Yaz tatili geldi, bütün gün okullarda bıraktığımız çocuklarımızla evlerde baş başa kaldık. Birlikte ne yapılır, nasıl vakit geçirilir şaşkınız.
Tüm yıl boyunca sabah okula yolluyoruz, akşam eve dönüyorlar. Biraz oyun, biraz yemek, biraz ders ve uyku saati geliyor. Asıl sorun yaz tatillerinde başlıyor.
Bütün günü evde geçiren çocuk kendisini nasıl oyalayacağını bilmiyor. Eğer kitap okuma alışkanlığı da kazandırılmadıysa, tüm gün televizyon ve bilgisayar oyunları arasında vaktini geçiriyor.
Sokaklar, park alanları güvenli bölge olmaktan çıktığı için aileler tek başlarına gönderemiyor, bir yetişkinin saatlerce sokakta veya parkta kalması da mümkün olamayınca çocuklar için evde esir hayatlar başlıyor.
Bir sabah erkenden uyanan 10 yaşındaki yeğenimin saatlerce oynadığı bilgisayar oyununu merak ettim. Kendisiyle sohbet edip oyunun özelliklerini öğreneyim dedim.
Farklı şehirlerde hatta ülkelerde yaşayan çocuklar aynı anda aynı oyunda bir araya gelip oynayabiliyorlarmış. Savaş öldürme parçalama üzerine kurulmuş olan oyunda çocuklar birbirleriyle oyun üzerinden diyalog kurarak saatlerce vakit geçiriyor.
Bir bilgisayar oyununda ne zarar olabilir ki diye düşünenlere gördüğümü açıklamaya çalışayım;
Aynı anda oyuna bağlanan çocuklar sanal bir dünya gerçekliği yaşıyorlar. Saatlerce oyunun içinde kaldıklarında gerçek dünya ile oyunun yarattığı sanal dünya arasındaki farkı karıştırıyorlar. Sanal dünyayı gerçek dünyaymış gibi görüyorlar ve sanal dünyanın tehlikeleri işte burada başlıyor.
Bazı oyunlar, verdikleri talimatla çocukları intihara dahi götürüyor. Çocuk intihar ettiğinde oyundaki gibi ölmeyeceğini zannediyor fakat o an gerçek dünyada olduğunun farkında olamadığı için verilen talimatı yerine getiriyor ve ölüyor.
Yaratılan sanal dünyadaki tehlike ve oyunda verilmek istenen düşünceler velilerin kontrolünde olmadığından çocuklarımızı nasıl bir tehlikeye attığımızı fark edemiyoruz.
Bütün gün oyun başında oturan çocukları bekleyen bir diğer tehlike ise; hareketsizlikten kaynaklanan bedensel duruş bozuklukları.
Çocuklar saatlerce ekrana odaklı oturuyorlar. Hem göz sağlıkları hem de beden sağlıkları tehlikeye giriyor.
Ekran başından kalkmak istemedikleri için beslenmeleri de sağlıksız oluyor. Hızlıca yedikleri hamburger cips tarzı gıdalarla sağlıklı beslenemediklerinden dolayı kolay hastalanabiliyorlar.
Yaz tatili boyunca aman bize bulaşmasınlar diye saatlerce bilgisayar başında bıraktığımız çocukları büyük bir tehlikenin ortasına atıyoruz da farkında değiliz.
Beyinleri uyuşturulmuş, sanal dünya dışındaki dünyayı pek tanımayan bir nesil geliyor.
Gerçek dünyadan kopuk sanal oyun içinde yaşayan çocuklar yetişkin olduklarında gerçek dünyaya nasıl adapte olacakları konusunda anne babaların bir fikri var mı?
Şimdi ekilen tohumlar ilerde mahsul verecekse, boş beyinlere ne ektik de ne bekliyoruz?
Veya biz farkına varamadan oyunlar ne ekti çocukların zihinlerine bilmiyoruz.
Tehlike çok büyük sevgili anne babalar, lütfen çocuklarımızın bilgisayar oyunları başında kalacakları süreyi oldukça kısa tutalım ve hayal dünyalarını besleyebilecekleri, hızlı okuma anlama ve yorumlama yetenekleri kazanacakları kitapların dünyasına yönlendirelim.
Çocuklar geleceğe attığımız oklardır, oklarımız sağlam olmazsa eğer hedefe ulaşamayız. Hedeflerimizi doğru tespit edip çocuklarımızı ona göre hazırlayalım, yetiştirelim.