Sağlıklı beslenme, beyin sağlığını koruyor

16 Ekim 2018 Salı 14:00
12
14
16
18

Badem, ceviz, fındık, incir, üzüm, kayısı gibi ürünlerle sağlıklı beslenme, beyin sağlığını koruyor, insanların yaşlılıklarında karşılarına çıkan Alzheimer, demans gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.

 Roterdam’da 2005 ile 2015 yılları arasında 4 bin 213 katılımcı ile gerçekleştirilen bir gözlemsel çalışma, beyin sağlığı ile sağlıklı beslenme arasındaki bağlantıyı ortaya koydu.

 Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi (INC) raporlarına göre; Özellikle sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler, tam tahıllar, süt ürünleri, balık ve sınırlı miktarda şekerli içeceklerin tüketildiği bir diyet, daha büyük beyin dokusu ile ilişkili olduğu ve beyin sağlığını geliştirmeye yardımcı olduğu ortaya konuluyor.

 Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi (INC) Türkiye Büyükelçilerinden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bilge Göksan, beslenmede ceviz, fındık, fıstık, kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısının tercih edilmesinin beyin sağlığına iyi geldiğini, demansı geciktirme potansiyelini ortaya koyduğunu dile getirdi.

 Alzheimer hastalığının, çok yaygın görünen bunama türü olduğuna dikkati çeken Göksan, “Ortalama insan ömrü uzadıkça insanların Alzheimera yakalanma riski artıyor. Çok çeşitli besin ve fitokimyasallar içeren badem, fındık, ve ceviz, alzheimer hastalığının ortaya çıkmasına engel olduğu gibi bilimsel incelemeler ortaya koyuyor ki, bu ürünlerin kolesterol düşürücü, nörodejeneratif hastalıklar da dahil olmak üzere yaşlanma ile ilişkili hastalıklara iyi geliyor” şeklinde konuştu.

Sağlıklı yaşamın şifresi günlük en az 28 gr. kuru ve kabuklu meyve tüketmekten geçiyor

 70’in üzerinde ülkeden 800’6en fazla fındık ve kurutulmuş meyve sektörü şirketinin Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi (INC)’ne üye olduğu bilgisini veren INC Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, INC olarak sağlık deposu kuru ve kabuklu meyvelerin dünya genelinde daha fazla tüketilmesi için politikalar geliştirdiklerinin altını çizdi.

 INC tarafından “Daha sağlıklı bir dünya için kuru ve kabuklu meyve” sloganı ile bir kampanya yürüttüklerini ifade eden Göksan, “Tanıtım kampanyasında 28 gr’lık kuru ve kabuklu meyve paketleri dağıtılıyor. 28 gram, günlük olarak tüketimi tavsiye edilen kuru ve kabuklu meyve miktarı olup, bu açıdan sembolik bir anlama sahip. Özetle 28 gr. kuru meyve sağlıklı yaşamın şifresi” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı.

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Diş bakımında sık yapılan 5 hata
» Ağız ve diş sağlığı, yaşam kalitesini etkiliyor
» Çocuklarda diş eti şişlikleri neden olur?
» Çocuklarda kıskançlığın nedeni anne sevgisi!
» Diş sağlığına hijyenden sonra önemli katkı süt
» Polikistik Over sendromu’nun 12 belirtisine dikkat!
» Sigara ve alkol bunama riskini artırıyor
» İdrar yolu sorunları öfke ile ilgili
» Asıl yorgun olduğunuzda egzersiz yapın!
» 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nde Aileler bir araya geldi
» Ağız kokusuna 10 doğal çözüm
» Etkin tütün kontrolü ile yılda 110 bin ölüm önlenebilir
» Hangi probiyotik kaynak ne kadar tüketilmeli?
» Kasıktaki şiddetli ağrılara dikkat
» Demir eksikliğini önlemek için bu tavsiyelere dikkat!
» KOAH tedavisinin temeli sigarayı bırakmaktan geçiyor
» Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu: 2040’ta her 10 kişiden 1’i diyabetli olacak
» Diyabet tedavisinde beslenme nasıl olmalıdır?
» Diyabet sayısı 20 yılda 2 kat artacak!
» Ege Tıp Öğrencileri Birliği meme kanseri farkındalık etkinliği
» İstanbul maratonu’nda otizmli çocuklara büyük destek!
» Obezite kader değil!
» Adımlar Otizmli çocuklara umut olacak!
» Lösemili çocuklar için “maskeni tak fotoğrafını paylaş”
» Ateşoğlu: 2040’ta her 10 kişiden 1’i diyabetli olacak