Türkiye Beslenme Rehberi

10 Mayıs 2018 Perşembe 07:00
12
14
16
18

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üniversitelerin katılımıyla hazırlanmış olan ‘Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre, başta çocuklar ve gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar ve yaşlılar olmak üzere tüm yaş grubundaki bireylerin süt ve süt ürünlerini her gün tüketmesi gerekiyor.

Fiziksel olarak her gün mümkün olduğunca aktif olunması gerektiğine işaret eden rehberde, gün içinde 2 saatten daha uzun süre hareketsiz kalınmaması gerektiği belirtilirken, egzersizden yarım saat önce 1 su bardağı süt veya ayran tüketilmesi öneriliyor.

Özellikle spor yapan gençlerin sağlıklı olmaları ve optimal performansa ulaşmaları için sıvı tüketimine dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çeken Türkiye Beslenme Rehberi, sporcuların kalsiyum gereksiniminin, günlük ortalama 1200 mg olduğunu ve bu miktarın süt tüketilerek kazanılabileceğini belirtiyor.* Diyetle yetersiz kalsiyum tüketimi, düşük kemik mineral yoğunluğuna ve stres kırıklarına neden oluyor.Egzersiz süresince harcanan glikojen ise ilk yarım saat içerisinde, sıvı ya da katı olarak tüketilen karbonhidratlardan sağlanıyor. ** Glikojen tükendiği zaman sporcunun performansını olumsuz yönde etkileyen bitkinlik meydana geliyor. Bunun önüne geçmek için egzersiz öncesi tüketilen süt, vücudun dengesini korumaya yardımcı oluyor.

Spor sonrası beslenmede, kaybedilen vitamin ve mineralleri yerine koyacak, içerdiği karbonhidrat ile enerjiyi yükseltecek, kas dokusunun onarılması ve geliştirilmesi için gerekli proteini içeren sütün tüketilmesi sağlık açısından büyük önem taşıyor.

Türkiye Beslenme Rehberi tarafından, tüm besin değerlerini barındıran sütün, fiziksel aktivite düzeyinin artırılması için egzersizden yarım saat önce hafif bir ara öğün olarak da tüketilebileceği belirtiliyor.

Süt ürünleri tüketiminde sağlık risklerinin önüne geçmek içinse kaynağı bilinmeyen, denetimsiz sokak sütü satın alınmamasının altını çizen rehber; pastörize ve uzun ömürlü sütler (UHT) tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. ***

* Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER), 9.3.3 Sporcularda Enerji ve Besin Ögeleri Gereksinimi bölümünde belirtilmiştir.

** Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER), 9.3.2 Sporcularda Sıvı Tüketimi bölümünde belirtilmiştir.

*** Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER) 4.2. Süt ve Ürünleri bölümünde belirtilmiştir.

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Hedef; 10 bin kadına ücretsiz jinekolojik kanser taraması
» Yaz hamileleri ne fazla ne eksik beslenin, bol su için
» Botoksun çözdüğü 8 sorun
» Dakikalar içinde 7 kilo alınırsa mide patlar mı?
» Tüm bilinmeyenleriyle menopoz!
» Tatiliniz burnunuzdan gelmesin!
» Bu önlemler ile göz sağlığınızı koruyun
» Gözlerinizden gelen uyarıları hafife almayın!
» Saç dökülmesinin 8 nedeni
» Diş bakımının olmazsa olmaz 3 kuralı
» Diyabetik Çocuklar Kampı Aygaz’ın desteğiyle 26. kez düzenlendi
» Bebekle tatilin püf noktaları
» Yazın ateşinizi yükselten 8 neden
» Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri
» Bugünlerde artışa geçen hastalık!
» Her gün 10 bin adım ve 1 milyon TL bağış
» Kadınların farkedilmeyen hastalağı
» “Sağlık ve başarı isteyen herkes Gentest yaptırabilir”
» Besin zenginleştirme vitamin ve mineral yetersizliklerini önleyebilir
» Sıcak havalar epilepsiyi tetikliyor
» Nermin Işık Uyardı: Sıcak yaz günlerinde sağlıklı beslenmeye dikkat!
» 30 dakika kuralı
» Dünyagöz’de zamanı geriye sarın
» Tuz Gölü Maratonu’nda bir kere daha Tip1 diyabete meydan okudu
» Ağır bavullar bel fıtığına neden olabilir