- Çanakkale Bienali 50’yi aşkın sanatçının 13 farklı mekâna yayılan sergileriyle başladı. Bienal sergileri devam ederken, bienal süresince Çanakkale’deki sanatseverler ve özellikle de sanata ve yaratıcı endüstrilere ilgi duyan gençleri odağına alacak bir dizi etkinlik de bienalin sanatsal içeriğini zenginleştiriyor ve çeşitlendiriyor.
50’yi aşkın sanatçının 13 farklı mekâna yayılan sergileri, yan etkinlikleri ve iş birlikleriyle zengin bir deneyim sunan ve Dardanel’in ana destekçiliği ile gerçekleştirilen 9. Çanakkale Bienali kapılarını sanatseverlere açtı.
Her edisyonunda Çanakkale’yi kültür- sanat odağına dönüştüren Çanakkale Bienali bu yıl da kent merkezinin farklı alanlarına yayılan sergileri ve tarihinde ilk kez kent merkezinin dışına çıkarak Assos, Küçükkuyu gibi alanlardaki sanat ve kültür yapılanmalarında da yaygınlaşıyor.
9.Çanakkale Bienali ana sergileri, iş birlikleri üzerinden şekillenen kültür-sanat etkinlikleri ve projelerden oluşan bir deneyim alanı olarak işliyor. Bienalin bu yılki etkinlik programı da oldukça kapsamlı. 6 haftaya yayılan etkinlik programında çocuk sanat atölyeleri, gençlerle söyleşiler, müzik dinletileri, sanat konuşmaları ve çalıştaylar ile günümüz sanatının zengin ekosisteminin deneyimlenebileceği, kapsayıcılık, etkileşim ve diyaloğu önceleyen bir etkinlik programı sanatseverleri bekliyor.
Zamana Bırakmak başlığıyla gençler, teknoloji, gelenek ve gelecek kavramlarına odaklanan ve sanatın farklı disiplinlerini Çanakkale’nin özgün kültürel ve tarihsel dokusuyla bir araya getiren Çanakkale Bienali, sergileri ve birbirinden özgün etkinlik programıyla tüm sanatseverleri 11 Kasım’a kadar bekliyor.
9.Çanakkale Bienali’nin zengin etkinlik programında öne çıkanlar:
Merkezi Assos Antik Kenti’ne komşu bir çiftlik olan Güneşane Vakfı’nda, çocukların yaparak, hissederek ve fark ederek yaşam becerilerini geliştirmeleri amacıyla eğitsel atölye çalışmaları düzenleniyor. Çiftlikte kurulan topluluk yaşamında çocuklar hem kendi özgünlüklerini keşfediyor hem de birlikte üretmenin gücünü deneyimliyorlar. Bienal kapsamında vakfın çiftliğinde her Salı ve Cumartesi 18.30 – 20.00 saatleri arasında David Bandy’nin çocukları merkezine alarak tarım ve savaş ilişkisine odaklandığı “Toprak, Kas ve Kemik” videosunun özel gösterimleri düzenleniyor. Ayrıca 11-12 Ekim tarihlerinde Güneşane Vakfı ve Danimarka Kültür Enstitüsü ortaklığında gerçekleşen Doğa Sanat Okulum etkinliğinde Behramkale ve Paşaköy köylerinde yaşayan çocuklar Danimarkalı sanatçı Marika Seidler eşliğinde doğadan topladıkları malzemeler ile yaratıcı bir sanat atölyesi gerçekleştirdi.
Küçükkuyu’da bulunan ve bölgenin en köklü kültür kurumlarından olan Zeytinyağı Müzesi de 9. Çanakkale Bienali rotasına dahil oldu. Türkiye’de türünün ilk örneği olarak 2001 yılında açılan Zeytinyağı “Fabrika – Müzesi” bienal süresince her gün 09.00 – 16.30 saatleri arasında sanatçı Jun’ichiro ISHII’nin Japon geleneksel reçine hasadını şiirsel bir dille görselleştirdiği Urushi Video Projesi’ne ev sahipliği yapıyor.
9.Çanakkale Bienali’nin kurumsal destekçisi Kale Grubu’nun katkılarıyla, uzun soluklu bir projenin ilk çalıştayı bienal programı kapsamında hayata geçirilecek. Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin (KTSM) yürütücülüğünü üstleneceği iki gün sürecek “Kentsel Mekanlarda Sanat” çalıştayında sanat, mimarlık ve tasarım alanından farklı kuşaklardan uzmanlar ve araştırmacılar bir araya gelerek kentlerin kamusal alanlarına yüksek sanatsal niteliğe sahip eserlerin kazandırılması için yol haritası oluşturacak. Çalıştayın halka açık paneli de 20 Ekim Pazar günü 14.00’te StudioMAHAL’de gerçekleştirilecek.
