Yılbaşı sofralarına özel somonlu spesiyal tarifler!

23 Kasım 2018 Cuma 23:00
12
14
16
18

Yılbaşı sofrasında hünerlerinizle herkesi şaşırtmak istiyorsanız Norveç somonlu bu tarifler tam size göre!

Yeni yılı hem gözlere hem de damaklara hitap eden bir sofra ile karşılamak istiyorsanız, ihtiyacınız olan tek şey Norveç’in temiz ve soğuk sularında yetişen, yağlı ve leziz bir somon! Yılbaşı sofralarının baş tacı olacak, hazırlaması pratik, yemesi keyifli birbirinden özel beş somonlu tarif...

Yeni yıl planları yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Kimimiz tatil hazırlıkları yaparken kimimiz ailesini veya dostlarını etrafında toplayacağı güzel bir sofra için birbirinden leziz tariflerin peşine düşüyor. Eğer siz de tüm hünerlerinizi sergileyeceğiniz bir sofra kurmak istiyorsanız, Norveç’in temiz ve soğuk sularında yetişen, yağlı, derisi parlak somon ile tartardan kebap şişe kadar pek çok lezzet hazırlayabilirsiniz. Üstelik büyük küçük herkesin çok seveceği somonlu tarifler, içerdikleri omega 3, protein ve mineraller ile yılbaşı sofranıza sağlık katacak.

İşte Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin önerdiği hazırlaması pratik, görüntüleri ve tatları enfes Norveç somonlu spesiyaller:

Hardallı Gravlax

 

Yılbaşına özel gravlax tarifiyle sevdiklerinize güzel bir sürpriz yapabilirsiniz. Hazırlama Süresi: 20 - 40 dakika

Malzemeler

200 g Norveç somon fileto

300 ml ayçiçek yağı

4 dilim ekmek

2 yemek kaşığı tuz

2 yemek kaşığı rezene

2 yemek kaşığı sirke

3 yemek kaşığı hardal

1 yemek kaşığı şeker

1 adet yeşil soğan

Hazırlanışı

Tuz, şeker, hardal ve bir kaşık doğranmış rezeneyi kabın içinde karıştırın. Somonu da kaba alarak iki tarafını kaplayın.

Kabın ağzını kapatın ve somonu oda sıcaklığında 20 dakika bekleterek marine edin.

Somonu durulayıp bir kağıt havlu yardımı ile kurutun. Ardından yaklaşık dört santimetre uzunluğunda ince ince dilimleyin.

Sos için hardal ile sirkeyi bir kapta karıştırın ve mayonez kıvamı alıncaya kadar yavaş yavaş ayçiçek yağı ekleyin.

Yeşil soğanı ince ince kestikten sonra bir yemek kaşığı doğranmış rezene ile birlikte karışıma ekleyip karıştırın.

Bir dilim ekmek üzerine somonu yerleştirin, üzerine biraz sos sürün.

Dilerseniz süslemek için üstüne birkaç yaprak taze rezene koyabilirsiniz.

İpucu: Gravlax ılıkken üzerine ekşi krema dökebilir, susam veya çörekotu serpebilirsiniz.

Focaccia Ekmeğinde Somon Füme

Başlangıç ya da aperatif olarak sunulabilecek bu tarifi çocuklar da çok sevecek. Hazırlama Süresi: 20 dakika

Malzemeler

400 g somon füme

2 focaccia ekmeği

350 g ekşi krema

1 tutam taze dereotu

1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi

Hazırlanışı

Focaccia sandviç ekmeklerini ortadan ikiye kesin ve iki dakika tavada kızartın.

Ekmeğinin yarısına ekşi krema sürün, diğer yarısına da somon dilimini yerleştirin.

Ekşi kremanın üzerine kalın kıyılmış dereotu serpin. Somonun üzerine ise kaynar suda yumuşatılmış ve kıyılmış limon kabuğunu yerleştirin.

İpucu: Tabağa yerleştireceğiniz cherry domatesler ile sunumunuzu yılbaşına özel bir hale getirebilir ve lezzeti artırabilirsiniz.

Norveç Somonlu Tartar

Tadıyla ve görünümüyle fark yaratan bu lezzeti evde hazırladığınıza sevdiklerinizi ikna etmekte zorluk çekebilirsiniz! Hazırlama Süresi: 20 - 40 dakika

Malzemeler

500 g Norveç somon fileto

1 küçük salatalık

1 yemek kaşığı dijon hardalı

1.5 yemek kaşığı taze dereotu

1 tutam tuz

1 adet limon

1 adet marul yaprağı

1 adet baget

Kırık buz

Hazırlanışı

Somonu küçük küpler halinde doğrayın.

Salatalığın kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın.

Somon küplerini, hardalı ve dereotunu bir kasede karıştırıp bir saat dinlendirin.

Bir marul yaprağını buzların üzerine koyun. Marulun üzerine de tartarı dikkatlice yerleştirin.

Birkaç damla limon suyu sıkıp ince dilimlenmiş baget ekmeğiyle servis edin.

İpucu: Şık bir sunum için tartarı yarısı buzla dolu ağzı geniş bir bardak içinde servis edebilirsiniz.

