IV. Ulusal Aşçılık Kampı sona erdi.

29 Nisan 2018 Pazar 09:00
12
14
16
18

Aşçılık mesleğine katkıda bulunmak için AŞOMDER (Aşçılık Okulu Mezunları Derneği) tarafından Mengen’de düzenlenen ve dünyada başka bir örneği olmayan IV. Ulusal Aşçılık Kampı sona erdi.

22 Nisan’da kamp ateşinin yakılmasıyla başlayan eğitimler, her gün sabahtan akşama kadar yoğun bir biçimde, aralıksız olarak devam etti.

IV. Ulusal Aşçılık Kampı; önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye’nin farklı illerindeki üniversitelerin “Aşçılık” programları ile “Gastronomi”, “Gastronomi ve Mutfak Sanatları”, “Mutfak Sanatları ve Yönetimi” bölümlerinden öğrencilere ve öğretim elemanlarına yönelik olarak gerçekleştirildi. Bu sene kampa gösterilen ilgi artarak, katılımcı sayısı 56 üniversitenin 73 biriminden 213 kişiye ulaştı.

Ülkenin en prestijli otel ve restoran mutfaklarında şef olarak çalışan, kendi restoranını işleten ya da mesleğine akademisyen olarak devam eden AŞOMDER üyelerinin mesleki incelikler ve vizyon kazandırma amacıyla verdikleri eğitimler katılımcıları oldukça etkiledi.

Katılımcılar; dana, kuzu, ördek, tavuk, deniz mahsulleri, sushi, makarna ve hamur işi, pirinç, kurubaklagil ve tahıl başlıkları altında eğitimler aldılar. Uygulamalı pastacılık ve ekmek eğitimlerinin de verildiği kampta ayrıca; yemek ile sanat ilişkisi, sosyal medya kullanımı, insan kaynakları, hijyen, porselen gibi konular hakkında da seminer ve paneller gerçekleştirildi. Stilistlik ve gıda güvenliği eğitimleri de öne çıkan diğer eğitim başlıkları arasındaydı. 

Soya Sosu, Junichi Sawano tarafından anlatıldı

Zengin ve nitelikli eğitim içerikleriyle öne çıkan kampta Kikkoman’ın Avrupa pazarlama müdürü Junichi Sawano, Ekol Food’un özel etkinliğinde yer alarak soya sosu eğitimi verdi. Tüm katılımcıların hazır bulunduğu ve ilgiyle dinlediği eğitimde Sawano, nitelikli soya soslarının özelliklerini anlatarak, Çin soya sosu ile Japon soya sosu arasındaki farklılıklara değindi.

Tonlarca malzeme tüketildi

Yedi gün boyunca kampta verilen eğitimlerde toplam bir ton tavuk, bir ton kırmızı et ve şarküteri, 400 kg deniz mahsulü, 200 kg bulgur, 200 kilogramın üzerinde bakliyat ve yaklaşık 500 kg yağ tüketildi. Eğitim boyunca 1,5 ton süt ürünü, 2.500 adet yumurta ile 3.000’in üzerinde ekmeğin yanı sıra bir kamyon dolusu içecek ve iki kamyonet dolusu taze sebze meyve kullanıldı. Ayrıca hijyeni sağlamak için yaklaşık bir kamyonet dolusu kâğıt ve kimyasal temizlik malzemesi sarf edildi.

Stajyerler davul-zurnayla uğurlandı

Aşçılık Lisesi’nde okuyan öğrenciler yazları çalışacakları otellere gönderildi. Mengen’de geleneksel olarak, her yaz başı staj döneminde asker uğurlaması gibi, davul-zurna eşliğinde ve oyunlarla giden 210 genç aşçı adayı için, kamp alanından altı otobüs kalktı. Otobüsler gençleri, Antalya ve İzmir gibi turizm bölgelerinde staj yapacakları yerlerine bırakacak.

Çalıştay gerçekleştirildi

Bu yıl kamp bünyesinde önceki yıllardan farklı olarak çalıştay yapıldı. Türkiye genelindeki 56 üniversitenin öğretim elemanları dört aşamada gastronomi/aşçılık eğitiminde “uygulama dersleri” temasında gerçekleşti. Çalıştay süresince “sorunlar”, “eksiklikler”, “fırsatlar” ve “çözüm önerileri” belirlendi. Nihayetinde hazırlanan rapor, kısa sürede ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak.

