Bilgi, kültür ve sanat üretimini desteklemek amacıyla Garanti BBVA tarafından 2011’de kurulan SALT’ın yeni yapılanması kapsamında yönetimden sorumlu olarak bir Genel Müdür pozisyonu oluşturuldu. On dört yılı aşkın süredir İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nda (İKSV) görev yapan ve sekiz senedir İKSV İstanbul Tasarım Bienali direktörlüğünü yürüten Deniz Ova, 1 Şubat’tan itibaren SALT’ın genel müdürlüğünü yürütecek.
Deniz Ova yaptığı açıklamada: “SALT gibi bilgi, kültür, tasarım ve sanatın buluştuğu, bireysel ve kolektif sanatsal üretimin aralıksız desteklendiği ve dijital kültürüyle ezber bozan bir kurumda Genel Müdürlük görevini üstlenmekten büyük mutluluk duyuyorum. İklim krizinden, toplumsal cinsiyet eşitliğine kadar bilinç yaratacak içerikler üretmeye devam edecek olan SALT, kütüphane ve dijital arşiviyle özellikle gençlere özgür bir çalışma ve yaşam alanı sunmaya devam edecek. Yeni dönemde dinamik bir yapı içinde, izleyici ve katılımcı programlarına merak duyan herkese ulaşmaya devam edeceğiz. Kıymetli ekip arkadaşlarımın emekleri ve katkılarıyla bugüne gelen SALT’ın yeni yolculuğunda çalışmalarımızı toplumsal sorumluluğumuz olduğu bilinciyle sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Bu gelişmeyle birlikte, SALT’ta üç buçuk yılı aşkın süredir Araştırma ve Programlar Yardımcı Direktörlük görevini yürüten Fatma Çolakoğlu ise, Araştırma ve Programlar Direktörlüğünü üstlendi. Çolakoğlu yeni göreviyle ilgili yorumlarını şöyle paylaştı: “SALT olarak on yılı geride bırakırken 2022 yılında herkese açık ve ücretsiz; araştırma, sergi, yayın, internet ve dijitalleştirme projeleriyle söyleşi, konferans, gösterim ve atölye programlarımızı kamuyla paylaşmanın verdiği heyecanla gerçekleştirmeye devam edeceğiz. ‘Perşembe Sineması’ ve ‘Bu son şansımız mı?’ gibi sıkı takip edilen programlarımızın yanı sıra dijital tüketim alışkanlıklarının an be an evrildiği günümüzde, ilgili ve güncel konuları irdelemeyi ve sunmayı sürdürerek yeni iş birliklerine ve disiplinler arası programlara daha fazla ağırlık vereceğiz.”
Deniz Ova, Stuttgart Devlet ve Şehir Tiyatrosu’nda çeşitli prodüksiyonlarda yönetmen yardımcısı olarak ve festival etkinliklerinin yönetimi ve organizasyonunda çalıştıktan sonra 2007’de kariyerine İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nda Yurtdışı Projeler departmanında başladı. Ova, Avrupa’nın farklı kentlerinde düzenlediği festivallerin programlama ve organizasyonunu gerçekleştirdi ve 2010 ile 2013 yılları arasında aynı bölümün direktörlüğünü üstlendi. Festivallerin yanı sıra Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergileri’ndeki Türkiye Pavyonu ve Cité Internationale des Arts Türkiye Misafir Sanatçı Programı’nın koordinatörlüğünü yürüttü. 2016’da Londra Tasarım Bienali’ne Türkiye katılımının yönetimini üstlenen Ova, 2013 yılından bu yana İstanbul Tasarım Bienali’nin direktörlüğünü; 2014’ten bu yana Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergileri’ndeki Türkiye Pavyonu’nun danışmanlığını yaptı. İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi ve Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak etkinlik ve kültür kurumlarının yönetimi dersi verdi, yeni dönemde ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Grafik Tasarım Bölümü’nde Sanat ve Tasarım Kültürü dersi verecek. Stuttgart Üniversitesi, Siyaset ve Dilbilimi bölümü mezunu olan Ova, Stiftung Mercator Girişimi’nin “Türkiye Avrupa Forumu” projesinin ve Salzburg Küresel Semineri’nin katılımcılarındandır.
Fatma Çolakoğlu, İstanbul’un kültür ve sanat alanında on beş yılı aşkın süredir çalışıyor. ABD’nin Boston şehrinde bulunan Emerson College’de film yönetmenliği ve sinema tarihi dallarında lisans eğitimini tamamladıktan sonra, yüksek lisansını İngiltere’deki University of London, Goldsmiths College’da tiyatro yönetmenliği üzerine yaptı. 2005 yılında İstanbul Modern’in sinema departmanını kurdu ve 2008’in başlarına kadar kurumun programlama sorumluluklarının yanı sıra bölümün idari yöneticiliğini üstlendi. Ardından Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde kamu programları ile iletişim alanlarında on yılı aşkın yöneticilik görevlerini yürüttü. Pera Müzesi’nin aylık film ve video programı olan “Pera Film” bölümünü kurdu ve aynı zamanda kurumun güncel sergi projelerinde küratörlük ve proje koordinatörlüğü yaptı. 2018 yılının sonbaharında SALT’ın Araştırma ve Programlar Yardımcı Direktörlüğünü üstlenen Çolakoğlu, aynı zamanda Perşembe Sineması ile Bu son şansımız mı? film serilerini programlıyor. 2020 Berlin Film Festivali, Berlinale’ye Uluslararası Kısa Film Jüri üyesi olarak davet edildikten sonra, 2021’de Almanya’nın Bonn şehrinde düzenlenen 18. Videonale programlarına katıldı.