Tüm anne ve babalar; mutlu, kendine güvenen, zeki, sorumluluk sahibi çocuklar yetiştirmek isterler ve tüm bunları gerçekleştirmek için ellerinden gelenin en iyisini yaparlar. Dünya genelinde yapılan araştırmalar sonucunda çok az ülkenin çocuklarının mutlu büyüdüğü gözlenmiştir. Yapılan bu araştırma sonucun da ise değişik faktörler dikkat çekmiştir. Bende size bu faktörleri ve çocuklarınızın daha mutlu yetişmesi için küçük tüyolar vereceğim.
UYKU DÜZENİ
Uyku saatleri düzenli olan çocuklar; sakin, gözlemci, dinleyen ve daha çabuk öğrenen, her alanda düzenli çocuklar oldukları gözlenmiştir. Diğer çocuklara farkla ileri derece de algılama, gözlemleme yetenekleri keşfedilmiştir. Daha iyi bir uyku çektikleri için de anneleri de daha iyi uyuyup daha dinlenmiş bir şekilde çocuklarıyla ilgilenip, farklı aktiviteler de çocuklarına yardımcı olabiliyorlar.
KENDİ FİKİRLERİNİ SÖYLEMEK
Çocuklarınızı 2 yaşından itibaren birey olarak kabul edip, onlara da söz hakkı vermelisiniz. Her ne kadar 2 yaşında ki çocukla iletişim kurmak zor olsa da yapılan araştırmalar sonucun da bu çocukların kendilerine sınır, kural koymalarında ayrıca konuşamasalar da kendilerini konuşan çocuklara göre daha iyi ifade ettikleri gözlemlenmiştir.
BASKI KURMAYIN
Çocuklarınızın üzerine baskı kurmak yerine onların çocuk olmasına izin verin. Örneğin konuşmaları ya da yürümeleri için baskı kurmayın. Olayları akışına bırakıp onlara sadece sevginizi gösterin. Akademik anlamda da çocuğunuzun üzerine baskı kurmayın, Finlandiya, Singapur ve Hollanda dünyada eğitim konusunda en iyi ülkelerdir, bunun sebebi ise stressiz öğrenme ortamı, sağlıklı öğrenme süreci ve küçük yaşlardan itibaren kitaplarla olan dostluklarıdır. Bu sayede çocuklar okula severek ve isteyerek giderler.
SÜREKLİ KAYGILANDIRMAK
Her anne baba çocuğunu tehlikelerden korumalı ve güvenliğini sağlamalıdır. Fakat “ sana güveniyoruz, çevreye güvenmiyoruz” ”yabancılar tehlikelidir” gibi cümlelerle yetişen çocukların daha kaygılı ve ailelerine bağımlı oldukları ortaya çıkmıştır. Bu tip kaygılandıran sözcükler yerine onlara tehlikelerle ilgili yol gösterici olup, ihtiyacı olan bilgi ve donanımı kazandırın.
SORUMLULUK BİLİNCİ
Çocuklarınıza çevre duyarlılığı ve birbirinize yardımcı olmak konusunda konuşun. Sorumluluk almanın ne demek olduğunu onlara göstererek anlatın. Evinizde eşinizle yardımlaşma içerisinde olduğunuzu ve bunun çok zevkli olduğunu çocuğunuza küçük oyunlarla aşılayın. Böylelikle daha düzenli ve daha mutlu çocuklar yetiştireceksiniz.
ŞEFKATLİ OLMAK VE YARDIM ETMEK
Çocuğunuzun sadece sevdiklerine karşı değil diğer insanlara karşıda şefkatli olması gerektiğini öğretin. Ayrıca yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım etmesi gerektiğini aşılayın. Bunu en güzel empati yeteneğiyle öğrenecektir.
KIYASLAMAYIN
Çocuğunuza iyi niyetli de olsa daha başarılı, daha doğru davranan çocukları örnek olarak gösterip kıyaslamayın çünkü herkesin yeteneği ve ilgi alanları farklıdır. Bu kıyaslama belli zamandan sonra çocuk tarafından beğenilmeme olarak algılanıp yetersizlik, değersizlik ve kıskançlık gibi duyguların filizlenmesine yol açar.
İYİ DAVRANIŞLARI AŞILAYIN
Çocuklarınıza teşekkür etmeyi, minnettar olmayı, saygılı olmayı ve muhakkak adabı muaşeret kurallarını öğretin. Örneğin büyükannesi kurabiye bile yapsa sarılıp teşekkür etmesi gerektiğini, toplu alanlarda yüksek sesle konuşmamak gerektiğini, kişilere emir kipleriyle konuşulmaması gerektiğini ve tüm bunların önemini aşılayın.
