Vajinal fitil, vajinayı olumsuz etkileyen çevresel faktörlerde hedefe yönelik rahatlama sağlayan bir tıbbi tedavidir. Vajinaya katı formda, oval şekilli bir cisim sokulur ve vücudun sıcaklığı ile birlikte, vajina içerisinde sıvı hale gelir. Bedeni şifalandırmanın çok çeşitli yollarından yalnızca biri olan vajinal fitilleri kullanma fikri kulağa çok çekici gelmese de, ilaç yutmakta zorlanan ya da daha hızlı emilim sağlaması nedeniyle tercih edilebilir. Bu yazıda; vajinal fitilin ne olduğu, nasıl kullanıldığı, kullanım sırasında karşılaşabileceğiniz sorunlar ve vajinal fitile dair merak ettiklerinizi konuşacağız…
Fitil Türleri Nelerdir?
Tıp dilinde “Supozituvar” adıyla bilinen ve halk arasında “fitil” olarak adlandırılan bu oval, katı formdaki cisimler; kakao yağı ya da jelatin bir tabanla kaplıdır ve vücudun içine sokularak tedavi etme prensibine dayalı bir kullanımı vardır. İlaç, vajinadan içeri girdiğinde vücudun sıcaklığı ile birlikte yavaş yavaş sıvı bir forma geçer ve bölgeyi tedavi eder. Bir fitil kullanımı aşağıdaki durumlar için olabilir:
- Alerjik durumlar
- Mide bulantısı
- Vajinal kaşıntı ve ağrılar
- Bipolar bozukluğu ya da şizofreni gibi zihinsel sorunlar
- Araba tutması
- Yüksek ateş
- Hemoroit tedavisi
- Kabızlık
- Kaygı durumları
- Vajinal fitiller ise genellikle aşağıdaki durumlar için kullanılmaktadır:
- Vajinada meydana gelen bakteri kaynaklı enfeksiyonlar
- Vajinal kuruluk
- Doğum kontrolü
Neden Fitil Kullanırız?
Fitillerin emilimi likit ya da hap formundaki ilaçlara göre daha hızlı olduğundan, vücuda etkisi de daha hızlı olmaktadır. Bununla birlikte; ilaç yutmakta zorlanan kişiler, ilacın ağzınızda kötü bir tat bıraktığını düşündüğünüz durumlarda, ilaç sonrasında kusma isteği olan kişilerde de fitil kullanımı daha doğru olabilir.
Vajinal Fitil Nedir?
Katı formda, oval şekilli bir cisim olan vajinal fitiller, vajina içine atılan katı formda bir ilaç türüdür. Vajinadan vücuda giren ilaç, kolayca ve hızlı bir şekilde emilir ve hap formdaki ilaçlara göre daha hızlı etki eder. Vücudun sıcaklığı ile birlikte eriyen ilaç, doğrudan kan dolaşımına emilmektedir. Bknz: Vajinal fitil nedir nasıl kullanılır?
Vajinal Fitil Nasıl Kullanılır?
Vajinal fitil kullanırken; su, sabun ve havlu kullanmanız da gerekir. Ek olarak, kadın pedi kullanımına da ihtiyacınız olabilir.
-Vajinal Fitile Hazırlık Nasıl Yapılır?
- İlk olarak hijyen açısından ellerinizi sabun ve su ile güzelce yıkayıp temiz bir havlu ile kurulayın.
- Vajinal fitili paketinden çıkarın.
- Aplikatörün ucuna fitili yerleştirin.
- Dizlerinizi hafifçe büküp ayaklarınızı hafifçe aralayacak şekilde ayakta durun ya da sırt üstü uzanıp dizlerinizi bükün.
- Fitili hafifçe vajinanın içine sokun ve fitilin pimine bastırın.
- İlaç tamamen bittiğinde aplikatörü vajinanın içinden çıkartın.
- Uygulama sonrasında ellerinizi yeniden su ve sabunla yıkayarak işlemi bitirin.
Fitil Kullanırken Ne Gibi Sorunlarla Karşılaşabilirsiniz?
Vajinal fitil kullanımı genel olarak güvenli kabul edilse de, ilaç ve fitil ile ilgili bazı sorunlar ile karşılaşmanız da olasıdır. Bunlar;
- Fitilin içindeki ilaç sızıntı yapabilir,
- İlacın emilimi haplar kadar yüksek olmayabilir,
- Vajinada tahriş meydana gelebilir.
Ek olarak, aşağıdaki durumlarda fitil kullanımı ile ilgili bir uzmana danışmalısınız:
- Kalp ritminde düzensizlik
- Prostat ameliyatı geçmişi
- Rektum bölgesinde ameliyat geçmişi
- Radyasyon tedavisi ya da vajinal cerrahi geçmişi
Vajinal Fitil İle Doğum Kontrolü
Spermisit adıyla bilinen vajinal fitiller, doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmaktadır. Krem, tablet, köpük ya da fitil formunda piyasaya sunulan bu doğum kontrol ilaçları; içerisindeki sperm öldürücü ilaçlar ile döllenmenin gerçekleşmesini engellemektedir. Ortalama %70-80 oranında doğum kontrol güvenliği sağlayan bu ilaçlar, prezervatif gibi diğer doğum kontrol yöntemleri ile birlikte kullanıldığında %97’e kadar güvenlik sağlar. Bununla birlikte doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan vajinal fitiller, vajina bölgesinde tahriş olmasına neden olabilir. Tahrişin meydana geldiği durumlarda, ilacı kullanmayı bırakmalı ve konuyla ilgili bir uzmandan yardım almalısınız.