İki kitap için imza günü düzenlendi

Kampın son gününde AŞOMDER üyeleri olan Murat Aslan “Bir Aşçının Dünlüğü” kitabını, Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Osman Güldemir ise “Bir Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt Tabbahin” kitaplarını kamp çadırında imzaladılar. Genç aşçı adayları kitaplarını imzalatmak için uzun kuyruklar oluşturdular. Kamp organizasyonunda ve eğitimlerinde aktif olarak rol alan Aslan ve Güldemir’in kitapları, kampın eğitim vurgusunda ayrıca önemli görüldü.

Tencere tavalarla perküsyon gösterisi

Gala gününde aşçıların, öğrenci ve öğretim elemanlarının, ilgili derneklerin, destekçi firmaların ve protokolün katılımıyla bando eşliğiyle Mengen’de bir kortej yapıldı. Müzik eşliğinde ilerleyen kortej sokaklarda renkli gösterilere sahne oldu. Kortejin ardından Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Kampüsü bahçesinde toplu fotoğraf çekimleri gerçekleştirildi.

Katılım ve teşekkür belgelerinin takdim edildiği törenin ardından, aşçıların tencere ve kepçelerle yaptığı coşkulu perküsyon gösterisiyle ve eğlencelerle IV. Ulusal Aşçılık Kampı sona erdi. 

Proje destekçileri

Ulusal Aşçılık Kampına önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mengen Kaymakamlığı, Mengen Belediyesi ve Öztiryakiler A.Ş. proje ortağı olarak destek verdi.

Endüstriyel mutfak ana destekçisinin Öztiryakiler A.Ş. olduğu kampın ana gıda destekçiliğini Pınar, Ekol Food, Üçelli Et ve Güneyler Tarım; eğitim destekçiliğini Hilton İstanbul Bomonti, Porland, Hünkar Bakliyat, Unilever Food Solutions, Barilla, Gedik Piliç İstanbul Gıda ve Uno üstlendi.

Metro Toptancı Market, Marmara Su Ürünleri, Vizyon Gıda, Bekir Hoca, Berrak Gıda, Katsan Ovalette, Lipton, Algida, Wood in Food, Hazz Macaron, 4S Flika Sigorta, Alikar Soğutma ve Çerez Pazarı kampın ürün destekçiliğini; Coca Cola geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de içecek destekçiliğini üstlendi. Profesyonel temizlik ve hijyen destekçisi WinterHalter; üniforma destekçisi ise White Uniform oldu.

 

 

 

 

 

 

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Bayram sofranızı tatlı yerine çilekli lezzetlerle süsleyin
» Tatlıdan vazgeçemeyenlere sağlıklı lezzetler
» “Master Chef” Özlem Mekik ve Türkiye’nin önde gelen 30 yemek bloggerı sofralarınıza lezzet katıyor
» Divan’dan Babalar günü paketleri
» Bolpazarda Kombucha Atölyesi
» Divan Erbil’de Ramazana özel lezzet dolu üç menü
» Hazzı ciddiye al
» Arnica Blender ile Mutfağınızda Daha Pratik Lezzetler
» Gastronomi kongre turizmine ivme kattı
» Pelin Bilgiç’ten ‘‘Sağlıklı Misafir Sofram’’
» Geleneksel el yapımı "Behlül" Bakırkazan’da
» Şeflerimize sahip çıkalım
» İstanbul Çaya Doydu
» Gastronomi kentinde ulusal yemek yarışması
» Türkiye’nin İlk Sakin Şehri Seferihisar’ın Meşhur Ege Mutfağı tanıtıldı
» Sedef İybar’la “7 Bölgeden Yöresel Lezzetler” Tadım ve Sohbeti
» Sahrap Soysal’dan Anadolu’nun lezzet haritası
» Elif Gönlüm ünlü isimleri bir araya getirdi
» 23 Nisan geliyor, çocuklar pizza ustası oluyor
» Yönetim Kariyer Zirvesi”nde şefler bir araya geldi
» Türkiye’nin İlk Sakin Şehri Seferihisar “Yerel Mutfak Global Lezzet” Projesi İle İstanbul’da
» Gaziantep’te Glutensiz kafe
» Tarihten gelen farklı lezzetler “Tarihin Tadı Denizin Tuzu” Kitabında buluştu
» Elite World Hotels’te, ‘Uzak Doğu Lezzetleri’ başladı
» Ev turşusu yapmanın 9 önemli kuralı