YAZARLAR Hande Güngör
12
14
16
18
18/04/2017 20:17
Organik bakım ürünlerinde kullanılan bitkiler ve işlevleri…

Organik bakım ürünlerinin üretilmesinde doğa bize çok geniş bir içerik tablosu sunar. Bu içeriklerden bazıları ile ilgili bilgiler günlük yaşantınızda da sizlere rehber olacaktır.

Aloe Vera

Aloe Vera yüzyıllardır yanıklar, kesikler, dermopati, yaralar, yarıklar, burkulmalar ve saç dökülmelerine karşı kullanılmıştır.  Aloe Vera cilde hidrasyon sağlar aynı zamanda cildin nemini korumasına da yardımcı olur. Aloe Vera cildi besler, yeniler. Gözenekleri tıkayan ölü hücreleri temizlemeye yardımcı olur. İçerdiği çok sayıda besleyici element sayesinde yeni hücrelerin oluşumuna katkıda bulunur. Sonuç olarak da, çatlaklara, doğum izlerine, karaciğer lekelerine ve kızarıklara karşı mücadele eder.

Çay Ağacı - Tea Tree

İlk kez Avustralya Aborjinleri tarafından kullanıldığı düşünülen çay ağacının faydaları günümüzde yapılan bilimsel çalışmalar ile netleşmiştir. Cilt ve saç derisi sağlığı ile ilgili birçok faydasının arasında yağlı cilt tedavisi gibi bakımlar yer almaktadır.

Lavanta – Lavender

Ciltte mikrosirkülasyonun artmasına yardımcı olur ve çok iyi nemlendirme sağlar. Dengeleyicidir. Kokusu yatıştırıcı ve sakinleştiricidir. Odaklanmanın artmasına yardımcı olur.

Bulbine - Grass Aloe

Bulbine tabiatta bulunan ender medikal bitkilerden biridir. Güney Afrikada geleneksel olarak kesiklerde, sıyrıklarda, böcek sokmalarında, yanıklarda, akne tedavisinde, çatlaklarda ilk yardım bitkisi kullanılır. Aloe veraya benzer birçok özelliği sebebi ile grass aloe olarak da anılır. Hidrasyon ve hücre yenileme hızı sebebi ile kırışıklık karşıtı bakımlarda tercih edilir.

Günlük (Buhur) Frankincense

Antik Mısırda yenileyici yüz maskeleri, kozmetik ürünler ve parfüm olarak kullanılan Frankincense uzun yıllardır birçok güzellik ritüelinde yer almaktadır. Cilt lekeleri tedavisinde, kuru ve olgun cilt bakımlarında etken aktif içerik olarak tercih edilmektedir. Ciltte oluşan çatlaklara karşı savaşır. Cildin yatıştırılmasına yardımcı olurken aynı zamanda kan dolaşımını tetikler.

Myrothamnus (Yeniden Dirilen Bitki)

Madagaskar ve Güney Afrika’da yetişen ve tamamen kuruduktan sonra ilk yağmur tanesi ile tekrar yeşerebilmesiyle ünlüdür. Myrothamnus flabellifolia bitkisi, kurak zamanlarda kendi hücrelerini, proteinlerini ve enzimlerini koruyarak, olumsuz şartlara eşsiz bir uyum sağlar. Yağmur yağdığında ise mucizevi şekilde tekrar canlanır.

Hindistancevizi

Yüksek oranda E vitamini içeriği ile cildin gelişimi ve serbest radikal hasarlarının tamirine yardımcı olur. Aynı zamanda cildi pürüzsüz hale gelmesi için çalışır ve çatlamalara karşı bakım sağlar. Efektif ve uzun süre kalıcı nemlendirme sağlar.

Tiare Çiçekleri

Yüksek oranda sutaşıma yeteneği sayesinde etkili ve uzun süre kalıcı nemlendirme sağlar. Bunun doğal sonucu olarak sıkılaştırıcı ve pürüzsüzleştirici rol oynar.