Kuşkonmaz ve Limonlu Norveç Somonu Ruloları

Yılbaşı sofrasına hafif, lezzetli, sağlıklı ve şık görünümlü bir lezzet koymak isteyenler, bu ruloları çok sevecek! Hazırlama Süresi: 20 dakika

Malzemeler

600 g Norveç somon fileto

12 adet kuşkonmaz

1 limon

Taze kekik

Marul yaprakları

Tuz ve karabiber

Tereyağı

Sıvı yağ

100 ml sebze suyu

Hazırlanışı

Kuşkonmazları dikkatle soyun ve en uçtaki en ince yerini kesin. Yapışmaz bir tavada bir parça tereyağı ve bir çorba kaşığı sıvı yağı ısıtıp kuşkonmazları ekleyin. Hafif ateşte 4 - 5 dakika pişirip sebze suyu ya da sıcak su ve tuz - biber ekleyin. Kuşkonmazlar hafif diri kalacak şekilde yumuşayınca ocaktan alın.

Somonu yatay ve çok kalın olmayan dikdörtgen şeritler halinde kesin. Bu parçaları fırın kağıdına, uçları birbirinin üzerine hafifçe gelecek şekilde yatırarak somondan uzun bir şerit elde edin.

Bu somon şeridine tuz, biber, limon kabuğu rendesi ve kekik serpin. Kuşkonmazları ucuna koyup rulo haline getirin ve kağıdı kullanarak şeklini korumasını sağlayın.

Yaklaşık yedi dakika kadar haşlayın, ardından üç dakika soğumaya bırakın. Kağıdı çıkarıp kalın dilimler halinde kesin. Üzerine sos gezdirilmiş taze marulla servis edin.

İpucu: Haşlama yerine buğulama yöntemini de kullanabilir, şeride serpeceğiniz otları zevkinize göre değiştirebilirsiniz.

Somon Şiş Kebap

Izgara severlerin mutlaka denemesi gereken özel soslu bu tarif, yılbaşı sofralarının lezzetini katlayacak. Hazırlama Süresi: 20 - 40 dakika

Malzemeler

1 kg Norveç somon fileto, derisiz ve kılçıksız

50 ml zeytinyağı

1 misket limonu

Yarım demet maydanoz

Sos için:

Yarım demet maydanoz

8 adet arpacık soğanı

2 diş sarımsak

4 adet domates

6 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz ve karabiber

Pişirme ve sunum için:

Tahta şişler

Kokteyl kürdanları

Hazırlanışı

Norveç somonu filetosunu üç cm'lik küplere bölün.

Bir kaba zeytinyağı, yarım demet ince kıyılmış maydanoz ve misket limonunun suyunu ekleyin.

Somon küplerini 20 dakika kadar marine edin. Balık, bu sosun lezzetini alacaktır.

Sos için yarım demet maydanozu ince kıyın. Arpacık soğanlarını ve sarımsağı soyup doğrayın.

Domateslerin kabuğuna birer çizik atın ve 15 saniye kaynar suda bekletin. Çekirdeklerini çıkarıp ikiye bölün. Domatesleri, maydanozu, arpacık soğanlarını ve sarımsağı bir kasede zeytinyağı ile harmanlayıp damak tadınıza göre tuz, biber ve acı kırmızı toz biber ekleyin.

Somon küplerini marine sosundan çıkarın ve tahta çöp şişlere (Pişirme sırasında yanmalarını önlemek için şişleri kullanımdan önce suda

bekletin) dizin.

Çöp şişleri ızgaraya yerleştirin ve üç dakika pişirin. Pişirme süresinin yarısında şişleri çevirerek içlerinin yumuşak kalmasını sağlayın.

İpucu: Yılbaşı sunumunuz kokteyl tarzında olacaksa somonları şişlerden çıkarıp birer kürdan batırarak servis edin.

 
 
 

  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Pinkberry’de Yepyeni Ek Lezzetler: Bobajoy ve Türk Kahvesi
» "Alınamayacak mesafe, aşılamayacak engel yok"
» Barbie çocuklara bir şef olarak ilham verdi!
» “Gastronomi turistleri, normal turistten bir buçuk kat daha fazla harcıyor.”
» Dördüncü Tür Çikolata Ruby tanıtıldı
» Çırağan Sarayı’nın Meşhur Brunch’larında Akdeniz esintisi
» İçinizi ısıtacak çay tarifleriyle arının, rahatlayın ve hafifleyin
» Mersin Mutfağı’nın galibi “Kerebiç” oldu
» Tarsus lezzetleri görücüye çıktı
» 2.Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri başladı
» Aydan Üstkanat’ın Lezzet yolculuğu başladı
» 2.Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri’ Başlıyor
» Gastronominin önde gelen isimleri İzmir’de buluştu
» Tuğçe’nin mutfağı
» Amerikalılara ünlü şefler levrek ve çipura ziyafeti sunacak
» Dört Mevsim Gaziantep Yemekleri kitabının İngilizcesi çıktı
» Lezzet tutkunlarına güveçte kereviz tandır
» İzmir’in lezzetleri Mutfak Konak’ta tadılacak
» Lezzet ve müzik dolu şehrin ilk ‘Ekim Festivali’ gerçekleşti
» 2. Uluslararası Meze Festivali
» Lezzet şöleni başlıyor
» En gözde lezzet; deniz ürünleri, yükselen yazlık belde; Ayvalık
» Hem sağlık hem lezzet
» 2. Adana Lezzet Festivali için geri sayım başladı
» Köfte, 5 bin çeşidi ile evrensel bir lezzet