Ünlü gurmeler Tarsus’ta

07 Kasım 2017 Salı 08:00
12
14
16
18

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Tarsus Belediyesi, Mersin Kent Konseyi ve Tarsus Kent Konseyi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Tarsus’un yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı Tarsus Gastronomi ve Araştırma Günleri’ne Türkiye, İngiltere ve Lübnan’dan katılan ünlü gurmeler hem Tarsus’un tarihi ve doğal güzelliklerini hem de lezzetlerini tanıdı.

Farklı milletlerin birbirlerini tanımalarının, kültürel özelliklerini anlamalarının yollarından biri olan yemek kültürü bu kez de Tarsus’un dünyaya açılmasını sağladı. Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen Tarsus Gastronomi Günlerine İngiltere ve Lübnan’dan katılan gurme şefler Tarsus’ta hem yemek yaptı hem de Tarsus’a ait yöresel lezzetlerin yapımını tarif defterlerine ekledi.

Türk kebabını İngilizlerin damak zevkine uygun hale getirerek Londra’da kebap dükkânı açan modern kebap yorumcusu Edward Brunet Adiono ve ekibi kış lahmacunu yaparak, vatandaşlara tattırdı. Türk Aşçı Milli Takımı Kaptanı Esat Özata ise kuzu etinden yaptığı lezzetli yemeği Tarsus’ta yetişen sebzelerle tatlandırdı.

“Tarsus genelindeki tadına baktığımız yöresel lezzetlerden çok etkilendim”

Birkaç yıl önce Türkiye’ye kebabı araştırmak için gelen ve tekniğini öğrendikten sonra kebap dükkanı açan Londralı gurme şef Edward Brunet Adiono, “BenTürk mutfağını harika buluyorum. Özellikle Tarsus genelindeki tadına baktığımız yöresel lezzetlerden çok etkilendim. Çok farklı şeyler yedik. Hepsinin tadı damağımda kaldı. Tarsus kebabını ve humusu çok beğendim. Tarsus’u da ayrıca çok beğendim. İnanılmaz bir şehir. Burada dolaşmak tarihe bir yolculuk demek. Sağa dönüyorsunuz 5 bin yıllık, sola dönüyorsunuz 10 bin yıllık bir tarih var ve ben çok etkilendim. Kültürel etkileşimi düşündüğümüzde bence yemek yapılabilecek en etkin yöntem. İlla ki üniversitelere gidip bilimsel çalışmalarla bir kültürel etkileşime gerek yok. Yemek üzerinden de kültürel etkileşimi sağlayabiliriz. İki farklı milletten insan aynı yemeği yerken bunun duygusal bir etkileşimi de var ve bağ kurmalarını sağlıyor bence bu çok önemli” dedi.

“Böyle organizasyonlar beni çok heyecanlandırıyor”

Çukurova’nın gözbebeği Mersin’in lezzetlerini genel olarak çok beğendiğini ve gastronomi günleri ile de Tarsus lezzetleri ile tanışmaktan memnun olduğunu söyleyen Türk Aşçı Milli Takımı Kaptanı Esat Özata, “Böyle organizasyonlar beni çok heyecanlandırıyor. Yemek insanları mutlu eden bir olgu. Yemek evrensel ve yaşayan kültür. Yemek bir mozaik taşı. Mersin’deyiz ve Mersin önemli bir lokasyona sahip. Çukurova’nın en bereketli topraklarının olduğu yerler. Tarsus’a ben ilk defa geliyorum. Hep Mersin dolaylarında oluyorduk. Burası biraz iç bölgede kaldığı için hiç girme fırsatım olmamıştı. Ama bugün gezdim. Eski yerleşim yerini gördüm çok büyülendim. Tarsus mutfağına da ait yeni yeni tatlar keşfettim. Mesela fındık lahmacunu çok beğendim. Çok başarılı bir tat. Sabah saatlerinde yenmesi de çok hoş. Yöresel bir lezzetin belirli bir zamanda yenmesi bir ritüeldir. Tabi ki günün her saatlerinde yenebilir ama gelen turistlere de belirli saatlerde yedirilmesi çok hoş” şeklinde konuştu.

“Burada düzenlenen gastronomi günleri iyi niyetin bir göstergesi”

Gastronomi günlerinde meze sırlarını Tarsuslu vatandaşlarla paylaşan gurme Barbara Abdem Massad ise, “Ben yavaş yemek yeme akımının Lübnan’daki kurucusuyum. Dört kitap yazdım. Burada bu güzel insanlarla bir arada olmaktan son derece mutluyum. Burada ki mükemmel insanlarla etkileşim halinde olmak çok önemli. Bence düzenlenen gastronomi günleri iyi niyetin bir göstergesi. İnsanları buraya getirip kültürü tanıtmak için yemek yemek çok önemli bir anahtar. Ben Tarsus’u bu sabah gezdim ve çok tarihi ve güzel bir şehir. Yemekleri de oldukça lezzetli. Bence Tarsus’a gelmeye değer. Ben insanları tanımak için o yörede yemek yenilmesi gerektiğini düşüne insanlardan biriyim. Lübnan mutfağı ve kültürü Türk kültüründen fazlasıyla etkilendiğini söyleyebilirim. Türk mutfağına ait merak ettiği tatlar var. Yakında oğlumla gelip Türkiye’de yemekleri araştıracağım” ifadelerini kullandı.

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Vakko Patisserie Petit Four” birinci yılını kutluyor
» Tadı damağımızda kaldı
» Özgün yeni tavuklu tariflerle sofralarımız daha da lezzetleniyor…
» Hamsiyi daha önce hiç böyle tatmadınız
» Közlenmiş sebzelerle lezzet şöleni Melis’ten
» İstinye Üniversitesi’ne 3 altın madalya
» Başkan Sibel Uyar: “Gastronomi Turizmine çok önem veriyoruz”
» Lezzet ve sanat
» Yılbaşı Sofralarının Olmazsa Olmazı; Divan Hindisi…
» Ağrı Nedeniyle Oturmakta Zorlanıyorsanız
» Geleneksel tatlara altın madalya
» Nelipide Gurme’de kahvaltı için ‘doğal’ bir mola…
» ‘Dünya Türk Kahvesi Günü’nde Kahveniz Kahve Dünyası’ndan!
» Refika’nın Mutfağı’ndan Tarifler ‘Hayata Cam Kat’ta
» “Ofisten Mutfağa” başlıyor
» Karaca’dan mutfaklar için muhteşem yenilik
» Yeni yılı eşsiz bir müzik ve lezzet şöleni ile karşılamak isteyenler
» İtalyanların En Sevilen Patlıcan Yemeği: Melanzane Alla Parmigiana
» Kışın çorba içmek için 7 iyi neden!
» Ünlü isimler ZUBİZU ile mutfakta
» Müzik aletleri bıçaklar ve sebzeler
» Wish More Hotel Istanbul’dan öğretmenlere özel ziyafet
» Öğretmenler günü’nün en tatlı hediyesi
» Shake Shack’ten kışa özel lezzet
» Kış aylarının vazgeçilmezi:Bitki çayları