Roucou

Roucou ağacının anavatanı Güney Amerika'dır. Yerliler binlerce yıldır günlük olarak güneşten ve böcek sokmalarından korunmak için kullanırlar.  Toksik içeriği olmamasından dolayı gıda endüstrisinin de tercihi olan Roucou dünyaca meşhur gıda ürünlerde uzun zamandır kullanılmaktadır. Sağlık ve kozmetik alanında yapılan bazı çalışmalar Roucou'nun güneş bariyeri oluşturmada çok etkin olduğunu göstermiştir. Bu sebeple özellikle doğal güneş koruması istenen ürünlerde kullanımı sürekli artmaktadır.

Siyah Frenk Üzümü

Son derece yüksek GLA (gamma-linoleic acid) kaynağıdır. Ciltte oluşan hassasiyete ve yangılara karşı yatıştırıcı rol oynar.

Itır - Geranium Rose

Egzama ve kılcal damar tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Kan dolaşımını tetikleyicidir. Kokusunun son derece rahatlatıcı olması sebebiyle depresyon karşıtı terapilerde de tercih edilir.

Argan

Argan ağacı yoğunlukla Fas'ın Berber bölgesinde yetişir ve "Yaşamın Ağacı" olarak adlandırılmıştır. Saç ve cilt için besleyici, nemlendirici ve antioksidan özellikleri sayesinde şifa bulmuş yerliler uzun zamandır argan yağını “mucize yağ” veya  “sıvı altın” olarak adlandırmışlardır. Argan yağının saç ve cilt için birçok faydası olduğu bilinmektedir. Yüksek oranda A vitamini ve zeytinyağından 3 kat daha fazla E vitamini içerir. Cildi ve saçı nemlendirici, besleyici elementleri sayesinde elastikiyetin artmasına yardımcı olur.

Limon Kabuğu

Yüksek derecede A, B ve C vitaminleri içerir. İspanya ve Avrupa ülkelerinde birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır ve “her derde deva” olarak anılır. Kokusu enerji vericidir, cildi canlandırır ve aktive ederek tonik etkisi gösterir. Tüm narenciye kabuk yağları gibi bulunduğu ortamda hijyen sağlamaya yardımcı olur.

Misket Limonu Kabuğu

Kokusu enerji vericidir, cildi canlandırır ve aktive ederek tonik etkisi gösterir. Geleneksel olarak kırılgan tırnakların bakımında kullanılır

Tatlı Portakal Kabuğu

Kokusu mutluluk vericidir, canlandırıcı ve iyi ruh halini destekleyicidir. Cildin kolajen yapısını desteklerken cildin aktive olmasına yardımcı olur.

Balmumu – Beeswax

Balmumu içerdiği A vitamini sayesinde cildi yumuşatır ve nemlendirir. Cilt üzerinde serbest radikallere karşı koruyucu bir tabaka oluştururken aynı zamanda cildin nefes almasını sağlar.

Kakao Yağı - Cocoa Butter

Yüksek oranda K ve E vitamini içeriği sebebi ile cilt bakımında tercih edilir. Son derece etkili nemlendirme yeteneği sayesinde kuru ve kaşıntılı cilt tedavilerinde yaygın olarak kullanılır. Hassas ciltleri yatıştırıcıdır.

Shea Yağı - Shea Butter

Yüksek oranda A ve E vitaminleri sayesinde çok etkili nemlendirme sağlar ve sıra dışı iyileştirici yetenekleri sebebi ile cilt bakımlarında tercih edilir.

Soğuk Pres Ayçekirdeği Yağı

Yüksek oranda Omega 9 asidi içerir. Cilt için çok etkili bir nemlendiricidir ve

serbest radikallere karşı koruma sağlamaya yardımcı olur. A, B, C, E vitaminleri, demir, potasyum, ve kalsiyum içeriği ile cilt sağlığına önemli katkılar sağlar.

Limon Otu

Tıkalı gözeneklerin açılmasına yardımıcı olarak cildin daha rahat nefes almasına katkıda bulunur. Bulunduğu ortamda hijyen sağlaması ve haşerelere karşı korumada etkin oldması sebebi ile geleneksel olarak kullanılan limon otu aynı zamanda günümüzde bazı gıda ürünlerinde de kullanılmaktadır.

Önceki Yazılar :

  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :