Ramazanda susuzluğun çaresi salatalık ve karpuz

09 Haziran 2017 Cuma 13:00
12
14
16
18

Sıcak havaların yaşandığı Ramazan’ın ortasına geldiğimiz şu günlerde oruç tutanları en çok zorlayan şey vücudun susuz kalması. Bunu önlemenin yolu ise iftar ve sahur sofralarında tüketeceğimiz besinleri iyi seçmekten geçiyor. İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Hastanesi Uzman Diyetisyeni Olcay Barış, salatalık ve karpuzun tam da bu noktada çok etkili olduklarını anlatarak, önemli bilgiler paylaştı.

İçeriklerinin yüzde 95’i sudan oluşan besinlerden salatalık ve karpuz, sindirim sistemi için gerekli lifi de bünyelerinde barındırıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Hastanesi Uzman Diyetisyeni Olcay Barış, salatalık ve karpuzun özellikle sıcak geçen Ramazan günlerinde susuzluğa karşı birebir olduğunu kaydederek şu bilgileri verdi;

SALATALIK KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI

Salatalık, beta karoten ve C vitamin gibi antioksidanları bünyesinde barındırır, bağışıklık sistemini destekler ve göz sağlığını korur. Salatalığın lif içeriği besinlerin bağırsaklardan daha kolay emilmesine yardımcı olur. Su ve lif içeriğinin yüksek olması zayıflama programlarında da salatalığı gerekli kılıyor. Beslenme programlarında salatalık tüketen kişilerde kilo kontrolü daha iyi sağlanıyor. 100 gram salatalık sadece 12-15 kalori içeriyor.

KALP SAĞLIĞININ KORUYUCUSU

Potasyumu yüksek olan salatalık kalp sağlığını koruyor. Potasyum vücutta sodyumla beraber kas kasılması, sinir uyarıları iletimini sağlıyor. Kolesterol düşürücü özelliği olan salatalık, kalp ve damar sağlığı açısından koruyucudur.

CACIK EN İYİ ALTERNATİF

Ramazan’da aynı zamanda salatalığın da içerisinde bulunduğu cacık, sıvı elektrolit dengesini dengeler, içerisindeki protein tok tutucu özellik sağlar. İftar ve sahur sofralarında tüketilen cacık, sıvı içeriğinden dolayı susuzluğu giderir.

KARPUZDA PORSİYONA DİKKAT

Yaz aylarının vazgeçilmezi, Ramazan menümüzün serinleticisi karpuzun da yüzde 95’i sudan oluşuyor. Fakat porsiyonuna dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü su oranı yüksek olduğu gibi şeker oranı da yüksek bir besin. Glisemik indeks değeri fazla olan karpuz, içerdiği likopen pigmenti sayesinde vücudu kanserlere karşı koruyucu etki gösteriyor. Potasyum ve magnezyum minerali içeriği ile kalp sağlığımız için önemli aynı zamanda iyi bir B6, B1 vitamini kaynağı.

PEKİ YA MİKTARI?

Ara öğünde tüketilen 2 ince dilim (300 gram) karpuz yaklaşık 100 kalori içerir. Karpuz; peynir, yoğurt, ayran gibi bir protein kaynağı ile tüketildiğinde kan şekerinin daha yavaş yükselip daha yavaş düşmesine yardımcı olacaktır.


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Şekerin alternatifi kuru meyveler
» Karın ağrınızın sebebini biliyor musunuz?
» Hamile kalmak için balık yiyin
» “Keşke hiç başlamasalar ama bırakmak mümkün”
» Yazın burun kanamasına dikkat!
» Yaz aylarında genital hijyene daha fazla özen gösterin
» Dünya süt günü: bir bardak dolusu sağlık
» Ramazan’da dişlerinizi daha uzun süre fırçalayın
» Türk halkı yeterince süt içmiyor
» Türkiye’nin ilk kanser ilacında, iki dev adım
» Vegan ve vejetaryenlere sperm uyarısı
» Ramazan’da en sık yapılan 7 yanlış!
» Avrupa Obezite Günü’nde duayenler buluştu
» Yaz aylarında cilt lekelerine dikkat!
» 10 Adımda Sağlıklı Ramazan önerileri
» Yeni bir gıda sistemi için reçete: daha az israf, dijitalleşme, gezegene sahip çıkma
» Sağlıklı sindirim için kayısı suyu için
» Göz, Böbrek Ve Kalp Düşmanı ‘Hipertansiyon’
» “Hemşiresiz Sağlık Hizmeti Düşünülemez”
» Yaklaşık üç kadından biri idrarını kaçırıyor
» Yapay zeka MR’ı işinden mi ediyor?
» Zayıflamamızı zihnimiz mi engelliyor?
» Sağlam çocuk yetiştirmenin formülü
» Otizmli çocukların annelerine verilecek en güzel hediye, çocuklarının geleceği…
» Kişinin engeline değil,yapabileceklerine odaklanmalıyız