Hükümetten kendi eliyle diktiği zeytin ağaçlarını korumasını bekliyoruz

06 Haziran 2017 Salı 10:00
12
14
16
18

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Zeytincilik Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliğin Zeytincilik sektöründe ciddi kaygıya yol açtığını belirtti.

Türkiye’nin 2002 yılı sonrasında, Ak Parti Hükümetlerinin verdiği destekle, Zeytincilik sektörüne büyük yatırım yaptığını, 90 milyon olan zeytin ağacı varlığının 173 milyona ulaştığını dikkati çeken Er, “Zeytin ağacı varlığını arttırmak için on milyonlarca lira destek veren Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin bu ağaçlara zarar verecek bir düzenlemeyi hayata geçirmeyeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öngörülerine göre, son yıllardaki yeni plantasyonların da devreye girmesi ile birlikte Türkiye’nin 2023 yılında 650 bin ton zeytinyağı rekoltesiyle dünya ikincisi, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin rekoltesiyle dünya birincisi olmasının beklendiğini hatırlatan EZZİB Başkanı Er, Zeytincilik Kanunu’nda, maden, enerji, turizm ya da başka alanlarda yapılacak yatırımlar için bir değişikliği doğru bulmadıklarını ifade etti.

Son 14 yılda Hükümet desteği ile dikilen zeytinlerin de katkısı ile bu yıl ihracatını en fazla artıran sektörün zeytin ve zeytinyağı sektörü olduğunu, ihracatta 2023 yılı için hedeflenen 3,8 milyar dolar hedefi yolunda bu yıl ilk kez olumlu yönde yol aldıklarını kaydeden Er; "Hiçbir kamu yararı kendi öz kaynağımızla ürettiğimiz zeytinden önümüzdeki dönemde elde edeceğimiz milyarlarca dolarlık döviz gelirinin üzerinde olamaz. Hükümetimiz bu mübarek Ramazan ayında üç kutsal kitapta da adı geçen zeytini ne getireceği belirsiz yatırımlara feda edemez, sayıları 400 bini aşan üretici ailesi ve milyonlarca zeytindostunun gür sesi dinlemeli ve sonunda önceki girişimlerde olduğu gibi Meclis Genel Kurulu'nda akl-ı selim galip gelmelidir. Zeytin ağacı toza-toprağa gelmez, etrafından yapılacak maden, koku çıkaran sanayi tesisleri onu küstürür ve verimsiz kılar. İspanya, İtalya, Yunanistan, Fas ve Tunus gibi üretici ülkelerde zeytine verilen değeri ve desteği çok iyi biliyoruz. Zeytinyağı en sağlıklı yağ olduğu için önümüzdeki nesillere üretimi daha da artırılarak devredilmelidir. Hükümetimizin son 14 yılda zeytine verdiği destek ortada iken bunun tersi bir girişim ülkemiz menfaatleri ile uyuşmaz" diye konuştu.

Zeytincilik Kanunu’nun daha önce 6 kez değiştirilmek istendiğini ancak kamuoyundan gelen tepkiler sonrasında vazgeçildiğini hatırlatan EZZİB Başkanı Davut Er, bu sefer de yanlıştan dönülmesi temennisinde bulundu.

Zeytinyağı ihracatı yüzde 417 arttı

Türkiye, 2016-17 sezonunda 01 Kasım 2016 - 31 Mayıs 2017 döneminde 28 bin 710 ton zeytinyağı ihracatı karşılığı 106 milyon 955 bin dolar döviz elde etti. Türkiye, 2015-16 sezonunun aynı döneminde ise 5 bin 554 ton zeytinyağı ihracatı karşılığı 28 milyon 710 bin dolar döviz geliri elde etmişti. Zeytinyağı ihracatı miktar bazında yüzde 417 artış gösterdi.

 

 

 

 

 

 

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Hazzı ciddiye al
» Arnica Blender ile Mutfağınızda Daha Pratik Lezzetler
» Gastronomi kongre turizmine ivme kattı
» Pelin Bilgiç’ten ‘‘Sağlıklı Misafir Sofram’’
» Geleneksel el yapımı "Behlül" Bakırkazan’da
» Şeflerimize sahip çıkalım
» İstanbul Çaya Doydu
» Gastronomi kentinde ulusal yemek yarışması
» IV. Ulusal Aşçılık Kampı sona erdi.
» Türkiye’nin İlk Sakin Şehri Seferihisar’ın Meşhur Ege Mutfağı tanıtıldı
» Sedef İybar’la “7 Bölgeden Yöresel Lezzetler” Tadım ve Sohbeti
» Sahrap Soysal’dan Anadolu’nun lezzet haritası
» Elif Gönlüm ünlü isimleri bir araya getirdi
» 23 Nisan geliyor, çocuklar pizza ustası oluyor
» Yönetim Kariyer Zirvesi”nde şefler bir araya geldi
» Türkiye’nin İlk Sakin Şehri Seferihisar “Yerel Mutfak Global Lezzet” Projesi İle İstanbul’da
» Gaziantep’te Glutensiz kafe
» Tarihten gelen farklı lezzetler “Tarihin Tadı Denizin Tuzu” Kitabında buluştu
» Elite World Hotels’te, ‘Uzak Doğu Lezzetleri’ başladı
» Ev turşusu yapmanın 9 önemli kuralı
» Kocaeli’de 1000 çeşit yemek var
» Mutfak Sanatları Merkezi Avrupa mirası ağına dahil oldu
» Bal, ham haliyle güzel…
» Aydan Üstkanat’ın seçtiği “Sanal Alemin En İyileri” pikan cevizli lezzetlerle hünerlerini sergiledi
» Hilton İstanbul Bosphorus’ta Yöresel Lezzetler Geleceğe Taşınıyor:İlk Durak Adana ve Adana’lı Kadınlar