Kahve Dünyası’ndan damak zevkinize göre yöresel kahve önerileri

30 Eylül 2018 Pazar 15:00
12
14
16
18

Kahvenizi nasıl alırsınız? Yüksek asiditeli, yoğun kıvamlı, meyve aromalı ya da baharatlı! Son yıllarda giderek daha fazla günlük hayatımızın bir parçası haline gelen yöresel kahvelerin lezzeti ve aroması, çekirdeklerin yetiştirildiği bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Dünyanın farklı noktalarından en iyi kahveleri misafirleri ile buluşturan Kahve Dünyası, 1 Ekim Dünya Kahve Günü’nde yöresel tatların özelliklerini sıraladı.

Türk kültürünün yüzlerce yıldır devam eden geleneklerinden biri olan kahve, son yıllarda pazarın büyümesiyle birlikte çeşitlilik gösteriyor. Bu çeşitlilikte öne çıkan lezzetlerden biri de yöresel kahveler. Dünyanın farklı noktalarında üretilen kahve çekirdekleri, yetiştirildikleri bölgenin kendine has özelliklerini alıyor. Bu nedenle bazı kahveler yüksek asiditesiyle tercih sebebi olurken, bazıları yoğun kıvamıyla, aromasıyla ya da pürüzsüz tadıyla cezbediyor. Peki, hangi yöresel kahve hangi özellikleri taşıyor? Dünyanın en iyi üreticileriyle çalışan Kahve Dünyası, 1 Ekim Dünya Kahve Günü özelinde yöresel lezzetlerin hikayelerini ve hangi damak tatlarına hitap ettiğini yazdı.

Santos, Brezilya

Dünyadaki en büyük kahve üreticisi konumunda olan Brezilya’nın sıcak ve nemli iklimi, kahve yetiştirmek için mükemmel bir ortam oluşturuyor. Çekirdek türü olarak verimin dörtte birinden fazlası Arabica’dan sağlanıyor. Brezilya’da çok yüksek miktarda üretim olmasına rağmen en yüksek kalitenin yakalanması için her çiftlik aynı standartlarda üretim yapıyor. Kahve çekirdekleri elle toplanıyor ve kuru olarak işleniyor.

Kimler tercih etmeli: Düşük kıvam, düşük asidite, çiçeksi ve fındığı anımsatan aromalı, pürüzsüz tat arayanlar.

Kolombiya

Dünyada en fazla yıkanarak işlenmiş Arabica kahve üreten ülke olan Kolombiya yalnızca kahve ihracıyla değil, halkının gerçek bir kahve sever olmasıyla da dikkat çekiyor. Kolombiya’da en iyi kalite kahveler, Supremo olarak adlandırılıyor. Narino bölgesine özel kahve çekirdekleri ise yöreye has aroma ve lezzetler barındırıyor.

Kimler tercih etmeli: Yoğun kıvam, şeker kamışı tatlılığı, çikolata, şeftali ve ceviz aroması sevenler.

Kosta Rika

Dünyaca ünlü Kolombiya kahvesi için, ülkedeki toplam üretimin dörtte birinin gerçekleştirildiği West Valley bölgesinde yetiştirilen çekirdekler tercih ediliyor. Farklı mikro iklimlere ev sahipliği yapan bölgede ağırlıklı olarak sert çekirdek ve katı sert çekirdek yetiştiriliyor. Başlıca çeşitler ise Caturra ve Catuaí olarak adlandırılıyor.

Kimler tercih etmeli: Dengeli, orta yumuşak gövdeli, çiçeksi, baharatlı, narenciye ve fındığı anımsatan aromalı, canlı asiditeli kahve sevenler.

Kenya

Yüzde 7 ile dünyanın en yüksek asit oranına sahip kahvesi olan Kenya kahvesi, bu sayede yüksek parlaklık seviyesine de ulaşıyor. Siyah akışı, yoğun sitrik asiditesi, üzüm, böğürtlen ve limon aromaları ile ön plana çıkan kahvenin çekirdekleri yıkanarak işleniyor.

Kimler tercih etmeli: Orta kıvamlı, yüksek asiditeli, üzüm ve böğürtlen aromalı, tatlı, kremalı kahve müdavimleri.

Guatemala

Kahve yetiştirmek için uygun iklimi ve volkanik dağlarının sağladığı özel koşullar sayesinde Guatemala, dünyadaki en özel kahvelerinin yetiştiği ülkeler arasında yer alıyor. Toprak, yağış miktarı, hava sıcaklığı, nem ve rakım konusunda büyük bir çeşitlilik gösteren ülkede, kendine has özellikleri olan tam sekiz ayrı kahve üretim bölgesi bulunuyor.

Kimler tercih etmeli: Orta kıvamlı, yumuşak içimli, bol asiditeli, isli kokulu ve baharatlı bir yapıya sahip kahve tüketenler.

Türk Kahvesi

Kahve Dünyası’nın en çok tercih edilen lezzetlerinden biri, hiç şüphesiz bol köpüklü, dumanı üstünde bir Türk kahvesi. Kahve Dünyası, Türk kahvesi için Brezilya’nın dik yamaçlarında üretilen ve el emeği ile toplanan Arabica’yı tercih ediyor. Orta kavrulmuş, çok kavrulmuş ve damla sakızlı seçenekleri bulunan Türk kahvesi, bu sayede farklı damak tatlarına hitap ediyor.

Kimler tercih etmeli: Orta kavrulmuş Türk kahvesini turunçgiller, odunumsu, meyvemsi ve cevizli çikolata lezzetleri tercih edenler. Çok kavrulmuşu ise daha sert, narenciye, odunumsu ve toprağımsı, bitter çikolata tatları sevenler.

 

  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Tuğçe’nin mutfağı
» Amerikalılara ünlü şefler levrek ve çipura ziyafeti sunacak
» Dört Mevsim Gaziantep Yemekleri kitabının İngilizcesi çıktı
» Lezzet tutkunlarına güveçte kereviz tandır
» İzmir’in lezzetleri Mutfak Konak’ta tadılacak
» Lezzet ve müzik dolu şehrin ilk ‘Ekim Festivali’ gerçekleşti
» 2. Uluslararası Meze Festivali
» Lezzet şöleni başlıyor
» En gözde lezzet; deniz ürünleri, yükselen yazlık belde; Ayvalık
» Hem sağlık hem lezzet
» 2. Adana Lezzet Festivali için geri sayım başladı
» Köfte, 5 bin çeşidi ile evrensel bir lezzet
» ‘Yerel Mutfak Global Lezzet’ Projesi
» Kahve dikkati artırıyor zindelik veriyor
» Kocaeli yemekleri Gastronomi Kongresine damgasını vurdu
» İzmir sokak lezzetleri Lyon’u fethetti
» Gazianetp festivali biber hasadı ile başladı
» Yerli, yabancı ünlü şefler, yemek yazarları, İzmir’de buluşuyor
» Lezzetli aşure nasıl yapılır?
» Kocaeli’nin mutfak zenginliği KO-MEK ile sofralara taşınacak
» Coğrafi işaret tescili başvurusunda Gaziantep öncü
» GastroAntep festivali ile yabancı turist sayısı 3 yılda 3 milyon olacak
» Fotoğraflarla Antep sofrası anlatılcak
» Kahve Dünyası’ndan Bayram Sürprizi: Bayramda Sevdiklerinizin Kapısını Çalın!
» Aydan Üstkanat Yemek Oscar’larını 3’ledi