Son günlerde tüm ev sahiplerinin ortak telaşı kira oranları…
Ne kadar zam yapılabilir?
Kira oranları ekonomik krizde erir mi?
Yoksa ucuza mı gitti evim?
Sorular sorular ve telaşlar…
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte kira artış oranı da belirlendi. Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı, Ocak ayı itibariyle yüzde 19,60 oldu.
Bu oran, kiraya yapılabilecek zamlı rakamı belirlemede ev sahiplerini pek de mutlu etmedi. Bazı ev sahipleri TÜFE’nin üzerinde zam yapmak istiyor haklı olarak. Çünkü yakıttan doğalgaza, gıdadan tüketim malzemelerine kadar gelen zam oranları yüzde 50’leri geçince kiralara yapılacak zam oranları ev sahiplerini memnun etmedi.
Yıllardır kirada oturan kiracılar, ödedikleri rakam üzerinden zamlı yeni kira verseler dahi, ilk defa kiraya verilecek evlerin kira rakamına ulaşmıyor. Aynı sitede yıllardır oturan kiracı kirasına zam dahi yapılsa örnek olarak kirası beş bin TL olurken, aynı sitede boş daireler on bin TL’den kiraya verilebiliyor. Şu an emlak sektöründe aynı dairelerde farklı kiralar olması nedeniyle ev sahipleri eski kiracıları tahliye ederek evini tekrar güncel rakamdan kiraya vermeye çalışıyor. Özellikle son aylarda kiralar inanılmaz değişkenlik gösteriyor.
Ev sahiplerine, kiraya tüfe oranının üstüne zam yapmalarına kesinlikle izin verilmiyor. Bu nedenle kiracılarından evlerini boşaltmalarını isteyen ev sahipleri dikkat çekici bir şekilde artmaya başladı. Yasalar, kiracıyı korumak için gerekli tedbirleri almış olsa da bu durum ev sahiplerinin kararlarını değiştiremiyor.
Yüksek kira rakamları ve yüksek satılık emlak fiyatları kiracıları ve ev almak isteyenleri zorluyor.
Peki bu rakamlar düşer mi?
Hayır düşmez, çünkü dünya emlak piyasasına göre metropol şehir İstanbul’da emlak fiyatları düşük kalmıştı. Ayrıca pandemi ve artan maliyetler nedeniyle inşaat sektörü de durunca bu durum kiralara ve satılık gayrimenkullere zam olarak yansıyor.
Önerim; bütçelerini belirleyerek kendilerine hiçbir zaman ait olmayacak bir eve kira vermektense ev almaları ve kira verir gibi ödeyerek sonunda eve sahip olmalarıdır.
Emlak piyasasında rakamlar geriye dönmez aksine ivme hep yukarıdır, aylara göre durağanlaşabilir belki ama yine yukarı yönlü olur.
Ev sahibi olmak gittikçe güçleşirken, kiraların da artması insanları zor duruma sokmaktadır. Bu duruma bir çözüm bulunabilir mi?
Şu ekonomik virajda biraz zor…
Bu yüzden herkes kişisel tedbirini almalıdır.