Hem sağlık hem lezzet

08 Ekim 2018 Pazartesi 10:00
12
14
16
18

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle üretimi giderek artan istiridye mantarı, yüksek fiyatı yüzünden kırmızı et tüketemeyen dar gelirli vatandaşlar için ciddi bir protein kaynağı oluşturuyor. Kolesterol içermeyen bu mantar türü antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahip; bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kiraz'daki desteği sonrasında kısa sürede yaygınlaşmaya başlayan istiridye mantarı üretimi, dar gelirli vatandaşların sağlıklı beslenmesi için de ciddi bir alternatif ortaya koydu.

Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınma hedefiyle Kiraz ilçesinde kurduğu "İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği ve Uygulama Merkezi" sayesinde köylülerin yaşam standardı gelişirken, tüketiciye de son derece değerli bir besin sunuluyor. Protein, demir, vitamin, madensel tuzlar, kalsiyum, çinko, demir, magnezyum, selenyum, folik asit, karoten ve fosfor zengini istiridye mantarı, özellikle yüksek fiyatı nedeniyle kırmızı et tüketemeyenler tarafından büyük rağbet görüyor. Besin değeri ve uygun fiyatıyla yıldızı giderek parlayan bu mantar türü aynı zamanda kolesterol içermiyor; üstelik antioksidan, antibakteriyel ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahip.

Lif bakımından zengin olan istiridye mantarı, mide ve bağırsak çalışmalarını güçlendiriyor ve tokluk hissi veriyor.

Bir kilogram dana veya kuzu etinin fiyatı  45 liradan başlarken, istiridye mantarının pazar ve marketlerdeki fiyatı ise 14-18 lira arasında değişiyor.

 Lokman Hekim'in "ye" dediği

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Diyetisyen Doktoru Tuğçe Kahraman, istiridye mantarının hem sebzelerde bulunan besin öğelerini hem de  hayvansal kaynaklı proteinleri içerdiğine dikkat çekti. Dr. Kahraman, istiridye mantarının düşük yağ oranıyla kalp ve damar koruyucu, antioksidan olarak kanser koruyucu ve bileşimindeki bazı maddeler nedeniyle de özellikle karaciğer kanserinde tümör küçültücü işleve sahip olduğunu söyledi.

İstiridye mantarlarının hem sebzelerde bulunan besin ögelerini hem de hayvansal gıdalardaki proteinleri içerdiği için sebzeler ile hayvansal kaynaklı besinler arasında köprü olduğunu söyleyen Diyetisyen Tuğçe Kahraman, şu bilgileri verdi:

"Yapılan bazı çalışmalarda, istiridye mantarından elde edilen polisakkaritlerin, karaciğer kanser hücrelerine karşı antitümör aktivite gösterdiği not edilmiştir. Yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir. Kalp ve damarları korur, kansere karşı savaşır. İstiridye mantarında gribe karşı koruyucu bileşikler de vardır. Bu nedenle  doğal antibiyotik işlevi de görür." 

En büyük destek Başkan Kocaoğlu'ndan

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Kiraz'da faaliyete başlayan İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği ve Uygulama Merkezi'ndeki üretim,  Kırköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından gerçekleştiriyor. Kooperatife yalnızca kadınlar üye olabiliyor. 21  ortağın yer aldığı kooperatif, işgücü gerektiren tüm çalışmaları da üyelerine yevmiye usulü ücret ödeyerek yaptırıyor. Büyükşehir Beledilyesi tarafından kurulan soğuk hava depolu tesiste, her ekim periyodunda 4-5 hasat yapma  imkanı bulunuyor  ve yılda 20 ton istiridye mantarı üretilmesi hedefleniyor.

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Tuğçe’nin mutfağı
» Amerikalılara ünlü şefler levrek ve çipura ziyafeti sunacak
» Dört Mevsim Gaziantep Yemekleri kitabının İngilizcesi çıktı
» Lezzet tutkunlarına güveçte kereviz tandır
» İzmir’in lezzetleri Mutfak Konak’ta tadılacak
» Lezzet ve müzik dolu şehrin ilk ‘Ekim Festivali’ gerçekleşti
» 2. Uluslararası Meze Festivali
» Lezzet şöleni başlıyor
» En gözde lezzet; deniz ürünleri, yükselen yazlık belde; Ayvalık
» 2. Adana Lezzet Festivali için geri sayım başladı
» Köfte, 5 bin çeşidi ile evrensel bir lezzet
» ‘Yerel Mutfak Global Lezzet’ Projesi
» Kahve Dünyası’ndan damak zevkinize göre yöresel kahve önerileri
» Kahve dikkati artırıyor zindelik veriyor
» Kocaeli yemekleri Gastronomi Kongresine damgasını vurdu
» İzmir sokak lezzetleri Lyon’u fethetti
» Gazianetp festivali biber hasadı ile başladı
» Yerli, yabancı ünlü şefler, yemek yazarları, İzmir’de buluşuyor
» Lezzetli aşure nasıl yapılır?
» Kocaeli’nin mutfak zenginliği KO-MEK ile sofralara taşınacak
» Coğrafi işaret tescili başvurusunda Gaziantep öncü
» GastroAntep festivali ile yabancı turist sayısı 3 yılda 3 milyon olacak
» Fotoğraflarla Antep sofrası anlatılcak
» Kahve Dünyası’ndan Bayram Sürprizi: Bayramda Sevdiklerinizin Kapısını Çalın!
» Aydan Üstkanat Yemek Oscar’larını 3’ledi