BİRLİKTE ZAMAN GEÇİRİN
Çocuğunuzla, güvenilir bir ilişki kurmaya çalışın, yaptığınız tüm iletişim disiplin sağlamak ve kendi isteğinizi yaptırıp kendi egonuzu tatmin etmekse sonuç asla iyi olmayacaktır, belli yaşa geldiklerinde çocuklarınız ne yazık ki sizlerden kaçmaya her söylediğinize tepki göstermeye başlayacaklardır. Onlarca bolca sohbet edin ve baş başa zaman geçirin, hafta sonunu farklı aktivitelerle değerlendirin en önemlisi ise onlara çok sevdiğinizi gösterin bu onlara gerçek sevginin ve saygının ne olduğunu gösterecektir.
BAŞARI İÇİN ZORLAMAYIN ve MÜKEMMELLİYETÇİ OLMAYIN
Çocuklarınızdan sürekli başarı beklemeyin ve bunu insanlarla paylaşmayın bu olay daha çok çocuğunuzu strese sokar. Bağımsız, özgür ve kendilerinden emin olmalarına önem verin, çocuklarınızla ilgili dogmalara aile fertlerini asla karıştırmayın ve çocuğunuza müdahale etmelerine asla izin vermeyin, bu çocuklarınızın çift karakterli olmasına ve ilerde aile ilişkilerini koparmasına neden olur. Örneğin, halan bunu böyle yap diyor ve ya amcan öyle istedi gibi cümleler kurmayın. Hata yapmanın doğal olduğunu öğretin. Çocuklarınızı kendi hayalleri ve değerleri peşinde koşmaları için motive edin.
BÜYÜKLERİ İLE ZAMAN GEÇİRMESİNİ SAĞLAYIN
Çocuklarınızı büyükbabaları, anneanneleri ve babaanneleri ile zaman geçirmesini paylaşımda bulunmasını, oyun oynamasını sağlayın. Örneğin onlardan çocuğunuza kitap okumalarını, resim yapmasını şarkı söylemesini isteyip çocuğunuzun onları sevmelerini sağlayabilirsiniz. Sizin de onlara katılarak eğlendiğinizi gören çocuklar mutlu olarak büyüklerine saygı ve sevgi göstermeyi aynı zamanda paylaşmayı ve dinlemeyi öğreneceklerdir. Ayrıca birlikte yaptıkları bir aktiviteyi saklayıp ve ya kayıt altına alıp ona bunun kıymetini ve değerini aşılayabilirsiniz.
KONUŞMALARINIZA DİKKAT EDİN
Çocuklarınızın yanında başka kişiler için konuşmayın, aile probleminizi konuşmayın, anne ve ya babası için kötü kelimeler kullanmayın, cinsel içerikli sohbetlerde bulunmayın. En önemlisi ise saygısız asla davranmayın bunlar tümüyle çocukların davranışları etkileyen faktörlerdir.
EN ÖNEMLİSİ İSE KENDİNİZİ UNUTMAYIN
Sizin mutsuz olduğunuz bir ortamda çocuğunuzun mutlu yetişmesi olanaksızdır. Anne ve babasını sürekli kavga ederken gören çocuklar, anne ve babasının birlikte zaman geçirmediğini gören çocuklar kısacası sevgisiz ve mutsuz ortamda yetişen çocukların mutlu olarak büyümeleri mucizedir. Bir çocuk annesiyle kurduğu bağı başka kimse ile kuramaz, mutlu çocuk için aşkla sevgi ve saygıyla bezenmiş bir yuva gereklidir. Yani mutlu aile mutlu çocuklar demektir. Çünkü sizin dünyaya gelmenize vesile olanlar size sevgiyi göstermediği sürece tüm dünya sizi sevse de siz yapayalnız hissedersiniz.
Rekabete girmeyin, çocuklarınızı da rekabete sokmayın, mükemmel olmayacağınızı ve çocuğunuzun da mükemmel olmayacağını insanın kusurları ile güzel olduğunu, hataları görmezden gelmeyi, affetmeyi, sevmeyi, yaşamayı birlikte tadın. Zamanınız varken ona sadece sevginizi gösterin. İnsanların, olayların çocuğunuzla geçireceğiniz 1 saatin önüne geçmesine izin vermeyin…
“Yaşamakla meşgul ol veya ölmekle meşgul ol.”
Stephen KİNG