9.Çanakkale Bienali eş destekçisi Trendyol Sanat 5 Kasım’da Marcus Graf ile Sanat Konuşması etkinliğini Çanakkalelilerle buluşturacak. Datassist ise bienal sürecinde başlayıp devam edecek Sanat-Teknoloji-Düşünce buluşmalarının yanı sıra 8 Kasım’da Zeynep Öykü’nün Anlatımlı Arp Konseri’ne ev sahipliği yapacak.
ÇOMÜ MSSF Konserleri, Ali Alper Akyüz, Erdinç Alnıak, Yener Pınarbaş ve Deniz Kürşad’ın yürütücülüğünü üstleneceği gençlere yönelik farklı atölye ve söyleşiler, Nini Özönden ve Yıldız Çapkan’ın çocuk sanat atölyeleri, Umut Doğu’nun kurguladığı Flamenko etkinlikleri ve Didem Çatal’ın “Zamana Bırakmak” davetli uluslararası afiş sergisi de diğer ön plana çıkan Çanakkale Bienali etkinlikleri arasında yer alıyor.
Çanakkale Bienali 9. Sinopale’de
Çanakkale Bienali İnisiyatifi CABININ’in köklü iş birliklerinden biri olan Sinopale (Sinop Bienali) de bu yıl 9. edisyonunu gerçekleştiriyor. “Tükenmeden Önce: Yeni Değerler Evreni” başlığıyla 11 Ekim’de kapılarını açan 9. Sinopale’nin eş-küratörlüğünü Deniz Erbaş üstlenirken, bienal kapsamında Çanakkale Bienallerinden de bir seçki yer alıyor. Jakob Gautel, Nikita Alexeev, Rüstem Aslan ve Mert Karaçıkay’ın Çanakkale’den esinle ürettiği ve mitolojilerin yeniden yorumlanmasına odaklanan eserlerinden oluşan seçki yakın zamanda restorasyonu tamamlanan Sinop Cezaevi’nde 31 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilir.
9.Çanakkale Bienali Detaylı Etkinlik Programı:
15.10.2024 SALI – 19:00 StudioMAHAL
Esnaf ve Sanatkârlar ve Bienal -Genclerle Soyleşi ve Atolye
Erdinc Alnıak
18.10.2024 CUMA – 19:00 Studio MAHAL
COMU MSSF: Gitar Resitali
Serkan Ağır
19-20.10.2024 CUMARTESİ / PAZAR StudioMAHAL
Kentsel Mekanlarda Sanat Çalıştayı
KALE-KTSM
22.10.2024 SALI – 19:00 StudioMAHAL
İnsanın ve Doğanın Zamanı – Genclik, Sanat ve Ekoloji Ekseninde Antroposen Söyleşi
Ali Alper Akyüz
23.10.2024 ÇARŞAMBA 13:00 ÇOMÜ GSF
BİENAL GENÇ: Erişilebilir Tasarım Atölyesi, Özel etkinlik
Deniz Kürşad
25.10.2024 CUMA –19:00 StudioMAHAL
Flamenko Gitar Resitali ve Söyleşi
Serhat Doğu / Ceyhun Demir Gitar Sergisi
26.10.2024 CUMARTESİ – 19:00 StudioMAHAL
Flamenko Gitar Resitali ve Söyleşi
1.Safa Yeprem / Ceyhun Demir Gitar Sergisi
27.10.2024 PAZAR – 11:00-16:00 StudioMAHAL
Çocuklarla Sanat Atölyesi
Nini Ozonden & Yıldız Çapkan
03.11.2024 PAZAR – 14:00-16:00 MAHAL
Gençlik Atölyesi: Zamana Bırakmak Define Avı
Ali Alper Akyüz
5.11.2024 SALI – 18:00 StudioMAHAL
Trendyol Sanat Konuşması
Marcus Graf
5-6.11.2024 SALI/ÇARŞAMBA – StudioMAHAL ve Troya Müzesi
Yener Pınarbaş ile Güneş IşığıylaTransfer Baskı Atölyesi
07-17.11.2024 PERŞEMBE – 13:00 ÇOMÜ GSF
“Zamana Bırakmak” Davetli Uluslararası Afiş Sergisi
Didem Çatal
08 .11.2024 CUMA – 19:00 StudioMAHAL
Dinleti – Söyleşi: Arpın Zamanı
Zeynep Öykü