeni ve dinamiği içinde, yeni dönemin fark yaratan insanı ve kadını için bizler neler yapmalıyız konusunda tüm derneklerin ortak paydaşlar noktasında odaklarını belirleyecek ve bir arada çalışacağımız bir platform oluşturmalıyız.